Ποικίλλουν οι αντιδράσεις στους δασμούς του Τραμπ

Ποικίλλουν οι αντιδράσεις στους δασμούς του Τραμπ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομαδικά πυρά δέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφασή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσιγκτον από την Ασία και την Ευρώπη προειδοποιούν για τις συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου και απειλούν με προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι αντιδράσεις των διαφόρων χωρών ποικίλλουν όμως, διότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξαίρεσε από την επιβολή δασμών τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ τόνισε ότι κάθε χώρα μπορεί να διαπραγματευθεί ξεχωριστά για τα προϊόντα της.

Η Ε.Ε., που είχε απειλήσει με αντίποινα σε γνωστά προϊόντα των ΗΠΑ, τώρα προσβλέπει σε εξαίρεση των προϊόντων της από τους δασμούς, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι σύμμαχος της Ουάσιγκτον. Αυτός είναι ο στόχος συνάντησης που θα έχει σήμερα η κ. Μάλστρομ με τον Αμερικανό εκπρόσωπο Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτιζερ. «Η Ευρώπη δεν αποτελεί απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των ΗΠΑ και, επομένως, πρέπει να εξαιρεθεί», τόνισε η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι συμμερίζεται την ανησυχία της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα παραγωγής χάλυβα, αλλά επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με την επιβολή δασμών. Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν είναι έτοιμη να αντιδράσει σε τυχόν επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, η κ. Μάλστρομ ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα προσφύγει στον ΠΟΕ, ίσως «από κοινού με κάποιους φίλους». Προσέθεσε ότι οι δασμοί παραβιάζουν τους κανονισμούς του ΠΟΕ και η Ε.Ε. προτίθεται να ζητήσει την άμεση λήψη ασφαλιστικών μέτρων, καθώς «πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας». Στην κ. Μάλστρομ έχουν απευθυνθεί ενώσεις ευρωπαϊκών βιομηχανιών ζητώντας αντίμετρα.

Οπως τόνισε σχετικά ο Αξελ Εγκερτ, επικεφαλής της Ενωσης Βιομηχανιών Χάλυβα EUROFER, «η μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών στην Ε.Ε., μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία χάλυβα και στους συναφείς κλάδους».

Σημειωτέον ότι η Ε.Ε. εξήγαγε πέρυσι 5,5 εκατ. τόνους χάλυβα στις ΗΠΑ. Οι γερμανικές βιομηχανίες προειδοποίησαν πως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου εγκυμονεί τον κίνδυνο παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, ο οποίος θα έχει μόνον χαμένους. Κάλεσαν, πάντως, την Ε.Ε. να επιδείξει ψυχραιμία και να αντιδράσει μέσω του ΠΟΕ. Δριμύτερη ήταν η αντίδραση των ασιατικών χωρών. Η Κίνα, που αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα, τονίζει ότι θα αποτιμήσει τη ζημία και «θα υπερασπισθεί σθεναρά τα νόμιμα συμφέροντά της». Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου προειδοποίησε ότι οι δασμοί «θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του παγκόσμιου εμπορίου». Εντονη ήταν, επίσης, η αντίδραση της Ιαπωνίας, που εξέφρασε την πρόθεση να προσφύγει στον ΠΟΕ, καθώς εκτιμά ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις. Στον ΠΟΕ ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι θα προσφύγει και η Νότια Κορέα. Την περασμένη χρονιά, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 35 εκατ. τόνους χάλυβα. Οι 6,6 εκατ. τόνοι προήλθαν από τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία.

Σκληρή εκ των έσω κριτική

Οι αντιδράσεις στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν έντονες και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί τον επικρίνουν δριμύτατα για την επιβολή δασμών. Ανάμεσά τους, ο Τζεφ Φλέικ, γερουσιαστής της πολιτείας Αριζόνα, που εξέφρασε την άποψη ότι οι «λεγόμενοι ευέλικτοι δασμοί είναι ένα μείγμα από δύο θανατηφόρα δηλητήρια στην οικονομική ανάπτυξη: τον προστατευτισμό και την αβεβαιότητα».

Παράλληλα, ο Οριν Χατς, γερουσιαστής της Γιούτα και πρόεδρος της Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής της Γερουσίας, τόνισε ότι «πρόκειται για δασμούς στις αμερικανικές βιομηχανίες μεταποίησης, στους εργαζομένους και στους καταναλωτές στις ΗΠΑ».

Τη διαφωνία του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν, που υπογράμμισε ότι με αυτά τα μέτρα, κατά πάσα πιθανότητα, «θα υπάρξουν ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «πολλές χώρες, όπως η Κίνα, εφαρμόζουν κακές πρακτικές στο εμπόριο, αλλά η καλύτερη προσέγγιση στο πρόβλημα είναι η στοχευμένη επιβολή των κανόνων εναντίον αυτών των κακών πρακτικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή