Το παρασκήνιο μιας κατάληψης

Το παρασκήνιο μιας κατάληψης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφει στην ομαλότητα η λειτουργία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού με την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων (μισθοί, προμήθειες κτλ.) που προέκυψαν μετά τη σχεδόν δίμηνη κατάληψή του από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ. Η κατάληψη ενός ιδιόκτητου κτιρίου ενός σωματείου (Ταμείο) από τον συνδικαλιστικό φορέα υπαλλήλων που εξυπηρετεί (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) δεν θα είχε καμία αξία αναφοράς, εάν το επίμαχο Ταμείο δεν βρισκόταν υπό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η πρωτοφανής κατάληψη έληξε με απόφαση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, αν και όπως φάνηκε δεν είχε κανένα έρεισμα μεταξύ των εργαζομένων του ΥΠΠΟ. Η κατάληψη ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου λίγες μέρες μετά την αντικατάσταση του τέως διευθυντή του Ταμείου κ. Γεωργίου Βλαντή από την κ. Κωνσταντίνα Μέγγενη. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ ΥΠΠΟ έκανε λόγο για «αθέτηση της συμφωνίας από την υπουργό Πολιτισμού που αφορούσε την παραμονή του διευθυντή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στη θέση του» και κήρυττε «ανεπιθύμητο» το νέο διοικητικό συμβούλιο. «Γίνεται μια κατάληψη για χάρη του κ. Βλαντή, ο οποίος είναι ανάμεσα στους ελεγχόμενους για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο νυν πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Στεργίου στην «Κ» (23/2/2018). Είναι γεγονός ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ελέγχεται για την οικονομική του διαχείριση για την περίοδο 2005-2016 («Κ», 4/12/2017).

Σε συνάντησή τους με την υπουργό Λυδία Κονιόρδου και τον υφυπουργό Κώστα Στρατή στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, οι υπάλληλοι του υπουργείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του βρεφονηπιακού σταθμού, ο οποίος λειτουργεί με ευθύνη του Ταμείου, εξέφραζαν την απορία και την απόγνωσή τους για τη συνεχιζόμενη κατάληψη από το πρωί της περασμένης Τετάρτης. Αυτό που οι εργαζόμενοι του υπουργείου αδυνατούσαν να καταλάβουν είναι γιατί επιτρέπεται η συνέχιση μιας κατάληψης που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Ταμείου, την προβληματική λειτουργία του σταθμού και την παρεμπόδιση του οικονομικού ελέγχου από τη νέα διοίκηση του Ταμείου. Ενταση δημιουργήθηκε για λίγο όταν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που περίμεναν στην είσοδο του υπουργείου επέμεναν σε μεμονωμένη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε διευρυμένη με εκπροσώπους των υπαλλήλων του Ταμείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σταθμού.

Εκτός από την άρση της κατάληψης αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου, η ένταξη του βρεφονηπιακού σταθμού στη δομή του υπουργείου, αλλά και η θέσπιση νέου Οργανισμού για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων –κύριας πηγής πόρων του Ταμείου– που ίσως θέσει ένα τέλος στις αυθαιρεσίες που κατήγγειλε η τέως πρόεδρος του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη («Κ», 4/9/2017).

Οι προθέσεις για την εξυγίανση του Ταμείου, ενός φορέα που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται μέσω της χρηματοδότησής του δημόσιους πόρους, είναι ορατές. Το νέο Δ.Σ. έχει ζητήσει να παραλάβει μια σειρά απαραίτητων εγγράφων για τη διασφάλιση της διοικητικής συνέχειας, όπως τις χρηματοδοτήσεις του 2017, τα τιμολόγια των προμηθευτών, τις τραπεζικές επιταγές και κάρτες του Ταμείου, τους φακέλους της εφορίας και του προσωπικού κ.ά., ενώ η πολιτική ηγεσία τελεί εν αναμονή του τελικού πορίσματος για τα περαιτέρω του οικονομικού ελέγχου. Ισως έτσι γίνει πράξη και η επιθυμία που εξέφρασε μία εκ των υπαλλήλων του στη συνάντηση των εργαζομένων με την υπουργό, «να φύγει επιτέλους το επίθετο που συνοδεύει το Ταμείο», που δεν είναι άλλο από το «αμαρτωλό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή