Ιδιωτικά τζετ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από υπερμεγέθη jumbo μέχρι μικρά υβριδικά αεροπλάνα που μπαίνουν στην παραγωγή, οι επιλογές ποικίλλουν για όσους μπορούν να επενδύσουν σε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος.

XTI Aircraft: VTOL TriFan 600

Τα πρώτα υβριδικά ηλεκτρικά αεροσκάφη παγκοσμίως είναι πραγματικότητα και φέρνουν την «επανάσταση» στον χώρο της αεροπλοΐας. Μπορεί να απογειώνεται σχεδόν παντού, είτε από ξηρά είτε από θάλασσα, και δοκιμάζεται ήδη αρκετά χρόνια. Δεν μένει λοιπόν παρά να παραδοθούν οι πρώτες παραγγελίες, για να δούμε και στην πράξη τι ανταπόκριση θα έχει στο ενδιαφερόμενο κοινό.


Ιδιωτικά τζετ-1

Mitsubishi MRJ90

Ο MRJ της Mitsubishi έκανε το 2017 το διεθνές ντεμπούτο του στο Air Show του Παρισιού, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την παρουσίασή του ως πρωτότυπο στην ίδια έκθεση. Η αρχική έκδοση του MRJ90 πραγματοποιεί δοκιμαστικές πτήσεις στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ ήδη από το 2015, ωστόσο μια σειρά καθυστερήσεων έχουν προγραμματίσει τις πρώτες παραδόσεις του αεροσκάφους με τον κινητήρα PW1200 της Pratt & Whitney στα μέσα του 2020.


Ιδιωτικά τζετ-2

Gulfstream: G600

Η σειρά G της Gulfstream είναι παγκόσμιο πρότυπο στα μεγάλα αεροσκάφη και το G600 το κορυφαίο της αεροπλάνο. Είναι το ταχύτερο στην κατηγορία του, διανύει 11.112 χλμ. και μεταφέρει έως 19 επιβάτες (με δυνατότητα ύπνου για εννέα). Διαθέτει άνετους χώρους και δίκτυο που επιτρέπει τη σύνδεση σε 19 προσωπικές συσκευές ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Κόστος: 55 εκατ. δολάρια.


Ιδιωτικά τζετ-3

Bombardier: Global 7000

Ομαλή πτήση, ευρύχωρο εσωτερικό και καλή απόδοση κάνουν το Global 6000 αγαπημένη επιλογή. Με την κυκλοφορία του 7000, η Bombardier βελτιώνει ένα ήδη καλό προϊόν. Με μήκος άνω των 34 μ. και ύψος 8,50 μ., έχει χώρο για 19 επιβάτες, εργονομικούς χώρους, μια σουίτα με διπλό κρεβάτι, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις και το σύστημα διαχείρισης 100% φρέσκου αέρα ολοκληρώνουν τον εντυπωσιακό κατάλογο με τα χαρακτηριστικά του. Κόστος: 70 εκατ. δολάρια.


Ιδιωτικά τζετ-4

Cirrus Vision Jet SF50

Ο ελαφρύς κινητήρας της Cirrus Aircraft και τα 1,9 εκατ. δολάρια που κοστίζει κάνουν το Vision Jet το φθηνότερο αεροσκάφος της αγοράς. Mεταφέρει έως επτά επιβάτες και αποθηκεύει καύσιμα αρκετά για να διανύσει την απόσταση από το Λονδίνο στην Ελβετία. Η εταιρεία θεωρεί ότι οι περισσότεροι από τους πελάτες της θα επιλέγουν να πετούν μόνοι εκμεταλλευόμενοι τη μέγιστη απόδοση των 560 χλμ./ώρα με έναν επιβάτη. To 2017 η Cirrus γιόρτασε στην EBACE της Γενεύης τις πρώτες ευρωπαϊκές παραδόσεις και έλαβε το πιστοποιητικό ασφάλειας EASA, που επιτρέπει στα αεροσκάφη της με μονό κινητήρα να πετούν στην Ευρώπη. 


Ιδιωτικά τζετ-5

Embraer: Phenom 300E

Το πιο δημοφιλές ιδιωτικό τζετ στον κόσμο έγινε ακόμα καλύτερο, μετά το τεχνολογικό λίφτινγκ στο Phenom 300. Ο σχεδιασμός προσφέρει στους επιβάτες μεγαλύτερη ευρυχωρία, άνεση και πολυτέλεια, ενσωματώνοντας στοιχεία από τον σχεδιασμό πολυτελών αυτοκινήτων, όπως όργανα της Rolls-Royce και μηχανισμούς της Tesla. Το Phenom 300 E διανύει πάνω από 3.704 χλμ., που σημαίνει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει σχεδόν οποιοδήποτε ταξίδι μέσα στις ΗΠΑ χωρίς ανεφοδιασμό. Κόστος: 10 εκατ. δολάρια.


Ιδιωτικά τζετ-6

HondaJet: HA-420

Λόγω του μεγέθους, της κομψής εμφάνισης και της προσιτής του τιμής, το HondaJet έγινε γρήγορα αγαπημένη επιλογή για όσους αναζητούν ένα οικονομικό μικρό αεροπλάνο, ενώ λέγεται ότι είναι το ιδιωτικό αεροσκάφος του τελειομανούς. Βέβαια, δύσκολα βρίσκει κανείς άλλο αεροσκάφος με πιο ελκυστική τιμή από τα 5 εκατ. δολάρια και τις παροχές του του HA-420. Το ανανεωμένο εσωτερικό του προσφέρει άνεση, ενώ οι τεχνολογικές καινοτομίες που «φοράει», η χρήση των ινών άνθρακα και ο εξελιγμένος κινητήρας που μειώνει τον θόρυβο το καθιστούν την πιο ελαφριά και γρήγορη επιλογή.


Ιδιωτικά τζετ-7

Cessna Citation Longitude

Η πρώτη πτήση του ιδιωτικού αεροσκάφους της Textron, του Cessna Citation Longitude, χωρητικότητας 12 επιβατών, πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της έκθεσης EBACE στην Ελβετία. Είναι το νεότερο της εταιρείας στην κατηγορία των μεγάλων διαστάσεων και έρχεται ανανεωμένο με τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν τα μικρότερα αεροπλάνα. Μπορεί να διανύσει την απόσταση από το Λονδίνο  έως τη Νέα Υόρκη και να προσγειωθεί στους περισσότερους διαδρόμους. Κόστος: 24 εκατ. δολάρια – για ένα αξιόπιστο αεροπλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή