Το στοίχημα του SPD

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παρουσίασε χθες την εξάδα των υπουργών με την οποία θα μετάσχει στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στην εξάδα περιλαμβάνονται πολλά νέα πρόσωπα, σε μια προσπάθεια ανανέωσης μετά τα κακά εκλογικά αποτελέσματα του Σεπτεμβρίου.

«Πρόκειται για ένα μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο. Είναι το τελευταίο κεφάλαιο της εποχής Μέρκελ, ενώ η επιτυχία του θα καθορίσει την τύχη των Σοσιαλδημοκρατών», σημείωσε ο αρθρογράφος της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» Κουρτ Κίστερ. «Πρέπει να κάνει πολιτική σε μια περίοδο στην οποία ο εθνικισμός αυξάνεται, ενώ παράλληλα η Αμερική ίσως παύσει να αποτελεί αξιόπιστο εταίρο. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να φέρει εις πέρας έστω μέρος των καθηκόντων του».

Στην εξάδα των Σοσιαλδημοκρατών δεν περιλαμβάνεται το βαρύ πυροβολικό του κόμματος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έχει αντικατασταθεί από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. Απουσιάζει επίσης ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά, ως αντάλλαγμα, υπάρχει ένας Σολτς και μία Σούλτσε. Ο μεν πρώτος, ο πρώην δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς, αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, ενώ η δεύτερη, η Σβένια Σούλτσε, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στη Ρηνανία-Βεστφαλία, αναλαμβάνει το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος.

To υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει ο παλιός συνεργάτης του καγκελαρίου Σρέντερ, ο Χουμπέρτους Χάιλ, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει η δικηγόρος Καταρίνα Μπάρλεϊ. Η συμπερίληψη νέων γυναικών στους υπουργούς των Σοσιαλδημοκρατών νοείται ως μήνυμα ηλικιακής ανανέωσης, ώστε να αντικρουσθούν οι επικρίσεις της κομματικής νεολαίας περί δεινοσαύρων. Η εν αναμονή επικεφαλής του κόμματος Αντρέα Νάλες απαγόρευσε στους νέους και στις νέες υπουργούς να προχωρήσουν σε δηλώσεις ως την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Μετά μήνες εσωκομματικής διαμάχης, το μήνυμα που θέλει να περάσει η Νάλες είναι αυτό της εσωκομματικής ενότητας και πειθαρχίας.

Ντιζελοκίνητα Ι.Χ.

Εν αναμονή της ορκωμοσίας, η Γερμανίδα καγκελάριος ασχολήθηκε χθες με ένα ζήτημα που έχει πυροδοτήσει εντονότατες συζητήσεις στη Γερμανία, την απαγόρευση της κυκλοφορίας ντιζελοκίνητων οχημάτων. Γερμανικό ινστιτούτο υπολόγισε ότι το οξείδιο του αζώτου ευθύνεται για 6.000 επιπλέον θανάτους τον χρόνο και οι οπαδοί της απαγόρευσης εισόδου των οχημάτων αυτών στο κέντρο των πόλεων αντιπαρατίθενται με αυτούς που επιθυμούν να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Μετά τη συνάντησή της με επιχειρηματίες στο Μόναχο, η Μέρκελ χαρακτήρισε «πολύ ισορροπημένη» τη δικαστική απόφαση που αφήνει ελεύθερο τον κάθε δήμο να αποφασίσει αν θα επιτρέψει ή όχι την είσοδο πετρελαιοκίνητων. Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον των «γαλάζιων σημάτων», τα οποία, σύμφωνα με μία πρόταση, θα μπορούσαν να ξεχωρίζουν τα πλέον σύγχρονα και κάπως πιο καθαρά ντιζελοκίνητα από τα παλαιότερων ετών. «Κάτι τέτοιο θα ελάττωνε το κίνητρο για εξεύρεση λύσεων που ταιριάζουν στις συνθήκες κάθε πόλης, και εμείς αυτές θεωρούμε προτεραιότητα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Οι πρώτες πόλεις στις οποίες ενδέχεται να επιβληθεί η απαγόρευση είναι η Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή