Απροετοίμαστοι στους κινδύνους

Απροετοίμαστοι στους κινδύνους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διηγήθηκε χθες το πρωί ο Αλέξης Παπαχελάς (ΣΚΑΪ, Τώρα) μια άγνωστη πτυχή της συνέντευξης Ερντογάν (6/12/2017). Ακουσα και «τρόμαξα». Γνωρίζαμε πως στην ερώτηση του Α.Π. περί ενδεχόμενου πολεμικού επεισοδίου με την Ελλάδα, αντί, όπως παρατήρησε ο διευθυντής της «Κ», να απαντήσει με μια καθαρή απόρριψη, ο Tούρκος πρόεδρος το γύρισε στη γνωστή υπόθεση με τους Tούρκους αξιωματικούς που ζητεί η Τουρκία για να τους καταδικάσει.

Στην εικόνα αυτή, ο Α.Π. προσέθεσε την αντίληψη που είχε διά ζώσης: οι σύμβουλοι του κ. Ερντογάν έσπευσαν να του επισημάνουν τη δέουσα προσοχή που απαιτούσε η απάντησή του. Οχι μόνον δεν τους «άκουσε» αλλά «έκανε μια κοφτή κίνηση με το χέρι του, δείχνοντας ότι απέρριπτε τις προτροπές».

Ο κ. Παπαχελάς πιθανολόγησε ότι ο κ. Ερντογάν ήθελε να αναδείξει, πριν έρθει στην Αθήνα, τη μεγάλη σημασία που έχει, για εκείνον προσωπικά, η υπόθεση των Tούρκων αξιωματικών. Για την παρούσα κρίση με τους Ελληνες φύλακες των συνόρων θα περίμενε κανείς ότι οι κρατικές υπηρεσίες και ιδιαιτέρως ο Στρατός, κυρίως μάλιστα τα τμήματά του εκείνα που έρχονται σε «επαφή» με τους απέναντι, έπρεπε να έχουν προετοιμαστεί.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έψαχνε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα κάποιο επεισόδιο. Κάθε βήμα μας πρέπει να είναι σχεδιασμένο και προσεκτικό ώστε να μη δίνεται καμία αφορμή.

Δυστυχώς, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μοιάζει να έχει παρασυρθεί από τις θεατρικές κινήσεις του υπουργού «τους». Δυστυχέστερα ακόμη, ο κ. Καμμένος υπηρετεί, από αυτή τη νευραλγική κυβερνητική θέση, την εικόνα του διαφημιστικού σποτ που του εξασφάλισε την υπερπήδηση του εμποδίου του 3%, την είσοδο στη Βουλή και την καθοριστική υπερψήφιση του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Μόνον που τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως στο σποτ: ο κ. Καμμένος βαρύνεται με την απροσεξία, που προξένησε τη βαριά ζημιά στις ήδη επιβαρυμένες διπλωματικές σχέσεις μας με την Τουρκία. Αυτός ήταν που πολλαπλασίαζε, ολοένα και περισσότερο, κινήσεις κι εκφράσεις τις οποίες, στην κατάλληλη στιγμή, θα υπενθύμιζαν, εις βάρος μας, αξιωματούχοι της Τουρκίας.

Η επιθετικότητα της γείτονος αποτελεί δεδομένη σταθερά της ισορροπίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η αταξία που βασιλεύει στη λειτουργία κύριων μηχανισμών του κράτους, η έλλειψη πρόνοιας έναντι του απρόοπτου, η απουσία σχεδίου δράσης αλλά και αντίδρασης προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία στους πολίτες. Αφού ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να προσέξει ούτε τον εαυτό του, κάποιος πρέπει να μας προφυλάξει από τα χειρότερα, κι αυτός σίγουρα δεν είναι ο κ. Κουβέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή