Τα κρασιά της Σαρακοστής

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η Σαρακοστή απαιτεί νηστεία, το κρασί δεν απαγορεύεται. Απολαύστε, λοιπόν, τους αλάδωτους και μη μεζέδες της εποχής με τον οίνο που τους ταιριάζει.

Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, η Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Οι κουζίνες μοσχοβολάνε από τις μυρωδιές του φρέσκου άνηθου και της αγκινάρας, της σκορδάτης και ξιδάτης αλάδιαγης φακής, του χταποδιού και, φυσικά, των φρούτων της θάλασσας! Τι γίνεται όμως με τα κρασιά που θα τα συνοδεύσουν;

Η ορθόδοξη παράδοση αναφέρει το «άνευ οίνου και ελαίου» και εννοεί, όταν απέχεις του λαδιού, να απέχεις και του κρασιού. Όμως… «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», αναφέρεται στην Αγία Γραφή και «Μηκέτι υδροπότει αλλ’ οίνω ολίγω χρω, διά τον στόμαχόν σου και τας πυκνάς σου ασθενείας», γράφει στην επιστολή του ο Απόστολος Παύλος προς τον Τιμόθεο. Ετσι και με τις ιερές ευλογίες απολαμβάνουμε τον οίνον ημών τον επιούσιον με τα σαρακοστιανά.

Τα όσπρια που έχουν την τιμητική τους στις νηστείες μας, όπως οι φακές, η φασολάδα με ντοματούλα, οι γίγαντες πλακί στο φούρνο με ντομάτα, θα ενθουσιαστούν μ’ ένα κόκκινο κρασί από το μακεδονίτικο Ξινόμαυρο. Τα όσπρια όμως που προέρχονται κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου, όπως η φάβα και τα ρεβίθια, θέλουν τα δικά τους λευκά κρασιά. Δοκιμάστε Ροδίτικο ή Σαντορινιό Αθήρι, μια Κρητική Βηλάνα, ένα χαρμάνι με Ασύρτικο.

Σπανακόρυζο, μυδοπίλαφο, μακαρονάδες με θαλασσινά, καλαμάρια γεμιστά, «ορφανοί» λαχανοντολμάδες. Εδώ μπαίνουμε στο υπέροχο βασίλειο των ροζέ κρασιών από Ξινόμαυρο, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Syrah, Grenache, φρέσκων και δροσερών αλλά με τη μνήμη της στιβαρότητας της ερυθρής μητέρας. Οπως επίσης ένα στιβαρό και πλούσιο ροζέ με έντονο χρώμα (Syrah, Αγιωργίτικο) θα συνοδεύσει με χάρη το μεγαλειώδες σαρακοστιανό και ανοιξιάτικο πιάτο, σουπιές με σπανάκι!

Το χταποδάκι, στα κάρβουνα, τηγανητό, σε κεφτέδες ή απλά βραστό και ξιδάτο, απαιτεί μόνο ούζο, τσίπουρο ή μια παραδοσιακή παγωμένη ρετσίνα. Η έντονη γεύση του θα ισοπεδώσει οποιοδήποτε κρασί. Αν όμως μπει στην κατσαρόλα με μακαρονάκι κοφτό και ντοματούλα, τότε θα φλερτάρει επιτυχώς με κάποιο ροζέ. Αν πάλι σερβιριστεί σαν στιφάδο με μικρά κρεμμυδάκια, κρασί και πελτέ ντομάτας, τότε στο ποτήρι μας θα σερβίρουμε ένα κόκκινο κρασί, ένα υπέροχο Σαντορινιό Μαυροτράγανο ή ένα πλούσιο Αγιωργίτικο «Νέας γενιάς».

Θα κλείσουμε τη σαρακοστιανή μας περιήγηση με τα φρούτα της θάλασσας! Αχινοί, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, χτένια… Η φινέτσα και η πολυπλοκότητα της γεύσης τους απαιτούν το καλύτερο, δηλαδή μια ξηρή σαμπάνια.

Εξαίρετος συνοδός όμως θα είναι και ένα ξηρό αφρώδες από τον ελληνικό αμπελώνα, ένα Prosseco από τον ιταλικό ή μία Cava από την Ισπανία. Όσο για τα λευκά κρασιά, κυριαρχούν το λεμονάτο, με υψηλή οξύτητα και ορυκτώδη χαρακτήρα Ασύρτικο, καθώς και το Muscadet από την περιοχή του Λίγηρα στη Γαλλία. Εξαιρετική επιλογή είναι και ένα Μοσχοφίλερο με υψηλή οξύτητα και έντονο τον λεμονάτο χαρακτήρα του.

Από κει και πέρα υπάρχει μια ευρύτατη γκάμα λευκών κρασιών, από Σαββατιανό, Ροδίτη, Ρομπόλα, Sauvignon blanc, Chardonnay, Viognier, που θα σταθούν υπέροχα δίπλα στους θησαυρούς της θάλασσας. Απολαύστε τα μέχρι την τελευταία γουλίτσα!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή