Βουλή: Τι κρύβουν οι «διαρροές» της μυστικής ψηφοφορίας

Βουλή: Τι κρύβουν οι «διαρροές» της μυστικής ψηφοφορίας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρωτήματα που αφορούν είτε την «επάρκεια» μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, είτε ζητήματα συνοχής στις κοινοβουλευτικές ομάδες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, εγείρονται μετά από τη χθεσινοβραδυνή μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της ΝΔ για ειδική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αναφορικά με τους υπουργούς Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη. Οι διαφορές οι οποίες καταγράφηκαν μεταξύ του αποτελέσματος που ανακοινώθηκε και της δυναμικότητας των πολιτικών δυνάμεων τροφοδοτούν ένα «μυστήριο» το οποίο ακριβώς λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας, μοιάζει δυσεπίλυτο για τα κομματικά επιτελεία.

Η σπουδή υπηρεσιακών παραγόντων του Κοινοβουλίου, προσκείμενων στο ΣΥΡΙΖΑ να αποδώσουν σε ανθρώπινα λάθη τις «αυξημένες» συγκριτικώς με τα αναμενόμενα «άκυρες» ψήφους, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος και ενώ είχαν αρχίσει συζητήσεις και σχόλια στο Περιστύλιο, ερμηνεύθηκε ως έμμεση πλην όμως σαφής προσπάθεια να αιτιολογηθεί ο μειωμένος – σε σχέση με το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – αριθμός αρνητικών ψήφων προς την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι επί συνόλου 153 βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας (από το ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε ο κ. Μ. Μπόλαρης), και με δεδομένο ότι οι τρεις «ενδιαφερόμενοι» δεν μπροούν έκαστος να ψηφίσουν στην κάλπη που τον αφορά, στις ψηφοδόχους θα έπρεπε να υπάρχουν 152 αρνητικές ψήφοι. Τα «όχι» για τον κ. Κουρουμπλή ήταν 151, για τον κ. Ξανθό 145, και για τον κ. Πολάκη 149, δηλαδή αντιστοίχως υπάρχουν κατ’ ελάχιστον μία, επτά και τρεις ψήφοι λιγότεροι από την κυβερνώσα πλειοψηφία. Οι προαναφερθέντες παράγοντες σημείωναν συγκεκριμένα ότι σημειώθηκαν ανθρώπινα λάθη, με βουλευτές να ρίχνουν λάθος ψηφοδέλτιο σε λάθος κάλπη: Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για εννέα ψηφοδέλτια που βρέθηκαν στην κάλπη του Π.Κουρουμπλή τα οποία αφορούσαν άλλους (και συνεπώς «ακυρώθηκαν»), 12 τέτοια στην κάλπη του Α.Ξανθού, και άλλα εννέα στην κάλπη του Π. Πολάκη.

Η περίπτωση «ανθρώπινου λάθους», αν ισχύει, είναι που κατ’ αρχήν εγείρει τα ερωτήματα αναφορικά με την επάρκεια αριθμού βουλευτών ως προς τις διαδικασίες των ψηφοφοριών. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν καταγραφεί τέτοια λάθη. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σημειώθηκαν σε μια διαδικασία με τρεις κάλπες –όπως ήταν η χθεσινή- και όχι στην αντίστοιχη με τις δέκα κάλπες, που είχαν στηθεί με αφορμή την πρόταση της δικομματικής πλειοψηφίας, προ ημερών, για την υπόθεση Novartis. Τα ερωτήματα αυτού του τύπου σκορπούν εύλογη ανησυχία, ειδικά ενόψει της έναρξης του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, από την εχόμενη εβδομάδα: αν λάθη γίνονται σε μια μέθοδο που έχουν συνηθίσει, τί θα πρέπει να αναμένεται με την καινούρια διαδικασία που θα εξαντλείται μέσω του πατήματος ενός κουμπιού, στα ειδικά μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί στα έδρανα της Ολομέλειας;

Από την άλλη, αν η θεωρία του «ανθρώπινου λάθους» προβλήθηκε –όπως οι περισσότεροι εκτιμούν- για να διασκεδαστεί η εικόνα των «διαρροών» από την πλειοψηφία, σημειώνεται ότι η εν λόγω προσπάθεια «αδυνατίζει» εξαιτίας τουλάχιστον του γεγονότος ότι ανάλογη «σπουδή» δεν επεδείχθη στην προηγούμενη ανάλογη ψηφοφορία (με τις δέκα κάλπες), όταν τα τότε καταμετρηθέντα «άκυρα» ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερα του αριθμού των βουλευτών (ΔΗΣΥ-Ποτάμι) που είχαν προαναγγείλει την «ακυρότητα» της ψήφου τους.

Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, ότι αίσθηση «ρωγμών» είχε καταγραφεί για τη συγκυβέρνηση και στην πρώτη ψηφοφορία για την Novartis, αλλά με τις όποιες τότε διαφορές να είναι μικρότερες των χθεσινών.

Την ίδια στιγμή προβληματισμός υπάρχει και στο χώρο της αντιπολίτευσης: ενώ το άθροισμα ΝΔ-ΧΑ και Ευ. Βεβιζέλος –ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας αίσθηση για την διαφοροποίησή του από τη ΔΗΣΥ- ανέρχεται σε 93 βουλευτές, οι θετικές ψήφοι στην κάλπη δεν ξεπέρασαν τις 88.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή