62,9 εκατ. πουλήθηκαν τα 3 ξενοδοχεία Λακιτίρα στην Κω

62,9 εκατ. πουλήθηκαν τα 3 ξενοδοχεία Λακιτίρα στην Κω

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναντι τιμήματος 62,9 εκατ. ευρώ, που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της πιστώτριας τράπεζας, Eurobank, πωλήθηκε το ξενοδοχειακό συγκρότημα Λακιτίρα ύστερα από πολύμηνη διαδικασία αναστολών και ανακοπών.

Πλειοδότρια για την αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος είναι η κυπριακών συμφερόντων Ατλάντικα Α.Ε., εταιρεία στην οποία συμμετέχουν η οικογένεια Νικολαΐδη και η TUI, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 20 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες. Η προσφορά των 62,9 εκατ. ευρώ υπερκέρασε τις άλλες έξι που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πλειοδοτικής διαδικασίας και εκτός του ότι υπερκαλύπτει τις οφειλές της εταιρείας προς τους πιστωτές, που αθροίζουν τα 48 εκατ. ευρώ περίπου, αφήνει και χρήματα στον τέως ιδιοκτήτη της εταιρείας.

Οι άλλες προσφορές που κατατέθηκαν ήταν από Αίθριον Παλάς (52,17 εκατ. ευρώ), Der Touristik (52 εκατ. ευρώ), Ι. Χατζηλαζάρου Α.Ε. (51,65 εκατ. ευρώ), Voldel (51,5 εκατ. ευρώ), Thomas Cook (51,3 εκατ. ευρώ) και Σύγχρονο Ξενοδοχείο Α.Ε. (39,5 εκατ. ευρώ).

Το άνοιγμα των προσφορών επετράπη μετά την απόρριψη της αίτησης ανακοπής που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας, δηλαδή η οικογένεια Ανδριόπουλου, η οποία εναντιώθηκε στη διαδικασία ασκώντας διαδοχικές νομικές ενέργειες τους τρεις τελευταίους μήνες. Είχε προηγηθεί προσφυγή κατά της απόφασης που έθεσε τη Λακιτίρα σε καθεστώς εκκαθάρισης, η οποία απορρίφθηκε από το Εφετείο. Την πώληση με βάση τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης, που προβλέπει τη μεταβίβαση της εταιρείας εν λειτουργία, «έτρεξε» για λογαριασμό της πιστώτριας τράπεζας η εκκαθαρίστρια Deloitte. Πρόκειται για διαδικασία την οποία εκκινεί η τράπεζα – ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε στην περίπτωση του ΔΟΛ.

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος πλειοδοτικός διαγωνισμός επρόκειτο να διενεργηθεί στα μέσα Ιανουαρίου και αναβλήθηκε ύστερα από προσφυγή των εργαζομένων. Στη συνέχεια οι μέτοχοι της εταιρείας κ. Νικ. Ανδριόπουλος, Ιω. Ανδριόπουλος και Μ. Ανδριοπούλου προσέφυγαν ζητώντας την ακύρωση της απόφασης με την οποία η εταιρεία οδηγείτο σε πλειστηριασμό, προβάλλοντας τη συμμετοχή μεγάλου tour operator σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 42 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές τελικώς που κατατέθηκαν στις 7 Μαρτίου άνοιξαν χθες μετά την απόρριψη του αιτήματος ανακοπής. Για την επίσημη μεταβίβαση της επιχείρησης απαιτείται επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο, που αναμένεται στα τέλη Απριλίου.

Η επιχείρηση μεταβιβάζεται χωρίς τις υποχρεώσεις της και οι πιστωτές ικανοποιούνται από το τίμημα, το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Συγκεκριμένα, τα δάνεια προς τη Eurobank ανέρχονται σε περίπου 42 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, εργαζομένους κ.λπ. φθάνουν τα 6 εκατ. ευρώ, περίπου. Να σημειωθεί ότι τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που είχε η Λακιτίρα, ξεκίνησαν το 2009 και κορυφώθηκαν τον Απρίλιο του 2016, οπότε και η τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση.

Το συγκρότημα Λακιτίρα βρίσκεται στην Κω και αποτελείται από τρία ξενοδοχεία: Lakitira Resort και Village, 4 αστέρων 239 δωματίων, Lakitira Suites, 5 αστέρων 83 δωματίων και Helona Resort, 5 αστέρων και 241 δωματίων. Σημαντική υπεραξία για το συγκρότημα δημιουργεί η θέση του, που είναι κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, και οι δύο αποκλειστικής χρήσεως αμμώδεις παραλίες. Τo 2017 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών περίπου 11,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή