Με Σολτς και Σούλτσε το SPD μετά τον Σουλτς

Με Σολτς και Σούλτσε το SPD μετά τον Σουλτς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορεί να προσδοκούν η Γερμανία και η Ευρώπη από την τέταρτη κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ, που θα ορκιστεί την Τετάρτη; Η επιλογή των υπουργών δίνει κάποιες πρώτες ενδείξεις για τις προθέσεις του Βερολίνου, με την ανανέωση να είναι κυρίως ηλικιακή και λιγότερο προγραμματική.

Η μακρά εσωκομματική διαμάχη έληξε την περασμένη εβδομάδα με νίκη της πρότασης της ηγεσίας για συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά η ανακοίνωση της σύστασης του υπουργικού συμβουλίου επιβεβαίωσε τη ροπή του SPD σε αυτοκαταστροφικές αντιπαραθέσεις. Η σύγκρουση κορυφής ανάμεσα στον επικεφαλής Μάρτιν Σουλτς και στον προκάτοχό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ οδήγησε και τους δύο εκτός κυβέρνησης.

Στο Εξωτερικών

Ετσι, στη θέση ενός υπουργού Εξωτερικών παθιασμένου με τα ευρωπαϊκά θέματα, όπως θα ήταν ο Σουλτς, ή ενός υπουργού Εξωτερικών με σημαντικές διπλωματικές επιτυχίες, όπως ήταν ο Γκάμπριελ, τον θώκο καταλαμβάνει τώρα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας. Πρόκειται για έναν μάλλον άχρωμο πολιτικό καριέρας, για τις απόψεις του οποίου στην εξωτερική πολιτική δεν είναι γνωστό σχεδόν τίποτα. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι όποιος ή όποια καγκελάριος έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον μία θητεία τείνει να οικειοποιείται όλο και περισσότερες αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών, τάση που αναμένεται να εκφραστεί στο έπακρο με τον Μάας στον ρόλο του υπουργού.

Το μεγάλο στοίχημα για το SPD είναι να μη συμβεί το ίδιο και με τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς, που ενσαρκώνει την ελπίδα των Σοσιαλδημοκρατών για ουσιαστική και όχι τυπική εγκατάλειψη της εποχής Σόιμπλε. «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν ο αντικαγκελάριος Ολαφ Σολτς θα κατορθώσει να αποτελέσει αντίβαρο στην Αγκελα Μέρκελ», σχολίασε η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». «Μαζί με την επικεφαλής του κόμματος, Αντρέα Νάλες, πρέπει να αναζωογονήσει το SPD, ώστε να ξεπεράσει το όριο του 20%. Από την έκβαση αυτής της τετραετίας θα κριθεί αν μετά τις εκλογές του 2021 το SPD θα προσμετρείται στα μικρά κόμματα, μαζί με τους Πράσινους, την AfD, την Αριστερά και τους Φιλελεύθερους», συμπλήρωσε η συντηρητική εφημερίδα.

Στο υπουργικό συμβούλιο μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις πτέρυγες του κόμματος, ώστε να αποφευχθεί η εντύπωση ότι η ανανέωση συμπίπτει με στροφή προς τα αριστερά, όπως ζητούσε η νεολαία του κόμματος στην εκστρατεία για το εσωκομματικό δημοψήφισμα. Ιδιαίτερα επίπονη πρέπει να είναι για την πτέρυγα αυτή η τοποθέτηση του Χουμπέρτους Χάιλ στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο, σημειωτέον, είναι το υπουργείο με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στη χώρα, καθώς χειρίζεται τα επιδόματα ανεργίας και πρόνοιας. Ο Χάιλ συνεργάστηκε με τον πρώην καγκελάριο Σρέντερ στην εφαρμογή της Ατζέντας 2010, της μεταρρύθμισης που αποξένωσε σημαντική μερίδα της σοσιαλδημοκρατικής βάσης. Το πόσες αποστάσεις θα λάβει ή δεν θα λάβει το κόμμα από την ατζέντα αυτή αποτελεί μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του.

Στην υπουργική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών περιλαμβάνονται τρεις γυναίκες που δεν είναι ευρύτερα γνωστές, με τον πιο δύσκολο ρόλο να πηγαίνει στην 49χρονη Σβένια Σούλτσε. Η πρώην υπουργός Ερευνας και Επιστημών της Ρηνανίας θα αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μια στιγμή που μαίνεται το κομβικής σημασίας για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία σκάνδαλο με τους ντιζελοκινητήρες.

Ως υπουργός Περιβάλλοντος, θα πρέπει να φροντίσει για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις επιβαρυμένες πόλεις, ενώ ταυτόχρονα θα οφείλει να υπερασπίζεται τα πεπραγμένα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις Βρυξέλλες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή