Νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο μετά 4 έτη

Νέες εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο μετά 4 έτη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα δείχνουν ότι το 2018 θα επανέλθουν οι δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά μία άγονη περίοδο τεσσάρων ετών –τελευταία εισαγωγή στις 11/4/2014 της ΕΛΤΕΧ Ανεμος– λόγω της πολυετούς ύφεσης που ήταν αποτρεπτική για τις επιχειρήσεις και του χαμηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο σε τραπεζικά και χρηματιστηριακά γραφεία είναι ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες των αναδόχων για την προετοιμασία των ενημερωτικών των εταιρειών Chipita που ελέγχεται μετοχικά από τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο και τη Sunlight που ελέγχεται μετοχικά από τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.

Από πλευράς επιχειρήσεων δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται μετά το καλοκαίρι και η είσοδος της εταιρείας R Energy 1 στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου, που δραστηριοποιείται στο κλάδο των φωτοβολταϊκών πάρκων και ελέγχεται μετοχικά από τον Γεώργιο Ρόκα, γιο του Μελετίου Ρόκα, ενός εκ των δύο ιδρυτών της πρώην «Ρόκας ΑΒΕΕ» που μεταβιβάστηκε στην ισπανική Ibedrola τον Απρίλιο του 2007.

Εκτός των δημοσίων εγγραφών αναμένεται να υπάρξει επανεκκίνηση και στην αγορά εταιρικών ομολόγων που είχαν ανασταλεί από τον περασμένο Οκτώβριο μετά την κόντρα που είχε ξεσπάσει μεταξύ τραπεζικών κύκλων και των εποπτικών αρχών, καθώς αποταμιευτικά κεφάλαια κατευθύνθηκαν προς τις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων. Ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εισαχθούν μέχρι το Πάσχα στην εγχώρια πλατφόρμα ομολόγων οι εκδόσεις της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας ΓΕΚ Τέρνα και της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών Coral.

Εχοντας επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο της κρίσης, κυρίως στους τομείς της καθαρής ενέργειας και των υποδομών, ο εισηγμένος όμιλος ΓΕΚ Τέρνα συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, διαχείρισης ακινήτων.

Αποτελεί ταυτόχρονα έναν από τους πλέον εξωστρεφείς ελληνικούς ομίλους, καθώς έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), όπου απασχολεί συνολικά περισσότερους από 6.000 εργαζομένους.

Η Coral A.E. είναι η πρώην Shell Hellas A.E., εταιρεία που μετονομάστηκε τον Ιούλιο του 2010 μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από τη Motor Oil Hellas. Η εταιρεία λειτουργεί στην Ελλάδα από το 1926. Με περίπου 700 πρατήρια που λειτουργούν σήμερα υπό το σήμα Shell, η εταιρεία έχει μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20% και κατατάσσεται πρώτη στην ελληνική αγορά.

Εχουν προηγηθεί στην αγορά εταιρικών ομολόγων οι εκδόσεις των MLS, Housemarket (IKEA), ΟΠΑΠ, Sunlight, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ολες οι εκδόσεις είχαν στεφθεί με επιτυχία καθώς τα επιτόκια των ομολογιακών εκδόσεων κυμαίνονταν μεταξύ 3%-5%, πολύ υψηλότερα από τις αποδόσεις των τραπεζικών καταθέσεων.

Παράλληλα, και οι εκδότριες εταιρείες είχαν την ευκαιρία να δανειστούν και να στηρίξουν την ανάπτυξή τους με επιτόκια αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια των τραπεζών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», το μεγαλύτερο ποσό (616 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 63%) από το σύνολο των 977,567 εκατ. ευρώ που αντλήθηκαν το 2017 από την πλατφόρμα του Χ.Α., προέρχεται από την έκδοση εταιρικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή