Το Κονκλάβιο (09/03/18)

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντίπραξη για το συλλαλητήριο

Στα καφενεία και στα κομμωτήρια της Τήνου ακόμα συζητούν τον τρόπο με τον οποίο η ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας που κατέθεσε ο Νίκος Ξυδάκης και για την οποία δούλεψαν παρασκηνιακά οι τρεις Κυκλαδίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Συρίγος, Μανιός, Συρμαλένιος) μετέτρεψε το Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου σε… δημοτική επιχείρηση. Για την ακρίβεια, αυτό που μαθαίνω ότι συζητείται τις τελευταίες μέρες είναι μια λεπτομέρεια που σκοτώνει: ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, είπε σε συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (συστήθηκε ειδικά για την υποστήριξη του εγχειρήματος) ότι η τροπολογία δεν θα περνούσε ποτέ αν ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος δεν είχε μιλήσει ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το ονοματολογικό (!). Αναφερόμενος μάλιστα στην πίεση που υπήρξε από το 2015 κι έπειτα για την προώθηση της τροπολογίας, σημείωσε ότι παρόλο που ο Νίκος Φίλης πέρασε από το υπουργείο Παιδείας, δεν έκανε ποτέ δεκτή την εν λόγω τροπολογία. Σπάνια παραδοχή από έναν απ’ τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης…

Τον «έθαψαν»

Μένω στο θέμα, καθώς «βαθύ λαρύγγι» μού λέει ότι αμέσως μετά το συλλαλητήριο της Αθήνας, οι τρεις Κυκλαδίτες συριζαίοι έσπευσαν στον Αλέξη Τσίπρα και «έθαψαν» των Δωρόθεο. Είπαν ότι πολεμάει την κυβέρνηση και ότι με αφορμή την προώθηση της τροπολογίας εκφράστηκε με τον χειρότερο τρόπο τόσο για τον Τσίπρα, όσο και για τον Ξυδάκη. Οι τρεις μάλιστα διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι τώρα μπορούν επιτέλους να επισκέπτονται το νησί, στο οποίο δήθεν έχουν να πατήσουν δύο χρόνια λόγω μνημονίων. Εικάζω ότι δεν κινδυνεύουν να πέσουν πάνω στην εικόνα της Μεγαλόχαρης, καθώς αμφιβάλλω αν γνωρίζουν πού βρίσκεται χωροθετικά. Οσο για τον δήμαρχο που συνεργάστηκε μαζί τους, να θυμίσω ότι προέρχεται από τη Ν.Δ.

Cherchez la femme

«Οι γυναίκες έχουν μεγάλη συναισθηματική ευφυΐα, πρακτικό μυαλό και μεγάλη οργανωτικότητα, πολλές δηλαδή από τις βασικές δεξιότητες για την άσκηση διοίκησης». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε γυναίκες που εργάζονται σε επιχείρηση στα Ανω Λιόσια, την οποία επισκέφθηκε χθες με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας. Γυναίκες όλων των ηλικιών είπαν τον πόνο τους, μεταξύ των οποίων και μία 25χρονη που εξομολογήθηκε ότι λόγω εργασιακής ανασφάλειας και χαμηλών αποδοχών η δημιουργία οικογένειας είναι απαγορευτική. «Πρέπει να κοιτάμε το ποτήρι μισογεμάτο, θα έρθουν καλύτερες μέρες», την καθησύχασε ο Κυριάκος. Αμήν.

Ματαιότητες…

Ματαιότης ματαιοτήτων… Μα κυρίως οι υποτιθέμενες εκλογές συνέδρων για το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα γίνονταν την Κυριακή, αλλά ματαιώθηκαν με απόφαση της Φώφης Γεννηματά. Η Φώφη, μάλιστα, απλώς τηλεφώνησε στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Γιώργο Καμίνη για να τους ανακοινώσει τα μαντάτα. Τι συνέβη; Πηγή μου εκτιμά ότι εξαρχής το ΠΑΣΟΚ ήθελε να διορίσει τους συνέδρους – και απλώς αναζητούσε πρόσχημα. Για του λόγου το αληθές, μου έλεγε ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή, ημέρα που έληγε η υποβολή υποψηφιοτήτων, είχαν καταθέσει υποψηφιότητες 2.150 μέλη. Το Σάββατο, όμως, εμφανίστηκαν άλλοι 450, του περιβάλλοντος Φώφης –όλοι εκπρόθεσμοι– και στην Επιτροπή Βγόντζα δημιουργήθηκε θέμα. Κάποιος μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση εκστόμισε το περίφημο «αν μου είχατε πει για τους εκπρόθεσμους θα το είχα κανονίσει χωρίς να δημιουργηθεί θέμα». Μ’ αυτά και με κείνα, το συνέδριο θα αρχίσει με διορισμένους. Για όσους βλέπουν ταύτιση Γεννηματά – Θεοδωράκη, ο οποίος εξαρχής δήλωσε ότι δεν θα κατέβαζε συνέδρους, έχω την αίσθηση ότι η Φώφη απλώς τον χρησιμοποίησε…

Κόμμα -ποδήλατο…

Δεν ξέρω γιατί το έκανε, αφού τελευταία πηγαίνει παντού, αλλά ο Σταύρος Θεοδωράκης ένιωσε μια εσωτερική ανάγκη να εξηγήσει στο κοινό του Public cafe το βράδυ της Τετάρτης γιατί μετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Καψή. Ή, μάλλον, γιατί τον κάλεσε ο Καψής. Οπως το έθεσε, «γιατί είμαι αρχηγός ενός κόμματος, το 20% της κοινοβουλευτικής ομάδας του οποίου είναι ποδηλάτες και εννοώ τον Αμυρά. Ενα άλλο 20% είναι επαγγελματίες κολυμβητές –εννοώ τον Μαυρωτά– και το 20% δεν τρέχει. Είναι ο Ψαριανός που πάντα με περιμένει στην πλησιέστερη ταβέρνα ή καφέ για να με συγχαρεί όταν κάνουμε κάποιους μικρούς αγώνες στους οποίους συμμετέχω». Αθελά του, ο Σταύρος εξέθεσε σε δύο γραμμές το πολιτικό δράμα του Ποταμιού.

Το τρίγωνο του διαβόλου

Για ταξίδι στις ΗΠΑ ετοιμάζεται την ερχόμενη εβδομάδα ο Νίκος Κοτζιάς. Μαθαίνω ότι στις 15 του μήνα έχει προγραμματισμένη ομιλία στο Fletcher School of Diplomacy του Πανεπιστημίου Τufts. Σημειώνω ότι τις ίδιες μέρες θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το σημαντικό, όμως, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες εξελίξεις στο τρίγωνο του διαβόλου (Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρος), είναι ότι ο Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Μακμάστερ. Με τον Μακμάστερ, εξάλλου, δεν αποκλείεται να συναντηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή