Καλαμαράκια με μπάμιες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 30΄ Αναμονή: 1 ώρα Μαγείρεμα: περίπου 40΄

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό καλαμαράκια
  • 600 γρ. μπάμιες μικρές
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 3 μέτριες ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού λάδι
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξίδι της αρεσκείας μας

Διαδικασία

Για να καθαρίσουμε τα καλαμάρια, χωρίζουμε πρώτα τα πλοκάμια από το σώμα.

Αφαιρούμε το «κόκαλο» που βρίσκεται κατά μήκος του σώματος. Αδειάζουμε τη σακούλα. Εκεί όπου ενώνονται τα πλοκάμια υπάρχει ένα σκληρό σημείο, το οποίο αφαιρούμε.

Επίσης, αν θέλουμε, αφαιρούμε την πέτσα. Τα πλένουμε όλα πολύ καλά. Καθαρίζουμε τις μπάμιες κόβοντας το φλούδι γύρω-γύρω από το κοτσανάκι τους, προσεκτικά όμως για να μην ανοίξει η κάψα και βγουν τα σποράκια.

Τις βάζουμε σε μια πιατέλα, τις ραντίζουμε με το ξίδι και λίγο αλάτι, τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε για 1 ώρα στον ήλιο (ή τις βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα, στους 140° C για 45 λεπτά). Μετά τις ξεπλένουμε γρήγορα σε τρεχούμενο νερό.

Σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι βάζουμε τα καλαμαράκια και ανάμεσά τους και γύρω-γύρω τακτοποιούμε τις μπάμιες. Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι και από πάνω ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και την ντομάτα.

Περιχύνουμε με το λάδι και προσθέτουμε λίγο νερό ίσα να μισοκαλύψει τα υλικά. Βάζουμε το φαγητό να βράσει και, όταν κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να μείνει με τη σάλτσα του, για περίπου 40 λεπτά. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλάτι.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή