Προς την ψηφιακή εποχή οδεύει το Δημόσιο το 2018

Προς την ψηφιακή εποχή οδεύει το Δημόσιο το 2018

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, επανεκκίνηση του «παροπλισμένου» ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2, αλλά και δημιουργία του Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS) μέσω του οποίου θα καταρτιστεί ο ηλεκτρονικός φάκελος με το προφίλ κάθε δημοσίου υπαλλήλου, είναι τα τρία έργα-κλειδιά για τη μετάβαση του Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή.

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι τα δύο από τα τρία κομβικά έργα να είναι σε πλήρη εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες. Ειδικότερα:

1. Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για τις επιδόσεις τους την περυσινή χρονιά θα γίνει φέτος ηλεκτρονικά, προκειμένου να αποφευχθούν παρακωλύσεις στη διαδικασία, όπως συνέβη πέρυσι – κυρίως λόγω της αποχής της ΑΔΕΔΥ. Εντός του Μαρτίου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η διαδικασία της αξιολόγησης θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων. Η επιτυχής διενέργεια της αξιολόγησης αποτελεί μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους να μη συμμετέχουν στη διαδικασία και προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

2. Ο e-φάκελος. Καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά και τη μετάβαση του Δημοσίου στην ψηφιακή εποχή θα διαδραματίσει η λειτουργία του Human Resources Management System (HRMS) που θα φιλοξενήσει τον «ηλεκτρονικό φάκελο» κάθε δημοσίου υπαλλήλου, όπου θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο όλη η επαγγελματική του διαδρομή. Στον e-φάκελο θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων όλη η σταδιοδρομία του υπαλλήλου από την ημέρα της πρόσληψής του μέχρι σήμερα, η συμμετοχή του ή μη στην κινητικότητα, τα προσόντα του, όπως η εκπαίδευση και η επιμόρφωσή του, οι επιδόσεις του κατά την αξιολόγηση καθώς και η μισθολογική του κατάσταση. Η ύπαρξη του προφίλ κάθε δημοσίου υπαλλήλου online αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες της κινητικότητας αλλά και τις κρίσεις προϊσταμένων.

3. Η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων με ψηφιακή υπογραφή σε όλη την κεντρική διοίκηση τοποθετείται προς τα τέλη του έτους. Επί του παρόντος, η ψηφιακή διακίνηση εγγράφων υφίσταται σε κάποια υπουργεία, ωστόσο περιορίζεται στο «εσωτερικό» καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης των συστημάτων και άρα είναι αδύνατη η ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων. Οταν δηλαδή χρειάζεται να διαβιβαστεί ένα έγγραφο από το ένα υπουργείο στο άλλο, ακόμα και αν έχει εγκριθεί με ψηφιακή υπογραφή… τυπώνεται!

Εντός του έτους, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική υπογραφή σε όλα τα υπουργεία αλλά και να «κουμπώσουν» τα συστήματα μεταξύ τους, προκειμένου να γίνεται ηλεκτρονικά η διακίνηση των εγγράφων τουλάχιστον σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.

Τονίζεται ότι προ ημερών ανακοινώθηκε η επανεκκίνηση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2, ενός έργου που ξεκίνησε το 2009 αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η υλοποίησή του θα αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018 με τριετή ορίζοντα ολοκλήρωσης. Μέσω του ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2 μεταξύ άλλων θα υπάρχει δυνατότητα ευρυζωνικής κάλυψης σε περίπου 34.000 δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και σχολείων, ενώ θα δημιουργηθούν 375 hotspots για το κοινό. Επιπλέον, το έργο θα διασφαλίσει τις υψηλές ταχύτητες σύνδεσης σε δημόσιους φορείς, ενώ αναμένεται να μειώσει τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του Δημοσίου κατά 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή