Επέτειος 80 ετών από τη ναζιστική εισβολή στην Αυστρία

Επέτειος 80 ετών από τη ναζιστική εισβολή στην Αυστρία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα μεγάλης επετείου η χθεσινή για την Αυστρία, καθώς πριν από 80 χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1938, στις 5.30 τα ξημερώματα, οι ορδές του Χίτλερ περνούσαν τα γερμανοαυστριακά σύνορα στο Πασάου και στο Σέρντινγκ,πραγματοποιώντας με την επέλασή τους την από μακρόν σχεδιαζόμενη προσάρτηση της Αυστρίας στο ναζιστικό Τρίτο Ράιχ, την «επιστροφή» της γενέτειράς του στο γερμανικό Ράιχ, όπως θα κραύγαζε τρεις ημέρες αργότερα ο ίδιος, στη διαβόητη ομιλία του στην Πλατεία των Ηρώων στη Βιέννη, στις 15 Μαρτίου 1938.

Με τελετές παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στα πρώην χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ και του προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν αλλά και άλλες εκδηλώσεις μνήμης, η επίσημη Αυστρία στέκεται σήμερα μπροστά στην επέτειο των 80 χρόνων της απαρχής της «μαύρης νύχτας» που θα ξεκινούσε τότε και θα διαρκούσε περισσότερο από επτά χρόνια, μέχρι την απελευθέρωση από τα συμμαχικά στρατεύματα στις αρχές Μαΐου του 1945.

Η χρονική περίοδος ανάμεσα στο 1933 –το οποίο υπήρξε προάγγελος της καταστροφής του 1938– και στη χρονιά της προσάρτησης παραμένει για την Αυστρία ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο της πολιτικής της αλλά και της διαχείρισης της σύγχρονης ιστορίας της, και ανάλογα με τη σκοπιά του παρατηρητή της, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται ως «αυστροφασισμός» ή «αντίσταση στον ναζισμό με χροιά εσωτερικού αυταρχισμού».

Στις 30 Ιανουαρίου του 1933 συντελείτο η αναρρίχηση του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία, όταν αναλάμβανε καγκελάριος, ενώ δύο μήνες αργότερα,στις 4 Μαρτίου, στη γενέτειρά του την Αυστρία ακολουθούσε η διάλυση της αυστριακής Βουλής, η κατάργηση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, η επιβολή λογοκρισίας από το χριστιανοφασιστικών αποχρώσεων καθεστώς του τότε καγκελάριου Ενγκελμπερτ Ντόλφους.

Με την επιδρομή στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην πόλη Λιντς ομάδων αστυνομικών του καθεστώτος και τις δολοφονίες μελών του κόμματος, κορυφωνόταν ουσιαστικά η κατάλυση της δημοκρατίας από το καθεστώς αυτό που θεωρείτο υποχείριο της φασιστικής δικτατορίας του Μπενίτο Μουσολίνι στην Ιταλία, για να ακολουθήσει ο ολιγοήμερος, αλλά αιματηρός, αυστριακός εμφύλιος πόλεμος, που είχε ξεσπάσει στις 12 Φεβρουαρίου 1934. Στις 25 Ιουλίου του 1934 δολοφονείται από ομάδα «παράνομων» Αυστριακών ναζιστών ο Ντόλφους, που για τη μια πλευρά θεωρείται ένας «δολοφόνος» των Σοσιαλιστών, για δε τους άλλους, ένας «μάρτυρας» στον αγώνα κατά του ναζισμού και εμφανίζεται ως «το πρώτο θύμα του Χίτλερ», κάτι που συνδέεται και με την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη θέση πως «η Αυστρία ήταν η πρώτη ελεύθερη χώρα που είχε πέσει θύμα της τυπικής επιθετικής πολιτικής του Χίτλερ».

Η θέση αυτή διατυπωνόταν στην αποκαλούμενη «Διακήρυξη της Μόσχας» την 1η Νοεμβρίου του 1943, με την οποία οι κυβερνήσεις των τριών συμμαχικών δυνάμεων αποφάσιζαν την απελευθέρωση της Αυστρίας από τη γερμανοναζιστική κατοχή και την επανασύσταση της ως ελεύθερου, ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα του 1937.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή