Εθνικά, οικονομία στην ατζέντα

Εθνικά, οικονομία στην ατζέντα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση γοητείας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκκίνησε από χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να ενισχύσει το προφίλ του ως εν αναμονή πρωθυπουργού σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεν προκλήσεις, αλλά ο ρόλος της, όπως σημείωσε, με σαφή αιχμή έναντι της κυβέρνησης, θα έπρεπε να αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται. Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε μήνυμα από τη Βοστώνη για την υποβάθμιση των θεσμών, επικρίνοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και στα ΜΜΕ, καθώς και για την οικοδόμηση «νέων εκλεκτικών σχέσεων με μια νέα γενιά ολιγαρχών που αντιλαμβάνονται την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με άλλους όρους απ’ αυτούς που θα έπρεπε».

Βασική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη στις επαφές και τις ομιλίες του στις ΗΠΑ είναι να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα (οικονομία, θεσμοί, Παιδεία), αλλά και να εστιάσει στα εθνικά θέματα με αιχμή τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας. Σε αμφότερα αναμένεται να επικεντρωθεί η αποψινή του εμφάνιση στο CSIS, το γνωστό θινκ τανκ της Ουάσιγκτον που κυριαρχεί στη συζήτηση περί γεωπολιτικής και πολιτικά θεωρείται ότι τηρεί ίσες αποστάσεις.

Μήνυμα εθνικής ενότητας

Σε χθεσινή συνέντευξή του στη Βοστώνη (ρ/σ «Ελληνική Ηχώ»), ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε μια πρόγευση της στόχευσής του και της ατζέντας του εκκινώντας από τα ελληνοτουρκικά. Απηύθυνε μήνυμα εθνικής ενότητας επαναλαμβάνοντας ότι απαιτείται ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις, προσέθεσε, ωστόσο, ότι «πρέπει να εξηγήσουμε κι εμείς τι ακριβώς κάνει η Τουρκία, γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και γιατί σε αυτή τη συγκυρία ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας πρέπει να αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και, αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημείωσε ότι η ευκαιρία «είναι μεγάλη για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ». «Σε μια εποχή που η Τουρκία γίνεται νευρική και απρόβλεπτη, ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται», τόνισε. Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα των θεσμών, σημειώνοντας ότι «η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι τόσο στην οικονομία όσο στην υποβάθμιση της ίδιας της ποιότητας της δημοκρατίας». Ακόμη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε τις θέσεις του για την ψήφο των ομογενών, υπόθεση που δεσμεύθηκε ότι θα προωθήσει ως πρωθυπουργός, ψέγοντας την κυβέρνηση ότι δεν εισάγει καν προς συζήτηση τη σχετική νομοθετική πρόταση της Ν.Δ. «Εγώ θα μιλήσω για το μέλλον και για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την πατρίδα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε στην ελληνική κοινότητα του Boston College, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου σήμερα και αύριο θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ντέιβιντ Μάλπας, τον πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ και τους γερουσιαστές Ραντ Πολ και Μάικ Λι. Την Πέμπτη, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου και θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο του Bloomberg, ενώ θα παραστεί και σε δείπνο το οποίο διοργανώνεται προς τιμήν του στο Metropolitan Club από ομογενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή