Στον «αέρα» η τροπολογία για την αξιολόγηση

Στον «αέρα» η τροπολογία για την αξιολόγηση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό αίρεση τελεί η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αποκλείει από τη συμμετοχή στις κρίσεις προϊσταμένων όσους υπαλλήλους δεν έχουν συμμετάσχει στην αξιολόγηση.

Το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, ζητεί από το ΤΕΙ Ηπείρου να κάνει δεκτή αίτηση υπαλλήλου που διεκδικεί θέση ευθύνης μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αίτηση που έχει καταθέσει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η αξιολόγηση. Το ΤΕΙ Ηπείρου, ακολουθώντας την ισχύουσα νομοθεσία, απέκλεισε από τη διαδικασία των κρίσεων υπάλληλο ο οποίος απείχε από την αξιολόγηση των υφισταμένων του. Η ΑΔΕΔΥ προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, το οποίο με προσωρινή διαταγή διέταξε τη συμμετοχή του υπαλλήλου στη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων. Ωστόσο, όπως ρητά επισημαίνεται στην επίμαχη απόφαση, θα πρέπει να του δοθεί δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα στάδια της διαδικασίας επιλογής, «χωρίς όμως να παρέχονται σε αυτόν περαιτέρω δικαιώματα από τυχόν επιλογή του, πριν κριθεί το βάσιμο της αίτησης ακύρωσης που εκκρεμεί».

Η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία είχε εξαιρετικά μειωμένη συμμετοχή λόγω της αποχής που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Τελικά η πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας ολοκληρώθηκε με σημαντική καθυστέρηση και με τη συμμετοχή επί της ουσίας μόνον των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης. Η επίμαχη τροπολογία βρέθηκε εξ αρχής στο στόχαστρο της ΑΔΕΔΥ, η οποία τη χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «εκδικητική και αντεργατική», με στόχο να επιβάλει ποινές σε όσους συμμετέχουν στην απεργία κατά της αξιολόγησης.

Η αμφισβήτηση της τροπολογίας πάντως, διά της προσωρινής διαταγής, δεν ακυρώνει την αξιολόγηση, η συνταγματικότητα της οποίας θα κριθεί από τα δικαστήρια έπειτα από προσφυγή της ΑΔΕΔΥ.

Ωστόσο, η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων που βάσει της τροπολογίας αποκλείστηκαν από τις κρίσεις προϊσταμένων. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μια «ευαίσθητη» συγκυρία, αφού σε λίγο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει ο νέος κύκλος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα αφορά το 2017. Η αξιολόγηση αποτελεί βασική μνημονιακή δέσμευση, ενώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, φέτος θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παρακώλυσης της διαδικασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή