Αντίδραση της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ: «Θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου»

Αντίδραση της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ: «Θα προσφύγουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαική Ενωση πιστεύει ότι η επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής χάλυβα, ενώ ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη – αν χρειαστεί – να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), όπως δήλωσε χαρακτηριστικά την Παρασκευή, η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ. 

Ερωτηθείσα σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, αν είναι έτοιμη να αντιδράσει, εφόσον οι δασμοί επιβληθούν και στις χώρες της ΕΕ, η Μάλμστρομ απάντησε ότι είναι έτοιμη να πάει στον ΠΟΕ, που έχει τον ρόλο διαιτητή για το διεθνές εμπόριο, για την επιβολή εντός 90 ημερών μέτρων που θα διασφαλίζουν την ΕΕ.

«Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουμε το εν λόγω ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά η Μάλμστορμ στο περιθώριο εκδήλωσης του German Marshall Fund των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ παραμένει η «πρώτη επιλογή» για την ΕΕ. Παρότι υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί λύση, επεσήμανε ότι αν οι ΗΠΑ επεκτείνουν την επιβολή δασμών στους Ευρωπαίους παραγωγούς, είναι διατεθειμένη να αναλάβει δράση και να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). 

«Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό (σ.σ. η επιβολή δασμών) δεν είναι σύμφωνο με τον ΠΟΕ, οπότε θα απευθυνθούμε σε αυτόν και ενδεχομένως και σε κάποιους άλλους φίλους. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας με εξισορροπητικά μέτρα και μέτρα που θα μας διασφαλίζουν», σχολίασε η Ευρωπαία Επίτροπος ερωτηθείσα  ερωτηθείσα εάν σκέπτεται μια προσφύγει στον διεθνή οργανισμό. 

«Η Ευρώπη δεν αποτελεί ασφαλώς απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ, επομένως αναμένουμε να εξαιρεθούμε», τόνισε η Επίτροπος σε δημοσιογράφους πριν από το συνέδριο.

Ευρωπαϊκές βιομηχανικές οργανώσεις κάλεσαν τη Μάλμστρομ να αντιδράσει, αν επιβληθούν δασμοί στην ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτοί θα πλήξουν βαριά τους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου. «Η απώλεια εξαγωγών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μία αναμενόμενη πολύ μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στην ΕΕ, θα μπορούσε να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα της ΕΕ και τους σχετικούς τομείς», δήλωσε ο 'Αξελ Έγκερτ, επικεφαλής της ένωσης χάλυβα EUROFER.

H ένωση παραγωγών αλουμινίου European Aluminum ζήτησε μία «άμεση» εφαρμογή των μέτρων, αν χρειαστεί. Η Μάλμστρομ θα έχει μία προγραμματισμένη από πριν συνάντηση με τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το Εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ, αύριο στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι θα επιδιώξει περισσότερη σαφήνεια για το αν οι δασμοί θα αφορούν και την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι παρά τις αντιδράσεις από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ αλλά και από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στην επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Εξαίρεσε πάντως, επ’ αόριστον, από τους δασμούς τα προϊόντα Καναδά και Μεξικού, χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «αληθινούς φίλους». 

Νωρίτερα, οι δύο χώρες είχαν απορρίψει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου να συναινέσουν στη νέα συμφωνία NAFTA, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ την εξαίρεση των προϊόντων τους.

Ο κίνδυνος ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου εξακολουθεί να απειλεί τη διεθνή οικονομία, ενώ ενεργοποιεί άμεσα ανακλαστικά επιθετικότητας σε Ευρώπη και Κίνα. «Επιμένω στους δασμούς που ανακοίνωσα αρχικά, αλλά διατηρώ το δικαίωμα να τους αυξήσω ή να τους μειώσω αναλόγως με το ποια χώρα αφορούν, όπως και το δικαίωμα να αφαιρέσω ή να προσθέσω χώρες στον κατάλογο», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ συγκαλώντας το υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο.


Διαβάστε ακόμη: 

Σαφής προειδοποίηση της Κομισιόν προς Ουάσιγκτον

– «Τύμπανα» εμπορικού πολέμου από τον Τραμπ

Κίνα: Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στο παγκόσμιο εμπόριο

Φόβοι Λαγκάρντ για αντίποινα κατά των ΗΠΑ μετά την απόφαση Τραμπ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή