Αεροπορική τραγωδία στο Κατμαντού

Αεροπορική τραγωδία στο Κατμαντού

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβατικό αεροπλάνο του Μπαν-γκλαντές που μετέφερε 71 ανθρώπους συνετρίβη χθες κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, πρωτεύουσας του Νεπάλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του στρατού.

λλος εκπρόσωπος του στρατού, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γκοκούλ Μπανταρί, ανέφερε πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον 27, αλλά προσέθεσε πως «οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες είναι ελάχιστες, διότι το αεροπλάνο έχει καεί».

Το αεροπλάνο ανήκε στην εταιρεία US-Bangla Airlines του Μπανγκλαντές και είχε απογειωθεί από την Ντάκα με 67 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασώστες ανέσυραν τα πτώματα των επιβατών από το αεροσκάφος μόλις κατέστη δυνατή η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η αεροπορική εταιρεία κατηγόρησε για το δυστύχημα τον πύργο ελέγχου αλλά, σύμφωνα με τις αρχές του Νεπάλ, το αεροσκάφος πραγματοποίησε μια «ασυνήθιστη» προσγείωση.

Η πτήση BS211 φαίνεται ότι ξέφυγε από τον διάδρομο κατά τη διάρκεια της προσγείωσης, τη Δευτέρα το απόγευμα. Ενας επιζών που κατάφερε να διαφύγει μέσα από ένα φινιστρίνι δήλωσε ότι το αεροσκάφος άρχισε να τρέμει και ακολούθησε ένας δυνατός θόρυβος. Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, ο πρωθυπουργός του Νεπάλ Κ. Π. Σάρμα Ολι υποσχέθηκε ότι θα γίνει λεπτομερής διερεύνηση των αιτίων του τραγικού δυστυχήματος.

Είκοσι δύο άτομα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Μανότζ Νιουπάν. Κάποιοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης δήλωσε ότι οκτώ άτομα που είχαν αρχικώς δηλωθεί ως αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί. Το αεροσκάφος ήταν ένα δικινητήριο Bombardier Dash -6 Q400 και ήταν 17 ετών.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 14.20 τοπική ώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24.

Οπως ανέφερε ο Σαντζίβ Γκαουτάμ, γενικός διευθυντής της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ, «στο αεροσκάφος δόθηκε άδεια να προσγειωθεί στη νότια πλευρά του διαδρόμου προσγείωσης πετώντας πάνω από το Κοτεσόουρ, αλλά τελικά προσγειώθηκε στη βόρεια πλευρά». «Πρέπει να εξιχνιάσουμε τα αίτια της τόσο παράξενης προσγείωσης», δήλωσε ο Γκαουτάμ μιλώντας σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία κατηγορεί τον πύργο ελέγχου του Κατμαντού για το τραγικό συμβάν.

«Ελαβε λανθασμένες οδηγίες από τον πύργο ελέγχου. Ο πιλότος μας δεν έφταιγε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Ιμράν Ασιφ από το γραφείο του στην Ντάκα.

Ο γενικός διευθυντής του αεροδρόμιου Ρατζ Κουμάρ Τσέτρι δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι το αεροσκάφος χτύπησε στον φράκτη του αεροδρομίου προτού προσγειωθεί και ακουμπήσει στο έδαφος. Ο πιλότος είπε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι όλα πηγαίναν καλά λίγο πριν από την προσγείωση αλλά δεν απάντησε όταν του είπαν ότι η ευθυγράμμισή του δεν ήταν η πρέπουσα. Το αεροσκάφος έπιασε φωτιά και καπνός φαινόταν πάνω από το αεροδρόμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή