Επιχορήγηση μέσω… Ελευσίνας

Επιχορήγηση μέσω… Ελευσίνας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην επιχορήγηση του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος με το ποσό των 100.000 ευρώ. Αντί για την απευθείας επιχορήγηση του φορέα, το ΥΠΠΟ επέλεξε την επιχορήγηση του Δήμου Ελευσίνας με το συγκεκριμένο ποσό, σημειώνοντας ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν στο Αττικό Σχολείο. Θέμα ανακύπτει και διότι μία εκ των ιδρυτριών του εν λόγω φορέα έχει προσληφθεί ως μετακλητή σύμβουλος της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, στις 27/12/17, το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε «την επιχορήγηση του Δήμου Ελευσίνας με το ποσό των εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000 ευρώ) και αφορά στην ενίσχυση του Αττικού Σχολείου με σκοπό την ανάδειξη της έρευνας και την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα». Ως ώφειλε, το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας προχώρησε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού στην οποία και «πέρασε» ως έξοδο τη συγκεκριμένη επιχορήγηση. Σύμφωνα με πηγές από τον δήμο, η πρακτική αυτή της επιχορήγησης ενός συγκεκριμένου φορέα με αυτόν τον τρόπο, είναι τουλάχιστον ασυνήθιστη. «Στα επτά χρόνια που είμαι εδώ δεν μας έχει ξανατύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά γνώστης των οικονομικών του Δήμου Ελευσίνας. Πάντως, ο Δήμος Ελευσίνας έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το Αττικό Σχολείο, στο πλαίσιο του οποίου παραχωρεί χώρους του με ιδιαίτερα χαμηλό αντίτιμο. Δεν υπήρξε αίτημα από πλευράς του δήμου για οικονομική ενίσχυσή του.

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος ιδρύθηκε το 2012 από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Baumstrasse – Δρόμος με Δέντρα, τον θίασο της ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Μάρθας Φριντζήλα, η οποία είναι Ελευσίνια. Πίσω από την προσπάθεια βρίσκεται η ίδια, η αδελφή της, μεταφράστρια Νικολέττα Φριντζήλα, ο συνθέτης και σκηνογράφος Βασίλης Μαντζούκης, η χορογράφος Λίντα Καπετανέα κ.ά. Πρόκειται για ένα δεκαήμερο θερινό σχολείο με διδάσκοντες γνωστούς καλλιτέχνες, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας και πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες και μη και έχει κόστος συμμετοχής από 150 μέχρι 400 ευρώ. Ο θεσμός θεωρείται πολύ επιτυχημένος και πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης της Ελευσίνας. Το Αττικό Σχολείο μάλιστα ήταν και ένας από τους θεσμούς που συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο υποψηφιότητας της πόλης για την ανάδειξή της σε πολιτιστική πρωτεύουσα. Πέρυσι, το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος της Ελευσίνας εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, την ευθύνη, την εποπτεία, τον συντονισμό και την οικονομική ενίσχυση του οποίου έχει το ΥΠΠΟ. Φέτος, οι εργασίες του 6ου Αττικού Σχολείου είναι επικεντρωμένες στον μεγάλο τραγικό ποιητή Aισχύλο. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Δρόμος με Δέντρα θα παρουσιάσει τον Αύγουστο στο Φεστιβάλ των Αισχυλείων την τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης», σε πρωτότυπη μετάφραση της Νικολέττας Φριντζήλα και σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα.

Να σημειωθεί ότι από τις 14 Ιουλίου του 2017, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, η Νικολέττα Φριντζήλα προσελήφθη στο γραφείο της κ. Κονιόρδου με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Οι δύο γυναίκες έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν σε αρκετές παραστάσεις.

Το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», διευκρίνισε ότι «το εν λόγω ποσό δόθηκε στον Δήμο Ελευσίνας στο πλαίσιο της συνεργασίας που επιθυμούμε να αναπτυχθεί με την πόλη, ενόψει της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021», προσθέτοντας ότι «το υπουργείο συνδράμει τη δραστηριότητα και πρωτοβουλία του Δήμου Ελευσίνας για τη δημιουργία (…) Κέντρου αφιερωμένου στη μελέτη και την τεκμηρίωση του αρχαίου δράματος με έδρα την Ελευσίνα, με όχημα το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, δίνοντας χρήματα για την υποδομή, τον εξοπλισμό και τις δράσεις του Κέντρου, σε χώρο που θα υποδείξει και θα παραχωρήσει ο δήμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή