Μια μικρή προσωπική ιστορία

Μια μικρή προσωπική ιστορία

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ην Εύη Κυριακοπούλου τη γνώρισα για πρώτη φορά το 2015, όταν μου έστειλε ένα πολύ ευγενικό μήνυμα στο Facebook γράφοντας πως είχε διαβάσει το βιβλίο μου «Καταστροφές και θρίαμβοι» και πως της είχε αρέσει. Μου ξαναέγραψε μερικούς μήνες αργότερα για να μου επισημάνει ένα μικρό λάθος που είχε παρεισφρήσει στα «Εμφύλια πάθη». Κατάλαβα, έτσι, πως είναι συστηματική και προσεκτική αναγνώστρια. Τον Ιανουάριο του 2017, μου ξαναέγραψε λέγοντάς μου πως η εκπομπή της «Η ζωή είναι αλλού» θα ξανάρχιζε στην ΕΡΤ και πως ήθελε να κάνουμε μια συνέντευξη μαζί. Δεν παρακολουθώ τηλεόραση και ζώντας εκτός Ελλάδας σπάνια συμμετέχω σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ρώτησα όμως και άκουσα τα καλύτερα γι’ αυτή. Συμφωνήσαμε λοιπόν να συναντηθούμε και κλείσαμε ραντεβού πέρυσι τον Απρίλιο.

Το πρόγραμμά μου το διάστημα εκείνο ήταν πολύ φορτωμένο, καθώς αντιμετώπιζα και ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα, αλλά θυμάμαι πόσο με εντυπωσίασε ο επαγγελματισμός της Εύης Κυριακοπούλου. Είχε διαβάσει προσεκτικά το βιβλίο μου «Πού είμαστε και πού πάμε», που είχε εκδοθεί την εποχή εκείνη, και είχε σημειώσει τα αποσπάσματα για τα οποία ήθελε να μιλήσουμε. Κάναμε λοιπόν μια συζήτηση, που, όπως τη θυμάμαι εγώ τουλάχιστον, ήταν ιδιαίτερα ζωντανή και αφορούσε όχι την τρέχουσα πολιτική, αλλά κυρίως τη μελλοντική πορεία της χώρας, τις μεγάλες προκλήσεις και προοπτικές της. Εφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Επικοινωνήσαμε ξανά τον Ιούνιο, όταν με ενημέρωσε πως η προβολή της εκπομπής θα διακοπτόταν για να συνεχιστεί μετά το καλοκαίρι και πως τότε θα προβαλλόταν και η δική μου συνέντευξη. Ακολουθεί σιωπή και στις αρχές Φεβρουαρίου ενημερώνομαι πως, ύστερα από μια ανεξήγητη καθυστέρηση, οι προβολές τελικά θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Την περασμένη Τρίτη, με ανάρτησή της στο Facebook, η Εύη Κυριακοπούλου ανακοινώνει πως η διοίκηση της ΕΡΤ «έπειτα από επτά μήνες αναμονής και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς» κόβει την εκπομπή, παρότι αυτή είχε ήδη παραδοθεί και πληρωθεί! Καθώς δεν της δόθηκε κάποια εξήγηση, ούτε είχε προκύψει κάποιο θέμα ποιότητας, κατέληγε στο συμπέρασμα πως η ΕΡΤ είχε πρόβλημα με κάποιους από τους καλεσμένους της. Σημείωνε μάλιστα, πως η ΕΡΤ τής είχε δηλώσει πως, αν της έδινε πράσινο φως για νέο κύκλο επεισοδίων, θα υποχρεωνόταν να υποβάλει από πριν λίστα με τους καλεσμένους της προς έγκριση.

Εχουμε δηλαδή μια καραμπινάτη περίπτωση λογοκρισίας, με εργαλείο ένα δημόσιο μέσο που υποτίθεται πως πρέπει να λειτουργεί αμερόληπτα και το οποίο χρηματοδοτείται από τις υποχρεωτικές εισφορές των πολιτών. Δεν φτάνει όμως που η ΕΡΤ χρησιμοποιείται ως όργανο κομματικής προπαγάνδας, αυτό γίνεται και με τρόπο που είναι εντελώς απροσχημάτιστος. Δεν υπάρχει καν προσπάθεια δικαιολογίας. Βρέθηκε μάλιστα και «δημοσιογράφος» που επώνυμα σε φιλοκυβερνητικό έντυπο επαίρεται για τη λογοκρισία και ειρωνεύεται την Εύη Κυριακοπούλου επειδή συμπεριέλαβε στη λίστα των καλεσμένων της ανθρώπους όπως κι εμένα, δηλαδή του «ακραίου Κέντρου» (δεν υπάρχει πιο εμφανώς γελοίος όρος). Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, στην κρατική τηλεόραση έχουν θέση μόνο οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές. Οχι μόνο δεν κρύβουν τις αντιδημοκρατικές τους απόψεις, αλλά πανηγυρίζουν και από πάνω!

Η μικρή αυτή προσωπική ιστορία αναδεικνύει κάτι που γίνεται αντιληπτό όλο και περισσότερο και επιβεβαιώνεται από πάμπολλες άλλες ενδείξεις που προκύπτουν σε καθημερινή βάση: τη βαθύτερη πολιτική ουσία της κυβέρνησης αυτής, που δεν είναι άλλη από την αυταρχική της ροπή και που τη διαφοροποιεί από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Πρόκειται για ένα χαρακτήρα που χρειάστηκε να μεταμφιέσει ώστε να κατορθώσει να καταλάβει την εξουσία, χρησιμοποιώντας με έντεχνο τρόπο την κρίση ως όχημα και που προσπαθεί να υποβαθμίσει όσο εξαρτάται από τις δόσεις των δανειστών. Ομως σε καμιά περίπτωση δεν έχει αλλάξει. Αντίθετα, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο πιο πολύ θα πολιτεύεται με όλο και πιο απροσχημάτιστη αυθαιρεσία και αυταρχισμό.

* Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή