Μπαρκάρουν και πάλι σε ελληνόκτητα εμπορικά πλοία

Μπαρκάρουν και πάλι σε ελληνόκτητα εμπορικά πλοία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών που απασχολούνται σε ελληνόκτητα εμπορικά πλοία αυξήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Παρά τα ρυθμιστικά εμπόδια που υπάρχουν στην απασχόληση Ελλήνων ως πληρώματα στην ποντοπόρο, είναι σαφής η στροφή προς τη θάλασσα με βάση τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με αυτά, που κατά ορισμένους παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας δεν αντανακλούν την πλήρη απασχόληση Ελλήνων στη ναυτιλία για διαφόρους λόγους, ο αριθμός των ελληνικών υπηκόων που επιβιβάζονται σε εμπορικά πλοία αυξήθηκε κατά 12% και ανήλθε σε 15.968 άτομα το 2017 από 14.313 το προηγούμενο έτος.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλήθος που έχει μετρηθεί από το 2000, έτος από το οποίο και μετά υπάρχουν διαθέσιμα συγκρίσιμα στοιχεία. Σε αυτές τις δεκαέξι χιλιάδες άτομα περιλαμβάνονται ναυτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων που απασχολούνται σε πλοία ελληνικών συμφερόντων, ανεξαρτήτως σημαίας, αλλά προσλαμβάνονται μέσα από την κρατική υπηρεσία εξεύρεσης ναυτικής εργασίας. Αν και δεν γίνονται όλες οι προσλήψεις μέσω αυτής της υπηρεσίας, είναι τα μόνα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση στην εμπορική ναυτιλία.

Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών είχε μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς πολλοί συνταξιοδοτήθηκαν. Η αρνητική τάση αυτή ανακόπηκε το 2016, οπότε και οι Ελληνες ναυτικοί που καταγράφει η προαναφερθείσα υπηρεσία αυξήθηκαν κατά 2,8%. Η ανεργία στην Ελλάδα και η ανάκαμψη των ναυλαγορών από το 2016 και μετά φαίνεται πως οδήγησαν περισσότερους Ελληνες να μπαρκάρουν και περισσότερους πλοιοκτήτες να προτιμήσουν Ελληνες ναυτικούς παρά το σαφώς υψηλότερο κόστος από αυτό που έχουν διεθνώς τα πληρώματα.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η συντριπτική πλειονότητα των ναυτικών που καταγράφονται από τις στατιστικές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής απασχολούνται σε πλοία με ελληνική σημαία. Ωστόσο, οι Ελληνες ναυτικοί σε πλοία με ξένη σημαία είναι η ομάδα εκείνη που αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό: ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 5,8% το 2016 και κατά 39% το 2017. Η απασχόληση αξιωματικών (31% του συνόλου των ναυτικών) αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι των χαμηλόβαθμων ναυτικών. Ο αριθμός των Ελλήνων πλοιάρχων και ανώτερων στελεχών διευρύνθηκε κατά σχεδόν 17% στις 4.910, ενώ των πληρωμάτων κατά 9,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή