Το Κονκλάβιο (13/03/2018)

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σταύρος και η μοίρα του

Υποτίθεται ότι η μοίρα φροντίζει για εμάς περισσότερο απ’ ό,τι εμείς για τον εαυτό μας. Από την άλλη, βέβαια, δεν υπάρχουν συμπτώσεις αν ο καθένας φτιάχνει το πεπρωμένο του. Ενα είναι βέβαιο: το χθεσινό ραντεβού του Στ. Θεοδωράκη με τον Αλ. Τσίπρα δεν ήταν σύμπτωση (για το μοιραίο μένει να φανεί…). Τυχαίο δεν θεωρώ, εξάλλου, ούτε το γεγονός ότι παρότι ο Σταύρος δέχθηκε σειρά επιπλήξεων από τους συντρόφους του στο χθεσινό πολιτικό συμβούλιο, μόνο ο Γ. Παπανδρέου έδειξε κατανόηση, για να μην πω αποδοχή για την κίνηση του Σταύρου.

Εξηγούμαι: οι υπόλοιποι τέσσερις ήταν ιδιαιτέρως επικριτικοί. Οχι μόνο για το τάιμινγκ του ραντεβού που είναι τουλάχιστον «ανφέρ», δεδομένου ότι το συνέδριο για τον νέο φορέα είναι μόλις μερικά 24ωρα μακριά. Οπως είπαν στον Σταύρο, «πρέπει να πεις τα πράγματα με το όνομά τους, να μη δώσεις άλλοθι στον Τσίπρα». Μαθαίνω ότι ο Θεοδωράκης δεν πολυμιλούσε. Επανέλαβε το γνωστό «είναι πάγια θέση μου η εθνική συνεννόηση». Αλλά επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, πρόσθεσε ότι «τώρα που υπάρχει θέμα με τον Καμμένο, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση»… Τα συμπεράσματα δικά σας.

«Το είχα προτείνει κι εγώ»

Και ενώ η ομήγυρη επέπληττε τον Σταύρο, η συμπεριφορά του Παπανδρέου, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ήταν «γύρω γύρω όλοι»… Κοινώς, δεν επέκρινε τον Σταύρο. Θύμισε, μάλιστα, ότι και ο ίδιος είχε προτείνει τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Πράγματι. Θυμίζω ότι τη σχετική πρόταση, επί ημερών Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ, επεξεργαζόταν η ομάδα του Χάρη Παμπούκη (τη σχετική μελέτη του 2002 στα πρότυπα του αμερικανικού NSC είχε γράψει ο Πέτρος Λιάκουρας). Τελικά, η ιδέα δεν προχώρησε και προτιμήθηκε το ΕΣΕΠ. Η σκέψη, όμως, ξανασυζητήθηκε επί πρωθυπουργίας Παπανδρέου. Δεν περπάτησε, όμως, όπως και πολλά άλλα που χάθηκαν στη σκόνη, στα δάκρυα και στο αίμα του πρώτου μνημονίου.

Shalom NSC

Μιλώντας για Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, να θυμίσω ότι η σχετική πρόταση υπήρχε στο πρόγραμμα 25 σημείων της Ν.Δ. ήδη από το πρώτο συνέδριο του Κυριάκου, τον Απρίλιο του 2016. Tη σχετική πρόταση, για ένα ολιγάριθμο ΣΕΑ που θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, είχε ετοιμάσει ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Μάλιστα, πληροφορούμαι ότι για το ζήτημα ο Κουμουτσάκος είχε εκτενή συζήτηση με τον Ισραηλινό υποστράτηγο Αμος Γιαντλίν, διευθυντή του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ (INSS) και πρώην μέλους του Ισραηλινού ΣΕΑ στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Υποθέτω ότι θα το ξανασυζητήσει, καθώς από σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, προσκεκλημένος του INSS, επίσκεψη στην οποία θα έχει και σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους.

Καρδιοπάθειες 

Πηγή μου με έφεση στο φολκλόρ –πολιτικό και όχι μόνο– μου επεσήμανε τον ενθουσιασμό με τον οποίο η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διαφημίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Hπειρώτη καρδιολόγο, wannabe –για την ώρα– υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. στην περιοχή. Για την ακρίβεια, διαφημίζει τις υπηρεσίες του, καθώς ο επίδοξος υποψήφιος προσφέρει δωρεάν καρδιολογική εξέταση σε όλους τους Ηπειρώτες σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα της Αθήνας. Υποθέτω όχι από ειλικρινή συμπόνια, αλλά προκειμένου να αποκτήσει εκλογική πελατεία με αυτό το ανθρωπιστικό ρουσφέτι. Φοβάμαι ότι θα χρειαστεί ο ίδιος καρδιολογική εξέταση αν του ανακοινώσουν ότι δεν θα είναι υποψήφιος. 

Ολλανδικός δάκτυλος

Επιχείρηση «θάψιμο» του Μάρτιν Σελμάγιερ βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο δεκαήμερο στις Βρυξέλλες, με στοχευμένα δημοσιεύματα που αποδομούν πλήρως τον διευθυντή του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν διόρισε στην κορυφαία θέση του γενικού γραμματέα της Επιτροπής. Κάποιοι μιλούν για πραξικόπημα με κωδική ονομασία «Νύχτα και ομίχλη» και καταγγέλλουν ότι ο Σελμάγιερ, κατά κόσμον «το τέρας», πήρε την καρέκλα χωρίς να έχει ανταγωνισμό. Η Κομισιόν το έχει διαψεύσει, δίνοντας στη δημοσιότητα και τα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση. Η επίθεση, πάντως, συνεχίζεται. Χθες, μεταφέρθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Πηγή μου κάνει λόγο για ολλανδικό «δάκτυλο», καθώς στη μοιρασιά των θέσεων οι Ολλανδοί έχασαν μερικά κεφάλια και αντίστοιχες καρέκλες – συμπεριλαμβανομένης θέσης για την Ερευνα και την Καινοτομία. Εικάζει δε ότι οι Ολλανδοί «σηκώνουν» σκοπίμως το θέμα για να χτυπήσουν το ΕΛΚ. Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε, μπήκαμε επισήμως στην ευρωπαϊκή προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή