Το ΥΠΟΙΚ αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018

Το ΥΠΟΙΚ αναθεώρησε προς τα κάτω τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναθεώρησε σιωπηρά προς τα κάτω το υπουργείο Οικονομικών την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018, τον οποίο τοποθετεί πλέον στο 2,3%, έναντι της πρόβλεψης του προϋπολογισμού αλλά και της τελευταίας έκθεσης συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση για 2,5%.

Η νέα εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών καταγράφεται σε έναν από τους πίνακες που συνοδεύουν την εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2019-2022. Προφανώς, η αναθεώρηση είναι αποτέλεσμα των δυσμενέστερων από τις προβλέψεις αποτελεσμάτων για το ΑΕΠ του 2017, τα οποία δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του 2017 αυξήθηκε κατά 1,4%, αντί του προβλεφθέντος 1,6%, προκαλώντας προβληματισμούς για τους όρους εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το μνημόνιο.

Για τα επόμενα χρόνια το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μένει στις προβλέψεις που διατυπώνονται και στην έκθεση συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2019 και στη συνέχεια ο ρυθμός θα αρχίσει να φθίνει, υποχωρώντας στο 2,3% το 2020, 2,1% το 2021 και 1,8% το 2022.

Ετήσιο έντοκο

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 14 Μαρτίου, θα διενεργηθεί η δημοπρασία των 12μηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες. Η δημοπρασία θα αφορά ποσό 625 εκατ. ευρώ και η έκδοση θα λήγει στις 15 Μαρτίου 2018.

Eίναι η πρώτη φορά μετά 8 χρόνια, που το Δημόσιο αποτολμά να βγάλει μια έκδοση ετήσιων έντοκων γραμματίων. Στην τελευταία, τον Απρίλιο του 2010, η απόδοση είχε εκτιναχθεί στο 4,85% και έκτοτε δεν υπήρξε συνέχεια. Το Δημόσιο, στη διάρκεια της κρίσης, περιορίστηκε στα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα και αγοραστές ήταν κατά κύριο λόγο οι ελληνικές τράπεζες. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, καθώς η χώρα άρχισε να κινείται στην κατεύθυνση επιστροφής στις αγορές, επανεμφανίστηκαν ξένοι επενδυτές και στα έντοκα γραμμάτια. Με την έκδοση της προσεχούς Τετάρτης, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να προσελκύσει κάποιους τουλάχιστον ξένους επενδυτές σε μεγαλύτερης διάρκειας τίτλους από τα τρίμηνα, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η παρουσία τους εδώ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ενδιαφέρον εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών θεωρείται δεδομένο.

Οπως διαμηνύουν στελέχη του, ο στόχος της έκδοσης δεν είναι ταμειακός, αλλά η συμπλήρωση της καμπύλης αποδόσεων. Η απόδοση της επικείμενης έκδοσης του ετήσιου εντόκου εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ότι θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 1,5%.

Ταυτόχρονα, το Δημόσιο αποφεύγει, προς το παρόν τουλάχιστον, τα επικίνδυνα νερά των ομολόγων, όπου το αποτέλεσμα θα ήταν αβέβαιο.

Κανονικά, ο σχεδιασμός προέβλεπε την έκδοση ενός τριετούς και ενός δεκαετούς, στο τέλος του μνημονίου, αλλά οι συνθήκες στις αγορές έχουν βάλει τα σχέδια αυτά, προς το παρόν, στο ράφι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή