«Οχι» Μέρκελ σε ευρωομόλογο

«Οχι» Μέρκελ σε ευρωομόλογο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Πολλά πράγματα πρέπει να τα ξανασκεφτούμε από την αρχή», δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ κατά την τελετή υπογραφής της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σε αυτά, όπως φαίνεται, δεν περιλαμβάνεται η δομή της Eυρωζώνης, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν προβλέπει αμοιβαιοποίηση χρεών.

«Το κεφάλαιο για την Ευρώπη φέρει την υπογραφή όλων των κυβερνητικών εταίρων. Εχουμε τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υπέρ της μη αμοιβαιοποίησης χρεών και υπέρ της αρχής ότι η ευθύνη ανήκει σε κάθε χώρα. Παρόλ’ αυτά, έχουμε κοινό συμφέρον η Ευρώπη στο σύνολό της να παραμείνει σταθερή και αυτό οδηγεί σε τραπεζική ένωση, ένωση κεφαλαιαγορών και άλλες δράσεις», δήλωσε η καγκελάριος.

Ως ανοικτό ζήτημα περιέγραψε τον επενδυτικό προϋπολογισμό της Eυρωζώνης, ο οποίος πρέπει να επανασχεδιαστεί, όπως εξάλλου και ολόκληρο το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο ερώτημα αν η αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει διαφορετικές προοπτικές διαχείρισης των προβλημάτων της Ευρωζώνης, η Μέρκελ απάντησε ότι ανέκαθεν διέθετε ευχέρεια να ασκεί «συνετή πολιτική» στην Ευρωζώνη. Η καγκελάριος προτίμησε να μην μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των αλλαγών που επιδιώκει στην Ευρωζώνη, καθώς είναι σαφές ότι στον ορίζοντα υπάρχουν εμπόδια. Την περασμένη εβδομάδα, οκτώ μικρές χώρες με επικεφαλής την Ολλανδία απείλησαν ότι δεν θα επικυρώσουν μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν μεταβιβάσεις πόρων, ενώ η Ιταλία διαφωνεί με την πρόβλεψη για αυτόματο «κούρεμα» των ομολόγων χωρών που θα υποβάλουν αίτημα βοήθειας στο νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Η Μέρκελ επανέρχεται τέταρτη φορά στα ηνία της γερμανικής κυβέρνησης, επικεφαλής ενός συνασπισμού ίδιου με αυτόν που κυβερνά τη χώρα από το 2013. Παρ’ όλα αυτά, το ράπισμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου, στις οποίες όλα τα κόμματα του συνασπισμού συρρικνώθηκαν, είχε εμφανή επίδραση στις τοποθετήσεις της καγκελαρίου.

«Ολα αλλάζουν»

«Πολλά πράγματα πρέπει να τα ξανασκεφτούμε από την αρχή. Ολα αλλάζουν, δεν μπορούμε να παραστήσουμε ότι προχωρούμε στα ίδια», σημείωσε. Η Μέρκελ στάθηκε κατ’ επανάληψιν στα ζητήματα ανισότητας, ευημερίας και φτώχειας, τονίζοντας ότι η ευημερία πρέπει να κατανέμεται πιο δίκαια.

O προσωρινός επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και επόμενος υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, αναγνώρισε ότι ο μεγάλος συνασπισμός «δεν ξεκίνησε ως γάμος από έρωτα». «Ομως είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε εποικοδομητικά και να κυβερνήσουμε αξιοπρεπώς». Αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, η Μέρκελ και ο Σολτς θα επισκεφθούν τη Γαλλία, προκειμένου να δώσουν στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την απάντηση που περιμένει από τον Σεπτέμβριο, όταν διατύπωσε τις προτάσεις του για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ηταν μια «μουδιασμένη» τελετή υπογραφής, με τους δημοσιογράφους να θέτουν ερωτήματα όπως αν ο συνασπισμός θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και αν τα σκυθρωπά πρόσωπα των Μέρκελ, Σολτς και Ζεχόφερ προλέγουν την έκβαση της συνεργασίας. «Μπορώ να είμαι και φιλική», απάντησε η Μέρκελ χαμογελώντας πλατιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή