Νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ: Ένα «γεράκι» απόλυτα πιστό στον Τραμπ

Νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ: Ένα «γεράκι» απόλυτα πιστό στον Τραμπ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένθερμος υποστηρικτής και πρόσωπο εμπιστοσύνης του Αμερικανού προέδρου, καθώς και οπαδός του συντηρητικού δεξιού πολιτικού κινήματος «Κίνημα του Τσαγιού» (Tea Party), ο 54χρονος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, ανακοινώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ως ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Washington Post, o Πομπέο πρωτοστάστησε στις επιθέσεις κατά της υποψηφίας προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον, στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, ενώ επίσης τον χαρακτηρίζει «γεράκι», δηλαδή σκληρό, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ενδεικτικά, έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της ανάκλησης της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, ενώ έχει χαρακτηρίσει «ευπρόσδεκτη εξέλιξη» το ενδεχόμενο μίας αλλαγής καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα. 

Όσον αφορά το βιογραφικό του, ο Πομπέο έχει αποφοιτήσει από τη στρατιωτική ακαδημία West Point και τη νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έχει εκπροσωπήσει την πολιτεια του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011 μέχρι και τις αρχές του 2017, όταν και μετακόμισε στο «τιμόνι» της CIA. Επιπλέον, η Washington Post τον περιγράφει ως τον άνθρωπο με τη μεγαλύτερη πίστη στον Τραμπ από όλα τα στελέχη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σε αντίθεση με τον Τίλερσον, ο οποιός δεν είχε προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία πριν αναλάβει τα ηνία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και αντιμετωπιζόταν ως «outsider» από αρκετούς υφισταμένους του, ο Πομπέο έχει στην πλάτη του κάποια χρόνια πολιτικής εμπειρίας, γνωρίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις δυναμικές του Κογκρέσου και γενικότερα της ομοσπονδιακής γραφειοκρατίας.

Επίσης, το πολιτικό προφίλ του διευθυντή της CIA είναι έντονα συντηρητικό, με έναν κυβερνητικό  αξιωματούχο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, να τον χαρακτηρίζει τον πιο «πολιτικό» επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «που θυμάται». 

«Καταδυόταν σε ζητήματα πολιτικής με έναν τρόπο που εκνεύριζε πολλούς επαγγελματίες της υπηρεσίας του», προσέθεσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι υπήρχε έντονος ο φόβος στην υπηρεσία, ότι πολλές φορές μετέφερε στον Τραμπ ό,τι θα ήθελε να ακούσει και όχι τα πραγματικά συμπεράσματα των ερευνών της CIA.

 (Με πληροφορίες από Reuters, Washington Post)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή