Με αποβολή από τις διεθνείς οργανώσεις απειλεί η FIFA

Με αποβολή από τις διεθνείς οργανώσεις απειλεί η FIFA

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφασή του να διακοπούν επ’ αόριστον το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας και το Κύπελλο γνωστοποίησε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης κατά την αποχώρησή του από το Μαξίμου, έπειτα από σχεδόν δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με αφορμή τα συμβάντα στο ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ.

Είναι η τρίτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνεται απόφαση διακοπής του πρωταθλήματος. Η πρώτη ήταν την άνοιξη του 2016, όταν υπήρξε «μετάθεση αγωνιστικής» για λόγους δημόσιας τάξης και επιπλέον μία αγωνιστική διεξήχθη χωρίς θεατές. Αναβολή υπήρξε και στην έναρξη του πρωταθλήματος της σεζόν 2016-2017 λόγω της αυθαίρετης αλλαγής της σύνθεσης της επιτροπής δεοντολογίας από την τότε διοίκηση της ΕΠΟ και του τεταμένου κλίματος λόγω του νέου πίνακα διαιτητών. Είχε προηγηθεί και η αναβολή του τελικού Κυπέλλου 2016, ΑΕΚ – Ολυμπιακός, λόγω ασυμφωνίας με την ΕΠΟ στο θέμα των διαιτητών.

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Βασιλειάδης δήλωσε: «Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια έχε δώσει μεγάλες μάχες για να εξυγιάνει τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου. Εχουμε κερδίσει πολλά, αλλά μένουν πολύ περισσότερα να γίνουν. Δεν θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει η προσπάθεια, να αναστηθούν φαινόμενα του παρελθόντος και να γυρίσουμε πίσω, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος. Είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αποφασίσαμε να διακόψουμε το πρωτάθλημα, τις αμέσως επόμενες ώρες θα αρχίσουν συναντήσεις με τους φορείς του ποδοσφαίρου, την ΕΠΟ, τη Λίγκα, είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την UEFA και το πρωτάθλημα δεν θα αρχίσει αν δεν υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνημένο από όλους, με όρους και κανόνες. Δεν κάνουμε πίσω», τόνισε. Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα για πιο ακραίες αποφάσεις (π.χ. αποχώρηση από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) απάντησε: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι, εφόσον δεν αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Περιμένουμε τις προτάσεις από την ΕΠΟ και τη Λίγκα. Το σημαντικό είναι πως πάμε σε μια επ’ αόριστον διακοπή και βλέπουμε». Οσο για το τι μπορεί να αλλάξει, είπε: «Ενα νέο πλαίσιο κανόνων συμφωνημένο από όλους, οι ποινές θα είναι αυστηρές για όλους».

Συναντήσεις

Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Ευ. Γραμμένο. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Βασιλειάδη με τη Σούπερ Λίγκα. Χθες το βράδυ υπήρξε ανακοίνωση και από την «επιτροπή παρακολούθησης» που έχουν διορίσει στην ΕΠΟ η FIFA και η UEFA, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«H επιτροπή της FIFA που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ΕΠΟ καταδικάζει έντονα τα πρόσφατα γεγονότα στην Ελλάδα και καλεί όλους τους εθνικούς φορείς του ποδοσφαίρου να δράσουν άμεσα και να βάλουν ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη κατάσταση που εμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρόλο που τα πρόσφατα γεγονότα έγιναν στο πλαίσιο μιας εθνικής διοργάνωσης, που σημαίνει ότι τα πειθαρχικά μέτρα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αρμόδιων δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ, η επιτροπή παρακολούθησης της FIFA παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τώρα περιμένει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και γρήγορα. Παράλληλα, η επιτροπή παρακολούθησης έχει ενημερωθεί για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει προσωρινά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για τη σεζόν 2017-2018. Η μη λήψη κατάλληλων μέτρων από τα αρμόδια όργανα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων, θα υποχρέωνε τη FIFA να παραπέμψει την υπόθεση στην επιτροπή ενώσεων-μελών της FIFA, υποβάλλοντας έκθεση στο συμβούλιο της FIFA για εξέταση και πιθανές κυρώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό της FIFA, συμπεριλαμβανόμενης και την τιμωρία του μέλους της ένωσης». Χθες το βράδυ, ο κ. Βασιλειάδης έστειλε επιστολή στη FIFA και την ενημέρωσε για την απόφαση να διακόψει το πρωτάθλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή