Πούτιν: Ισως οι Εβραίοι πίσω από τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικάνικες εκλογές

Πούτιν: Ισως οι Εβραίοι πίσω από τη ρωσική εμπλοκή στις αμερικάνικες εκλογές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Την οργή των εβραϊκών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με τα λεγόμενα του ότι οι Εβραίοι, οι Τατάροι ή άλλες μειονότητες του ρωσικού κράτους βρίσκονται πίσω από την πιθανή ρωσική εμπλοκή στις τελευταίες αμερικανικές εκλογές.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News, o Ρώσος πρόεδρος δέχτηκε έναν καταιγισμό ερωτήσεων από τη δημοσιογράφο Μέγκιν Κέλι, σχετικά με την ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές. Σε ένα σημείο της συνομιλίας τους, ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να ευθύνονται για αυτή άλλες εθνοτικές ομάδες και όχι Ρώσοι, κάνοντας λόγο για Ουκρανούς, Εβραίους και Τατάρους. 

«Πιθανόν δεν είναι καν Ρώσοι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «πιθανόν είναι Ουκρανοί, Τατάροι, Εβραίοι, οι οποίοι έχουν ρωσική υπηκόοτητα». «Ακόμη και αυτό πρέπει να ελεγχθεί. Ίσως έχουν διπλή υπηκόοτητα. Ίσως έχουν πράσινη κάρτα. Ίσως οι Αμερικάνοι τους πλήρωσαν για αυτή τη δουλειά», προσέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Στην τελευταία σημαντική εξέλιξη της πολύκροτης αυτής υπόθεσης, η οποία έχει ρίξει βαριά τη σκιά της στους πρώτους δεκατέσσερις μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τις αμερικανικές αρχές κατά 13 Ρώσων και τριών ρωσικών εταιρειών για ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016. 

Τα σχόλια του Ρώσου προέδρου ήταν αναμενόμενο να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς οργάνωσης κατά του αντισημιτισμού, Anti-Defamation League. O διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης, Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, τόνισε με ανακοίνωση του, πως «ο πρόεδρος Πούτιν περιέργως κατέφυγε στο παιχνίδι των κατηγοριών, δείχνοντας με το δάχτυλο τους Εβραίους και άλλες μειονότητες της χώρας του», χαρακτηρίζοντας «βαθιά ενοχλητικό» το γεγονός ότι με τις δηλώσεις του, δίνει νέα ζωή στα κλασικά αντισημιτικά στερεότυπα, «τα οποία πλήττουν τη χώρα του έδω και εκατοντάδες χρόνια». Οι Εβραίοι της Ρωσίας υπέστησαν μεγάλη κατάπιεση τα προσοβιετικά και τα σοβιετικά χρόνια, η οποία τέλειωσε σε μεγάλο βαθμό μετά την πτώση της Ε.Σ.Σ.Δ., αναφέρει το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο.

Επιπλέον, στις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου απάντησε και η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, η οποία με κοινοποίηση της στο Τwitter, υπογράμμισε ότι οι ισχυρισμοί του Ρώσου προέδρου «είναι ανατριχιαστικά όμοιοι με τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», την περίφημη «βίβλο του αντισημιτισμού», η οποία έχει λειτουργήσει ως βάση για τις περισσότερες σημερινές θεωρίες συνωμοσίας, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν στο επίκεντρο τους τους Εβραίους και το Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, το διαβόητο αυτό βιβλίο παρουσιάζει ορισμένα ντοκουμέντα, τα οποία υποτίθεται ότι συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία μίας παγκόσμιας εβραϊκής συνωμοσίας με σκοπό τον έλεγχο ολόκληρου του κόσμου. Πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι το βιβλίο αποτελεί απάτη και προϊόν πλαστογραφίας, με αποτέλεσμα με τα χρόνια το κοινό του να έχει περιοριστεί σε περιθωριακούς ακροδεξιούς κύκλους. Ωστόσο, η επιρροή του πρόλαβε να προκαλέσει τεράστια ζημιά, επηρεάζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος το χρησιμοποίησε αποτελεσματικά ως μέσο προπαγάνδας κατά των Εβραίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή