Ιταλία: Ντι Μάιο και Σαλβίνι στην κούρσα της πρωθυπουργίας

Ιταλία: Ντι Μάιο και Σαλβίνι στην κούρσα της πρωθυπουργίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, προειδοποίησε χθες τα υπόλοιπα κόμματα ότι θα βγουν χαμένα αν αρνηθούν να συγκυβερνήσουν μαζί του και οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές. Η προειδοποίηση απευθυνόταν κυρίως στο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου την κοινοβουλευτική στήριξη ζητεί ο Ντι Μάιο.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι εξήγγειλε οικονομικά μέτρα που ξεφεύγουν από τις επιταγές των Βρυξελλών. «Θα παρουσιάσουμε σύντομα τις προτάσεις μας για τον προϋπολογισμό και θα είναι το αντίθετο από αυτό που ζήτησαν οι Βρυξέλλες», δήλωσε ο Σαλβίνι. Ετσι, οι δύο κερδισμένοι των εκλογών, Ντι Μάιο και Σαλβίνι, κινούνται σε παράλληλες τροχιές προετοιμασίας για τη διακυβέρνηση της Ιταλίας διεκδικώντας ο καθένας από την πλευρά του να λάβει πρώτος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Μετά την επικράτησή του στις εκλογές αντί του έτερου πόλου της Κεντροδεξιάς, της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Σαλβίνι υπογράφει τα ανακοινωθέντα του ως «ηγέτης της Κεντροδεξιάς». Καθώς στελέχη της Κεντροδεξιάς ζητούν από το Δημοκρατικό Κόμμα να συμμαχήσει μαζί τους, προσπαθούν να πείσουν τον Σαλβίνι να παραχωρήσει το αξίωμα του πρωθυπουργού σε μια λιγότερο διχαστική προσωπικότητα, αλλά δεν έχουν καμία ένδειξη ότι ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι τέτοιο. Ο Σαλβίνι υπενθυμίζει την προεκλογική συμφωνία του με τον Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την οποία όποιος από τους δύο κερδίσει περισσότερες ψήφους θα αναλάβει την πρωθυπουργία.

Την Πέμπτη, ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα να δείξουν «στάση υπευθυνότητας» και να βάλουν πρώτα τα συμφέροντα της χώρας. Για το Κίνημα 5 Αστέρων, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει υποχώρηση από την πάγια θέση της μη δημιουργίας κυβερνητικού συνασπισμού. Προκειμένου να πεισθεί το Δημοκρατικό Κόμμα να άρει τις επιφυλάξεις του και να στηρίξει τον Ντι Μάιο για τη θέση του πρωθυπουργού, στελέχη του ζητούν ανταλλάγματα και δεν αποδέχονται την έτοιμη λίστα υπουργών που παρουσίασε, ήδη πριν τις εκλογές, ο Ντι Μάιο.

Υπουργός Οικονομικών στη λίστα αυτή είναι ο καθηγητής Αντρέα Ροβεντίνι, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «αιρετικός κεϊνσιανός» και έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα με τον πρύτανη των επικριτών της παγκοσμιοποίησης Τζότζεφ Στίγκλιτς. Από την άλλη πλευρά, η Λέγκα του Βορρά έχει στο οικονομικό επιτελείο της τους καθηγητές Κλάουντιο Μπόργκι και Αλμπέρτο Μπανιάι, που στο παρελθόν υποστήριζαν την έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

Πολλές άγνωστες παράμετροι παραμένουν στον σχηματισμό ιταλικής κυβέρνησης, αλλά είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι όποιος και αν αναλάβει θα προσπαθήσει, τουλάχιστον στην αρχή, να αψηφήσει τις επιταγές της λιτότητας και να προωθήσει πολιτικές ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή