Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας

Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες και τα επικίνδυνα τεχνάσματα που εφευρίσκουν προκειμένου να φύγουν από το λιμάνι της Πάτρας, με προορισμό την Ιταλία, αποτυπώνει με ένα συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ το πρακτορείο Reuters.

«Συνωστισμένοι σε έναν δρόμο ή σκαρφαλωμένοι σε έναν φράκτη στο λιμάνι της Πάτρας, ψάχνουν για φορτηγά που θα τους πάρουν μακριά. Δεκάδες από αυτούς, ανέβηκαν στον φράκτη ένα απόγευμα της περασμένης εβδομάδας, παίζοντας τη γάτα και το ποντίκι με τους αστυνομικούς, που τους απώθησαν, μέχρι να προσπαθήσουν ξανά, μερικές ώρες αργότερα, να φύγουν» γράφει το Reuters και προσθέτει:

«Πρόκειται για ένα τμήμα του αυξανόμενου αριθμού μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι προσπαθούν καθημερινά να εισέλθουν στα πορθμεία στην Πάτρα με προορισμό την Ιταλία. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο πέρασμα το οποίο έχει γίνει πιο… ελκυστικό λόγω του κλεισίματος το 2016 της βαλκανικής διαδρομής προς τη βόρεια Ευρώπη».

Το πρακτορείο Reuters συνεχίζει:

«Μερικές εκατοντάδες, κυρίως νεαροί Αφγανοί ή Πακιστανοί κάθονταν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, αντικρίζοντας το λιμάνι και έκαναν μπάνιο με νερό που έτρεχε από σκουριασμένους σωλήνες.

Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας-1
Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας-2

Το βράδυ, οπότε και οι αστυνομικοί που κάνουν περιπολία λιγοστεύουν, ομάδα του πρακτορείου Reuters, είδε μετανάστες να σπάνε κλειδαριές για να μπουν σε φορτηγά ή να σέρνονται κάτω από μουσαμάδες.

«Κατεβείτε! Κατεβείτε από εκεί!» φώναξε ένας αστυνομικός που μαζί με την ομάδα ειδικών δυνάμεων της ακτοφυλακής είδε έναν μετανάστη να μπαίνει στο πορτμπαγκάζ ενός φορτηγού.

 

Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας-3

«Οι αρχές συνέλαβαν 760 άτομα τα οποία επιχείρησαν να κρυφτούν σε φορτηγά ή να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι συλλήψεις αυτές σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο την ώρα που το 2016 συνελήφθησαν 1.040 άτομα.

Οι συλληφθέντες κρατούνται το πολύ μια νύχτα πριν αφεθούν ελεύθεροι και πολλοί από αυτούς δοκιμάζουν την τύχη τους πάλι την επόμενη μέρα.

Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας-4

Η διαδρομή από την Πάτρα, ένα από τα δύο λιμάνια που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία, δεν είναι νέα αλλά όταν ξεκίνησε η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη το 2015 και σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα με βάρκες, η διαδρομή αυτή προς τις χώρες, όπως η Γερμανία, ήταν η ασφαλέστερη επιλογή» αναφέρει το Reuters.

«Όταν έκλεισαν τα σύνορα τον Μάριο του 2016 και υπεγράφη η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, στην Ελλάδα ‘εγκλωβίστηκαν’ περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες» , δήλωσε ο αντιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος στο πρακτορείο και πρόσθεσε:

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σταδιακή αύξηση του αριθμού αυτών των ανθρώπων».

Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας-5

«Ο θυμός σιγοβράζει μεταξύ των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι μερικές φορές διώχνουν τους μετανάστες μακριά με ραβδιά, φοβούμενοι τη σύλληψη εάν ένας λαθρεπιβάτης βρίσκεται ανάμεσα στα φορτία τους. Ενας οδηγός, ο οποίος δήλωσε ότι τον λένε Χάρι, όταν ανέβηκε στο φορτηγό του εντόπισε τρεις μετανάστες κρυμμένους ανάμεσα σε στοίβες αλουμινίου την περασμένη Πέμπτη το βράδυ.

«Είναι φοβερό. Δεν υπάρχει κάτι πιο τραγικό από αυτό και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη», είπε στο Reuters.

Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας-6

Κανείς δεν μπορεί να πει πόσοι μετανάστες καταφέρνουν τελικά να περάσουν στην Ιταλία. Οι ιταλικές αρχές επέστρεψαν στην Ελλάδα 147 άτομα το περασμένο έτος, από 112 το 2016 και 44 τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας ωστόσο δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Στο λιμάνι, οι μετανάστες μιλούσαν για τους φίλους τους που κατάφεραν και έφτασαν στην Ιταλία και είπαν ότι και αυτοί θα το καταφέρουν παρά τους κινδύνους.

Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας-7

«Όλα είναι επικίνδυνα», δήλωσε ο Arshad Wardak, 24 ετών, από το Αφγανιστάν.

«Πρέπει να περάσετε από όλα τα δεινά για να φτάσετε σε ένα καλύτερο μέρος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι προσπαθούν».

Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας-8
Η «Οδύσσεια» των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας-9

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή