Ο ΔΗΚΤΗΣ (11/03/18)

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλειοδότρια η B2 Holding

Η νορβηγική B2 Holding είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτής που αναδείχθηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων 3,5 δισ. ευρώ της Alpha Bank, με την επωνυμία Venus. Η B2 Holding επικράτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, της τσεχικής APS, που είχε επίσης μπει στη φάση της τελικής αξιολόγησης, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται τη Δευτέρα. Το project Venus «έτρεξε» για λογαριασμό της Alpha Bank η KPMG Λονδίνου και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο –μετά το project «Eκλειψη» της Eurobank– που πρόκειται να μεταβιβαστεί σε funds. Στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου Venus περιλαμβάνονται καταναλωτικά δάνεια σε ποσοστό 65%, πιστωτικές κάρτες σε ποσοστό 8% και μικρά επιχειρηματικά δάνεια σε ποσοστό 27%. Για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων, η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει διαγραφές, καθώς ο μέσος όρος της καθυστέρησης διαμορφώνεται στα 6-7 χρόνια και η πλειονότητα των δανείων έχει δοθεί την περίοδο 2006 έως και το 2010. Ο νορβηγικός όμιλος εξειδικεύεται στην αγορά και τη διαχείριση κόκκινων δανείων και έχει παρουσία σε 25 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Δανία κ.ά. Στην Ελλάδα διαθέτει δική της εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, την B2 Capital.

Πρόσθετες προβλέψεις 1,1 δισ.

Στο 1,1 δις, ευρώ υπολογίζει η Alpha Bank τις πρόσθετες προβλέψεις που θα πρέπει να σχηματίσει για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου, κατ’ εφαρμογήν του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, με την εφαρμογή της πενταετούς μεταβατικής περιόδου που προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί κατά περίπου 0,1% για το πρώτο έτος. Ουσιαστικά, δηλαδή, η επίπτωση είναι αμελητέα, δεδομένου ότι ο Δείκτης CET1 της Alpha Bank ανερχόταν, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία 9μήνου 2017, σε 17,8%.

Συνολικά υπολογίζεται ότι για τις συστημικές τράπεζες το «κόστος» από την εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9 είναι πρόσθετες προβλέψεις 5,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προφανώς δεν πρόκειται να δημιουργήσει ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς οι εποπτικές αρχές έχουν δώσει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αποσβέσουν σε βάθος 5ετίας τη ζημία, με το 30% της επίπτωσης να αναγνωρίζεται τα τρία πρώτα χρόνια και το υπόλοιπο 70% θα βαρύνει τα εποπτικά κεφάλαια την τελευταία διετία. Υπ’ αυτή την έννοια δεν θα έχει ουσιαστική επίπτωση ούτε στα στρες τεστ.

Προσφορές για απόκτηση της IBG

Εως τις 16 Μαρτίου πρέπει να υποβάλουν προσφορές οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG). Δεδομένου ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα για τις «challenger banks», δηλαδή για μικρά πιστωτικά ιδρύματα που εκμεταλλεύονται τις δυσκολίες των μεγάλων και διεκδικούν μερίδια αγοράς αλλά και την καλή κεφαλαιακή διάρθρωση της Επενδυτικής Τράπεζας, είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν αρκετοί διεκδικητές. Στην αγορά ακούγεται ότι, μεταξύ αυτών, είναι ο όμιλος Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το fund Duet, που απέκτησαν πρόσφατα τη θυγατρική της πρώην Λαϊκής στη Γερμανία.

Επίσης, ενδιαφέρον φέρεται να έχει εκδηλώσει ένα σχήμα του ομίλου Γερμανός με άλλους επιχειρηματίες αλλά και ξένα funds. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες η Επενδυτική Τράπεζα απέκτησε νέο διοικητικό συμβούλιο. Πρόεδρος είναι ο κ. Αβραάμ Γούναρης και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Μιχαήλ Ανδρεάδης. Οι κ. Αιμίλιος Στασινάκης και Αγγελος Σαπρανίδης τοποθετήθηκαν αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι. Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν ο κ. Κλεόβουλος Αλεξάνδρου, ως μη εκτελεστικό μέλος, και οι κ. Χαρίτων Κυριαζής, Παναγιώτης Ταμπούρλος και Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης ως ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή