Πρώην επικεφαλής τουρκικών ΕΔ: Yπό αμερικανικό έλεγχο το PKK

Πρώην επικεφαλής τουρκικών ΕΔ: Yπό αμερικανικό έλεγχο το PKK

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγκ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν υπό τον έλεγχο τους το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το 1999, μετά τη σύλληψη του ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από τις τουρκικές αρχές.

«Θα σας το πω αυτό για πρώτη φορά», δήλωσε ο Ιλκέρ Μπασμπούγκ, θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί οι ΗΠΑ παρέδωσαν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία το 1999»; 

«Την περίοδο αυτή, ο Οτσαλάν ήταν κάτω από τον έλεγχο και την προστασία των συριακών μυστικών υπηρεσιών. Και τον παίρνεις από τη Συρία και τον φέρνεις στην Τουρκία. Η οργάνωση απομακρύνθηκε από τον συριακό έλεγχο και πέρασε κάτω από τον αμερικάνικο», είπε χαρακτηριστικά ο Μπασμπούγκ.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, αυτός υπήρξε ένας από τους κύριους λόγους που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τον Κούρδο ηγέτη στην Άγκυρα.

«Μετά το 1999, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε μία περισσότερο πολιτική λύση στο πρόβλημα του PKK. Αυτός είναι ο δεύτερος λόγος. Γιατί αν βάλεις τον Οτσαλάν σε μία τουρκική φυλακή, καθίσταται δύσκολο να υπάρξει πολιτική λύση στο πρόβλημα του PKK», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπασμπούγκ, το πρόβλημα αυτό δεν θα λυθεί ούτε μετά την πλήρη ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς οι ΗΠΑ από εκεί και ύστερα θα χρησιμοποιήσουν τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί συριακό παρακλάδι του PKK, εναντίον των καθεστώτων της Συρίας και του Ιράν.

Το ζήτημα της αμερικανικής στήριξης στους Κούρδους μαχητές της Συρίας, εναντίον των οποίων η Άγκυρα διεξάγει την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής των τεταμένων αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή