Ελμαρ Μπροκ: Καλό θα είναι ο Τσίπρας να μη φερθεί ανεύθυνα

Ελμαρ Μπροκ: Καλό θα είναι ο Τσίπρας να μη φερθεί ανεύθυνα

4' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του για τη στάση και τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης μετά το τέλος του προγράμματος σταθεροποίησης εκφράζει ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Ελμαρ Μπροκ, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει «να μη φερθεί ανεύθυνα». Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Αθήνα να συνειδητοποιήσει ότι αν πράγματι θέλει το τέλος των προγραμμάτων πρέπει να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και προειδοποιεί ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν νέα βοήθεια για την Ελλάδα.

Ο κ. Μπροκ τάσσεται, επίσης, υπέρ μιας λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που δεν θα αφήνει περιθώρια ασάφειας ή παρερμηνειών σε ό,τι αφορά τα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Σχολιάζοντας μάλιστα την ύπαρξη των αλυτρωτικών αναφορών στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, είναι σαφής. «Δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε σύνταγμα ή οτιδήποτε άλλο που να δίνει την εντύπωση ότι μακροπρόθεσμα η Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα μιας άλλης χώρας», λέει. Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο καλεί το ΝΑΤΟ να παίξει πιο ενεργό ρόλο και εκτιμά ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη εξαιτίας της εσωτερικής της κατάστασης.

– Είστε αισιόδοξος για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ; Πώς βλέπετε το γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται έτοιμος να δεχθεί λύση η οποία θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία; Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε το σύνταγμα της ΠΓΔΜ να αποτελέσει απειλή για χώρες όπως η Ελλάδα;

– Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας ονομασίας που να καθιστά απολύτως ξεκάθαρο σε ποιο μέρος της περιοχής αντιστοιχεί. Πρέπει να γίνει σαφές ότι η περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα δεν θα περιλαμβάνεται και να διευκρινίζεται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή των συνόρων της Ελλάδας. Πρέπει η ΠΓΔΜ να δεσμευθεί και αυτό να αποτυπώνεται και στην ονομασία. Πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρο ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μέρος της ΠΓΔΜ. Δεν πρέπει να υπάρχει οποιοδήποτε σύνταγμα ή οτιδήποτε άλλο που να δίνει την εντύπωση ότι μακροπρόθεσμα η Βόρεια Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα άλλης χώρας.

– Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.; Πώς βλέπετε τις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και πόσο την απομακρύνουν από την υλοποίηση του στόχου της;

– Η Τουρκία βρίσκεται πιο μακριά από ποτέ από την ένταξη στην Ε.Ε. εξαιτίας της εσωτερικής κατάστασης και θεμάτων που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου, το οποίο εγείρει ερωτήματα και για ζητήματα μειονοτήτων και ελευθερίας του λόγου. Αλλά πρέπει να συνεργαστούμε σε πολλά θέματα με την Τουρκία και το μεταναστευτικό είναι ένα από αυτά. Σε ό,τι αφορά την ένταξή της στην Ε.Ε., όχι, προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά πολλά άλλα θέματα όπως η ασφάλεια και η οικονομία είναι προς το κοινό μας συμφέρον. Πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι οι προκλήσεις στο Αιγαίο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Το ΝΑΤΟ πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο και να κάνει την Τουρκία να καταλάβει ότι όπως κανείς δεν απειλεί τα τουρκικά συμφέροντα, με τον ίδιο τρόπο πρέπει κι αυτή να συμπεριφερθεί με σύνεση.

– Να περάσουμε στην κατάσταση στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε τις οικονομικές εξελίξεις; Η κυβέρνηση έχει ήδη στήσει το αφήγημά της για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι του 2018; Φοβάστε ένα πισωγύρισμα της Αθήνας;

– Εχουν υπάρξει κάποιες θετικές εξελίξεις στον τομέα των εξαγωγών, η χώρα σχεδιάζει την έξοδό της και πάλι στις αγορές, αλλά έχω την αίσθηση ότι ακόμα δεν είναι βιώσιμη η οικονομία. Για αυτό η Ελλάδα πρέπει να πει στον εαυτό της την αλήθεια σε ό,τι αφορά την κατάσταση, ότι δηλαδή χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και όταν λέμε μεταρρυθμίσεις δεν εννοούμε μείωση της φορολογίας και περικοπές συντάξεων, αλλά το να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική και πιο γρήγορη σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να μπορεί κάποιος να στήσει πιο γρήγορα την επιχείρησή του.

– Είστε υπέρ της άποψης ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ενισχυμένη εποπτεία μετά την έξοδο από το μνημόνιο;

– Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει το εξής. Οτι είναι αναγκαίο να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να μην έχει ανάγκη από τον ευρωπαϊκό έλεγχο και βοήθεια. Αν βγει από το πρόγραμμα, τότε αυτό πρέπει να είναι πράγματι το τέλος του προγράμματος. Γιατί την επόμενη φορά μπορεί να είναι δύσκολο να φέρουμε πάλι όλα τα εθνικά κοινοβούλια μαζί για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Για αυτό καλό θα είναι ο Τσίπρας να μην φερθεί ανεύθυνα.

– Το φοβάστε αυτό;

– Ναι, λίγο. Αλλά ελπίζω να διαψευστώ.

– Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο τέως υπουργός Οικονομικών έχουν επικριθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι πράγματι η Αγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αυστηροί με την Ελλάδα ή υπήρξαν απλώς ο αποδιοπομπαίος τράγος για πολιτικές που η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ήθελε να οικειοποιηθεί;

– Δεν ήταν σκληρή η στάση Σόιμπλε. Σας ανάγκασε να περάσετε σε μια κατάσταση ώστε να βγείτε στις αγορές, διαφορετικά ίσως να μην το καταφέρνατε. Η πολιτική του Τσίπρα δεν θα σας έβγαζε ποτέ στις αγορές, γιατί δεν θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις. Μπορείτε να βγείτε στις αγορές μόνο αν εξασφαλίσετε την εμπιστοσύνη των αγορών. Ισως ο Τσίπρας να υποχρεώθηκε να κάνει πράγματα αλλά αν δεν τα είχε κάνει δεν θα έβγαινε στις αγορές, θα είχε χρεοκοπήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή