«Κυρία μου, πραγματικά πιστεύετε ότι γνωρίζατε τον άνδρα σας;»

«Κυρία μου, πραγματικά πιστεύετε ότι γνωρίζατε τον άνδρα σας;»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ​​κύριος Γκρι λατρεύει τα κόμικς του Μίλο Μανάρα, κυρίως λατρεύει τις γυναικείες φιγούρες του. Ενα από τα αγαπημένα του είναι το κλασικό πια «Κουμπί της»: μια ψυχρή, πλην όμως πανέμορφη, αριστοκράτισσα βγαίνει εκτός εαυτού ως προς τις ερωτικές της επιθυμίες όταν ένας άγνωστος, και δύσμορφος εφευρέτης (τον οποίο προσβάλλει αρχικά), με ένα γύρισμα ενός κουμπιού πάνω σε ένα κουτάκι, τη μεταμορφώνει σε ερωτική μαινάδα. Η μεγάλη ανατροπή έρχεται στο τέλος, όταν αποκαλύπτεται ότι το κουτί πάνω στο οποίο γυρίζει το κουμπί είναι… άδειο.

Σήμερα όμως θέλω να σας μιλήσω για ένα άλλο κουμπί. Για το διήγημα «Button, Button» του Αμερικανού συγγραφέα Ρίτσαρντ Μάθεσον (1926-2013), γραμμένο το 1970. Ο Μάθεσον υπήρξε αγαπημένος συγγραφέας του Στίβεν Κινγκ διότι ήταν σπουδαίος τεχνίτης της λογοτεχνίας του παράδοξου και του αλλόκοτου. Δικά του ήταν ο «Ανθρωπος που συρρικνώθηκε», το «I am Legend», το «What Dreams May Come», που όλα έγιναν επιτυχημένες ταινίες. Σε δικά του σενάρια βασίστηκαν επίσης κάπου δεκαπέντε από τα καλύτερα επεισόδια της «Ζώνης του Λυκόφωτος».

Στο «Button, Button», ο Μάθεσον αφηγείται την ιστορία ενός φιλήσυχου μεσοαστικού ζευγαριού. Η Νόρμα και ο Αρθουρ, λοιπόν, δέχονται μια μέρα την επίσκεψη ενός αγνώστου, του κυρίου Στιούαρτ, ο οποίος μεταφέρει ένα πακέτο. Το πακέτο περιλαμβάνει ένα κουτί με ένα πιεσόμενο κουμπί. Εάν πατήσετε το κουμπί, λέει στη Νόρμα, κάπου στον κόσμο, κάποιος που δεν γνωρίζετε, θα πεθάνει. Σε ανταπόδοση, θα λάβετε πενήντα χιλιάδες δολάρια».

Το ζευγάρι σοκάρεται (μήπως πρόκειται για φάρσα ενός βαρεμένου εκατομμυριούχου;), στη συνέχεια όμως διχάζεται. «Δεν είσαι περίεργος;» ρωτάει η Νόρμα. «Οχι», αποκρίνεται ο Αρθουρ, «το θεωρώ ανήθικο».

Η Νόρμα όμως είναι περίεργη. Και αν δεν είναι φάρσα; Ναι, αλλά κάποιος θα πεθάνει. «Κι αν είναι κάποιος γέρος Κινέζος αγρότης, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά;» ρωτάει η Νόρμα. «Κι αν είναι κάποιο μωρό από την Πενσιλβάνια;» ανταπαντάει ο Αρθουρ. «Οποιος κι αν είναι, είναι φόνος».

Ναι, αλλά είναι ο φόνος κάποιου που δεν γνωρίζεις. Και η ζωή σου θα αλλάξει για πάντα. Οχι;

Οταν ο Αρθουρ λείπει στη δουλειά, η Νόρμα δεν αντέχει στον πειρασμό: πιέζει το κουμπί. Τίποτα δεν συμβαίνει. Στην αρχή.

Λίγο αργότερα, δέχεται ένα τηλεφώνημα. Ο Αρθουρ, ο άνδρας της. Ενα τρομερό δυστύχημα. Η ασφάλεια ζωής του, όμως, της εξασφαλίζει πενήντα χιλιάδες δολάρια.

«Είπατε ότι δεν θα ήξερα αυτόν που θα πέθαινε!» λέει λίγο αργότερα με λυγμούς η Νόρμα στον κύριο Στιούαρτ. «Κυρία μου», της λέει εκείνος, «πραγματικά πιστεύετε ότι γνωρίζετε τον άνδρα σας;».

Εάν στο γαργαλιστικό «Κουμπί» του Μανάρα, η ηρωίδα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της εξαιτίας ενός άδειου κουτιού, ενός ερωτικού πλασέμπο τρόπον τινά, στο παγερό «Κουμπί» του Μάθεσον, είναι η μεταστροφή του οικείου σε κάτι άγνωστο που σε κάνει να χάσεις τη γη κάτω απ’ τα πόδια σου. Οταν για όλα όσα ήσουν σίγουρος, αρχίζεις πλέον να αμφιβάλλεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή