Απέπεμψαν τον διοικητή του ΕΦΚΑ, παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ΕΤΕΑΕΠ

Απέπεμψαν τον διοικητή του ΕΦΚΑ, παραιτήθηκε ο επικεφαλής του ΕΤΕΑΕΠ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολικό ανασχηματισμό στην κοινωνική ασφάλιση, με «αποπομπή» του διοικητή του ΕΦΚΑ Θανάση Μπακαλέξη και παραίτηση του έτερου επικεφαλής στο ΕΤΕΑΕΠ (υπερ-επικουρικό) Θανάση Καποτά, αποφάσισε χθες το υπουργείο Εργασίας.

Η δημοσιοποίηση των παραιτήσεων δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους κύκλους της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς συνδικαλιστές και στελέχη θεωρούσαν ότι ειδικά οι σχέσεις του κ. Μπακαλέξη με την ηγεσία του υπουργείου ήταν… τυπικές. Σύμφωνα με πολλούς, έλλειμμα στην επικοινωνία υπήρχε ακόμη και με τον άμεσα προϊστάμενο του κ. Μπακαλέξη, τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτηση του, «αφού τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του».

Στην ανακοίνωση διαφαίνεται πως η λύση της συνεργασίας δεν έγινε συναινετικά και επισημαίνεται ότι «μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους λειτουργίας του ΕΦΚΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου επιλύθηκαν θεμελιώδη προβλήματα, κρίθηκε επείγουσα η δημιουργία των προϋποθέσεων για ακόμη πιο αποτελεσματική λειτουργία της κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, με ταχύτατη αναβάθμιση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και των μηχανογραφικών εφαρμογών που θα βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης και λειτουργίας του ΕΦΚΑ».

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην «Κ», επισημαίνει πως ο επόμενος διοικητής θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, με βασικό χαρακτηριστικό τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στις νέες τεχνολογικές ανάγκες του ΕΦΚΑ, ώστε να ανταποκριθεί στη νέα εποχή ψηφιακής μεταρρύθμισης.

Ο τομέας της πληροφορικής, άλλωστε, της μηχανοργάνωσης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ήταν ένας από αυτούς που δημιούργησε τα περισσότερα, οργανωτικά αλλά και ουσιαστικά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Οπως βέβαια επισημαίνουν συνδικαλιστές προερχόμενοι από το Ταμείο, σημαντικό ρόλο στα δεκάδες προβλήματα που προέκυψαν διαδραμάτισε η καθυστέρηση τόσο από το ίδιο το υπουργείο στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων και εγκυκλίων όσο και της ΗΔΙΚΑ να προχωρήσει στον συμψηφισμό και τον υπολογισμό των εισφορών για τους μη μισθωτούς.

Επίσης, παράδοξο θεωρείται το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Μπακαλέξης χρεώνεται τα οργανωτικά προβλήματα, δεν πιστώνεται –τουλάχιστον με τον τρόπο που έγινε η απομάκρυνσή του– το γεγονός ότι ανέλαβε από το μηδέν ένα τεράστιο και δύσκολο εγχείρημα, καταφέρνοντας –προφανώς σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας– ο ΕΦΚΑ να κλείσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του με σημαντικό πλεόνασμα.

Στον αντίποδα, βελούδινο ήταν το διαζύγιο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τον διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ, του ταμείου επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, Θανάση Καποτά, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης την έκανε δεκτή.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ευχαριστεί τον μέχρι πρότινος διοικητή του ΕΤΕΑΕΠ για το έργο που επιτέλεσε. Να σημειωθεί ότι ο κ. Καποτάς προτίθεται να δοκιμαστεί ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και, σύμφωνα με τον νόμο, όφειλε να παραιτηθεί 18 μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. Δυνατότητα που τυπικά διατηρεί και ο κ. Μπακαλέξης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή