Μια πτήση δρόμος

10' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νέοι προορισμοί της Aegean για το  2018 από την Μπολόνια έως το Βίλνιους.

1. ΠΑΛΕΡΜΟ

Πού βρίσκεται: Στη Σικελία.

Γιατί να πάω: Για να δείτε τις εξωτικές χουρμαδιές να συνυπάρχουν με τα γοτθικά παλάτια και τις μπαρόκ εκκλησίες με τις αγορές (τύπου) σουκ.   

Ένα τοπόσημο της πόλης: Το Cappella Palatina, παρεκκλήσι των Νορμανδών βασιλέων της Σικελίας, που βρίσκεται στο Palazzo Reale. Παραγγέλθηκε από τον Ρογήρο Β΄ της Σικελίας το 1132 και ολοκληρώθηκε μετά από μερικά χρόνια. Συνδυάζει τα βυζαντινά ψηφιδωτά και τις αραβικές αψίδες με τη νορμανδική αρχιτεκτονική.

Ένα στέκι που αξίζει: Το Torquemada (Via Pignatelli Aragona 64), ένα ιταλικό εστιατόριο όπου δεν θα βρείτε μόνο πίτσα και πάστα, αλλά και ψαρικά και κρεατικά. Οι μερίδες είναι γενναίες, οι τιμές ικανοποιητικές, ενώ στην υποδοχή –μάλλον– θα σας περιμένει ο Pepe, με τον οποίο μπορείτε να συνεννοηθείτε στα αγγλικά.  

Το αεροδρόμιο: Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο Falcone-Borsellino (πρώην Punta Raisi), που απέχει 33 χλμ. από το Παλέρμο. Η ονομασία του αποτίνει φόρο τιμής στους δικαστές Giovanni Falcone και Paolo Borsellino που κινήθηκαν ενάντια στην Κόζα Νόστρα και κατέληξαν να δολοφονηθούν από τη σικελική μαφία το 1992.  

Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και 20 λεπτά, ενώ οι πτήσεις πραγματοποιούνται από 21/06 μέχρι 29/09/2018.

2. ΤΟΡΙΝΟ

Πού βρίσκεται: Στο Πεδεμόντιο, στον Βορρά της Ιταλίας.

Γιατί να πάω: Γιατί είναι η πόλη της FIAT και της Γιουβέντους, με τα αναγεννησιακά palazzi, τα art nouveau καφέ και τα δεντροφυτεμένα βουλεβάρτα.

Ένα τοπόσημο της πόλης: To κτίριο Mole Antonelliana, ύψους 167,5 μ. Σήμερα στεγάζει το Εθνικό Κινηματογραφικό Μουσείο, αν και αρχικά προοριζόταν να γίνει συναγωγή (το Τορίνο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ιταλίας και η εβραϊκή κοινότητα ήθελε έναν ναό αντάξιο σε κύρος). Σε μικρογραφία το κτίσμα απεικονίζεται στην πίσω πλευρά του νομίσματος των 2 σεντs.

Ένα στέκι που αξίζει: Το Cantine Vittoria (Piazza Della Vittoria 31/B), μια ταβέρνα που σερβίρει

πιεμοντέζικη κουζίνα. Δοκιμάστε τοπικά τυριά (σήμα κατατεθέν της γαστρονομίας της περιοχής), ριγκατόνι με σάλτσα αματριτσιάνα ή αγριογούρουνο με πολέντα.  

Το αεροδρόμιο: Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο Caselle ή αλλιώς Sandro Pertini (πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας μεταξύ 1978 και 1985), το οποίο απέχει 16 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Στο αεροδρόμιο προσφέρονται ηλεκτρονικά εκπτωτικά κουπόνια για το Κινηματογραφικό Μουσείο (αναζητήστε τους υπευθύνους μετά τον χώρο παραλαβής αποσκευών, για να σας κατατοπίσουν σχετικά).

Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και 35 λεπτά, ενώ πτήσεις πραγματοποιούνται από 08/06 μέχρι 28/09/2018.

Μια πτήση δρόμος-1

Η Piazza Maggiore στο μεσαιωνικό κέντρο της Μπολόνιας. (Φωτογραφία: ©Getty Images/Ideal Image)

3. ΜΠΟΛΟΝΙΑ

Πού βρίσκεται: Στην Εμίλια Ρομάνια της βόρειας Ιταλίας.

Γιατί να πάω: Για να βρεθείτε στην πόλη με τα πολλά πρόσωπα, που είναι γνωστή ως La Dotta («η μορφωμένη», λόγω του πανεπιστημίου της που ιδρύθηκε το 1088), La Grassa («η χοντρή», εξαιτίας της πληθωρικής γαστρονομίας της), La Rossa («η κόκκινη», που παραπέμπει στο χρώμα των μεσαιωνικών κτισμάτων, αλλά και στις πολιτικές καταβολές των κατοίκων της).

Ένα τοπόσημο της πόλης: Το MAMbo – Museo d’Arte Moderna di Bologna. Βρίσκεται στη συνοικία Manifattura delle Arti και παρουσιάζει τα τεκταινόμενα της ιταλικής εικαστικής σκηνής από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Η μόνιμη συλλογή χωρίζεται σε εννιά θεματικές ενότητες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έργα της κινητικής τέχνης και της άρτε πόβερα.

Ένα στέκι που αξίζει: Το Naama Cafe (Via Oberdan, 31/B), γιατί προσφέρει ευρεία γκάμα γεύσεων και σερβίρει από καπουτσίνο, σοκολάτα και μπριός μέχρι σιροπιαστό γλυκό σαν κανταΐφι και μερακλίδικο καφέ με κάρδαμο.  

Το αεροδρόμιο: Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο Guglielmo Marconi, που απέχει 9 χλμ. από την πόλη. Ο Μπολονέζος εφευρέτης που του έδωσε την ονομασία του είναι διάσημος στους επιστημονικούς κύκλους ως «πατέρας της ραδιοτηλεγραφίας», βραβευμένος με Νομπέλ Φυσικής.

Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και 20 λεπτά, ενώ οι πτήσεις πραγματοποιούνται από 18/05 έως 11/09/2018 και από 21/09 έως 26/10/2018.

Μια πτήση δρόμος-2

Βόλτα στο παραθαλάσσιο εμπορικό συγκρότημα Muelle Uno της Μάλαγα. (Φωτογραφία: ©Getty Images/Ideal Image)

4. ΜΑΛΑΓΑ

Πού βρίσκεται: Στην Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας.

Γιατί να πάω: Για το ρωμαϊκό θέατρο, το μαυριτανικό οχυρό Alcazaba, τα τάπας, το γλυκό κρασί, τα βραβευμένα με Michelin εστιατόρια και την ακμάζουσα εικαστική σκηνή.  Ένα τοπόσημο της πόλης: Το Museo Picasso Mάlaga, αφιερωμένο στον διασημότερο ζωγράφο του 20ού αιώνα, ο οποίος γεννήθηκε εδώ. Βλέποντας τα έργα, εντρυφεί κανείς στις πολλαπλές καλλιτεχνικές μεταμορφώσεις του: Άλλος ο σοβαροφανής 13χρονος Πικάσο (του «Retrato de Lola, 1894»), άλλος ο 42χρονος στοχαστής (του «Las tres Gracias, 1923»), άλλος ο 81χρονος που διασκέδαζε παίζοντας με τα χρώματα (του «Jacqueline con sombrero de paja, 1962»).     

Ένα στέκι που αξίζει: Ακολουθήστε τα ίχνη των Ανδαλουσιανών και ξεκινήστε τη μέρα σας στο La Recova (Pje. Ntra. Sra. de los Dolores de San Juan 5, Centro Historico), ένα μαγαζί με χαρακτήρα, διακοσμημένο με αντίκες. Θα σας σερβίρουν το Πρωινό του Αγρότη, λιτό, αλλά πεντανόστιμο (περιλαμβάνει φρέσκο καφέ, φρυγανισμένο ψωμί, γλυκές και αλμυρές αλοιφές).

Το αεροδρόμιο: Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο της Μάλαγας, που απέχει 10 χλμ. από την πόλη. Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα ισπανικά αεροδρόμια: η παρθενική πτήση πραγματοποιήθηκε το 1919 από τον πρωτοπόρο αεροπόρο Didier Daurat.   

Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί 4 ώρες και οι πτήσεις πραγματοποιούνται από 28/06 έως 22/09/2018.

Μια πτήση δρόμος-3

Το εκθεσιακό κέντρο Messe Basel στη Βασιλεία. (Φωτογραφία: ©Getty Images/Ideal Image)

5. ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Πού βρίσκεται: Στην Ελβετία.

Γιατί να πάω: Γιατί είναι χτισμένη σε τριεθνές σημείο, στα σύνορα με τη Γαλλία και τη Γερμανία, και εκφράζει όσο καμία άλλη πόλη τη γαλλογερμανική ψυχή της Ελβετίας. Έχει αξιόλογα μουσεία και γκαλερί, ένα διάσημο φεστιβάλ εικαστικών (ART Basel) και τη διατρέχει ο εμβληματικός Ρήνος.

Ένα τοπόσημο της πόλης: Το Vitra Design Museum. Βρίσκεται στα προάστια της Βασιλείας (σε έδαφος της Γερμανίας για την ακρίβεια) και είναι ιδιωτικό μουσείο με μία από τις μεγαλύτερες συλλογές για το design επίπλου παγκοσμίως.

Ένα στέκι που αξίζει: Το Krafft Basel (Rheingasse 12) για κολοκυθόσουπα με τζίντζερ, κεφτεδάκια με σος μουστάρδας, αρνίσιο φιλέτο με θυμάρι, αλλά και σπιτικό παγωτό, κέικ σοκολάτας και κρεμ μπριλέ.

Το αεροδρόμιο: Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο Βασιλείας-Μιλούζ-Φράιμπουργκ, που απέχει 6 χλμ. από τη Βασιλεία. Το αεροδρόμιο είναι χτισμένο σε γαλλικό έδαφος, το διαχειρίζονται από κοινού η Γαλλία και η Ελβετία (είναι ένα από τα λίγα αεροδρόμια του κόσμου που λειτουργεί με τέτοιο καθεστώς) και εξυπηρετεί τρεις πόλεις: τη γαλλική Μιλούζ, την ελβετική Βασιλεία και το γερμανικό Φράιμπουργκ.  

Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί 3 ώρες, ενώ οι πτήσεις πραγματοποιούνται από 26/03 έως 02/11/2018.

Μια πτήση δρόμος-4

Το πάρκο Zrinjevac είναι σημείο συνάντησης των κατοίκων του Ζάγκρεμπ. (Φωτογραφία: ©Getty Images/Ideal Image)

6. ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Πού βρίσκεται: Στην Κροατία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.

Γιατί να πάω: Για την παράταιρη μείξη αυστροουγγρικής και σοβιετικής αρχιτεκτονικής, αλλά και για τα μουσεία, τις γκαλερί, τα σινεμά και τα μονίμως γεμάτα καφέ.   

Ένα τοπόσημο της πόλης: Το πάρκο Maksimir, έκτασης 3,15 τ.χλμ. Είναι το αρχαιότερο δημόσιο άλσος του Ζάγκρεμπ και ιδρύθηκε το 1787 από τον επίσκοπο Maksimilijan Vrhovac. Καταπράσινο, με ρυάκια και λίμνες, βελανιδιές και πεύκα, αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη ζώων, με πιο χαρακτηριστικό τον –υπό εξαφάνιση στην Ευρώπη– μεσαίο δρυοκολάπτη με το ασπρόμαυρο φτέρωμα και το κόκκινο κεφάλι.  

Ένα στέκι που αξίζει: Το Café Godot (Savska 23a), νεανικό μαγαζί με χαλαρή ατμόσφαιρα, ρετρό

διακόσμηση, ξύλινες καρέκλες και πόστερ στους τοίχους. Περάστε για καφέ, μπίρα ή μηλίτη.

Το αεροδρόμιο: Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο Franjo Tuđman, που απέχει γύρω στα 15 χλμ. από την πόλη. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη λειτουργία του (πού πηγαίνουν οι βαλίτσες σας μετά το check-in, πώς γίνεται η συντήρηση των αεροσκαφών κ.ά.), μπορείτε να λάβετε μέρος σε ομαδική ξενάγηση (πληροφορίες θα βρείτε στο  zagreb-airport.hr).

Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί 2½ ώρες, ενώ οι πτήσεις πραγματοποιούνται από 20/02 μέχρι 26/10/2018.

7. ΒΙΛΝΙΟΥΣ

Πού βρίσκεται: Στη Λιθουανία.

Γιατί να πάω: Για την παλιομοδίτικη αστική ομορφιά του, τη δυναμική νυχτερινή ζωή του, την ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή και την ταραχώδη ιστορία του.

Ένα τοπόσημο της πόλης: Το πανεπιστήμιο. Ιδρύθηκε το 1579 ως Ιησουιτική Ακαδημία του Βίλνιους από τον μεγάλο δούκα της Λιθουανίας και βασιλιά της Πολωνίας, Stephen Bάthory. Το κτιριακό συγκρότημα συνδυάζει γοτθικά, αναγεννησιακά, μπαρόκ και κλασικιστικά στοιχεία, ενώ η βιβλιοθήκη του φιλοξενεί περί τα 5 εκατ. κομμάτια (συμπεριλαμβάνεται και ένα από τα δύο αυθεντικά αντίτυπα του πρώτου βιβλίου που εκδόθηκε στα λιθουανικά).   

Ένα στέκι που αξίζει: Το Cozy (Dominikonų St 10). Μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ και φροντίζει τους πότες που αναζητούν ένα απάγκιο μέσα στην κρύα λιθουανική νύχτα. Δοκιμάστε σπιτικό σάντουιτς με ψητό ψωμί, τυρί, σαλάμι και πίκλες μαζί με τηγανητές πατάτες και σάλτσα αγιολί.  

Το αεροδρόμιο: Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο του Βίλνιους, που απέχει 6 χλμ. από την πόλη. Το κτίριο που σήμερα στεγάζει τους τερματικούς σταθμούς των αφίξεων κατασκευάστηκε μεταξύ 1949 και 1954. Τα σχέδια ήταν των αρχιτεκτόνων Dmitry Burdin και Gennadiy Yelkin, ενώ το χτίσιμο ανέλαβαν αιχμάλωτοι πολέμου.  

Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί περί τις 9 ώρες και 10 λεπτά (με ενδιάμεση στάση στη Φρανκφούρτη). Οι πτήσεις πραγματοποιούνται από 20/02 έως 23/12/2018 και από 01/01 έως 30/03/2019.

8. ΛΑΜΕΤΖΙΑ ΤΕΡΜΕ

Πού βρίσκεται: Στην Καλαβρία της Ιταλίας.

Γιατί να πάω: Για να γνωρίσετε μια μικρή ιταλική πόλη με γραφικές γειτονιές και σπίτια με παστέλ χρώματα.

Ένα τοπόσημο της πόλης: Ο προμαχώνας Bastione di Malta. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον Ισπανό αντιβασιλέα της Νάπολης Pedro de Toledo, στο πλαίσιο ενός πολύπλοκου οχυρωματικού συστήματος που στόχο είχε να εμποδίσει τις τουρκικές εισβολές. Παραχωρήθηκε στους Μαλτέζους ιππότες και διατηρείται μέχρι σήμερα σε καλή κατάσταση. Βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο και προσφέρει πανοραμική θέα στον κόλπο.  

Ένα στέκι που αξίζει: Το Alla Pentolaccia (Salita Fratelli Maruca, 17) για να δοκιμάσετε caponata (πιάτο με βάση τη μελιτζάνα), σαλιγκάρια με πιπεριά, διάφορες παραλλαγές του μπακαλιάρου και λαχταριστές τηγανητές πατάτες με λουκάνικο.

Το αεροδρόμιο: Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο της Λαμέτζια Τέρμε, που απέχει 10 χλμ. από την πόλη και συνδέει την Καλαβρία με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Σχετικά καινούργιο, ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις το 1976.  

Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 35 λεπτά, ενώ οι πτήσεις πραγματοποιούνται από 02/07 έως 31/08/2018.

Μια πτήση δρόμος-5

Ζαντάρ. Ακούστε το μελωδικό ήχο από τον αέρα και τα κύματα μέσω μιας εγκατάστασης κάτω από τα σκαλοπάτια. (Φωτογραφία: ©Getty Images/Ideal Image)

9. ΖΑΝΤΑΡ

Πού βρίσκεται: Στην Κροατία, βόρεια του Σπλιτ.

Γιατί να πάω: Για την κομβική του θέση (ακριβώς απέναντι από τα νησιά των Δαλματικών ακτών), τη ζωντάνια του και την απλή, μη επιτηδευμένη ομορφιά του.

Ένα τοπόσημο της πόλης: Το Morske Οrgulje (Sea Organ στα αγγλικά). Πρόκειται για μια περίεργη εγκατάσταση με σωλήνες που παράγουν ήχο από τον αέρα ή τα κύματα. Δημιουργός του δημοφιλούς αξιοθέατου –που κατασκευάστηκε με στόχο να αναβαθμιστεί το παραλιακό μέτωπο– είναι ο αρχιτέκτονας Nikola Bašić. Πάνω από τους σωλήνες υπάρχουν μεγάλα μαρμάρινα σκαλοπάτια που οδηγούν στη θάλασσα.

Ένα στέκι που αξίζει: Το Proto Food & More (Ulica Obitelji Stratico 1), που σερβίρει μοντέρνα ευρωπαϊκή κουζίνα. Περάστε εάν σας αρέσουν η σούπα μπρόκολου, το αργοψημένο μοσχαράκι με πουρέ πατάτας, τα νιόκι με γαρίδες και για επιδόρπιο το κέικ καρότου.  

 Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και 15 λεπτά, ενώ οι πτήσεις πραγματοποιούνται από 26/05 έως 15/09/2018.

Μια πτήση δρόμος-6

Όσο φτιάχνει ο καιρός, οι υπαίθριοι χώροι γεμίζουν κόσμο στη ρουμανική πόλη Κλουζ Ναπόκα. (Φωτογραφία: ©Getty Images/Ideal Image)

10. ΚΛΟΥΖ  ΝΑΠΟΚΑ

Πού βρίσκεται: Στη βορειοδυτική Ρουμανία.

Γιατί να πάω: Γιατί η τέταρτη πολυπληθέστερη πόλη της Ρουμανίας ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της (αναγεννησιακή, μπαρόκ, γοτθική, κομμουνιστική), τις γκαλερί, τους κήπους και τη ζωηρή νυχτερινή της ζωή.

Ένα τοπόσημο της πόλης: Το ουγγρικό νεκροταφείο. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και, όπως όλα τα παλιά κοιμητήρια, προσφέρεται για μια ήρεμη βόλτα ανάμεσα σε τάφους και μαυσωλεία. Εδώ αναπαύονται πολλές προσωπικότητες της πολιτικής και της διανόησης, όπως είναι ο πάλαι ποτέ κυβερνήτης της Τρανσυλβανίας Imre Mikó (1805-1876) ή ο σκηνοθέτης και ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου Jenő Janovics (1872-1945).  

Ένα στέκι που αξίζει: Το Restaurant Roata Cluj (Alexandru Ciurea 6) για μια γνήσια τρανσυλβανική γευστική εμπειρία. Δοκιμάστε σούπα από φασόλια, χοιρινό στιφάδο, γκούλας με μοσχάρι και κόκκινο κρασί.

Το αεροδρόμιο: Θα προσγειωθείτε στο αεροδρόμιο Avram Iancu, που απέχει 7 χλμ. από το κέντρο της πόλης, και από άποψη επιβατικής κίνησης είναι το δεύτερο σημαντικότερο της Ρουμανίας (το 2017 εξυπηρέτησε 2,69 εκατομμύρια επιβάτες).

Info πτήσης: Το ταξίδι διαρκεί 2 ώρες και 5 λεπτά, ενώ οι πτήσεις πραγματοποιούνται από 12/06 έως 28/09/2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή