Απόπειρα δολοφονίας κατά του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΑΜΠΑΛΙΓΙΑ. O πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Ραμί Χαμντάλα, επιβίωσε χθες απόπειρας δολοφονίας, η οποία εκδηλώθηκε λίγα λεπτά αφότου η αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας. Εξι από τους σωματοφύλακές του τραυματίσθηκαν από τη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στη βάση κολώνας, ενώ ο 59χρονος πρωθυπουργός μετέβη κανονικά στην τελετή εγκαινίων μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υποστήριξε ότι υπεύθυνα για την επίθεση ήταν τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας που έλαβε η Χαμάς. Η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, βρίσκεται σε τροχιά συμφιλίωσης με την Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχει τη Δυτική Οχθη, ενώ εκπρόσωποι των δύο πλευρών θεώρησαν τη χθεσινή επίθεση απόπειρα παρεμπόδισης της ενδοπαλαιστινιακής συνεργασίας.

«Ηταν μια πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση. Είχαν θάψει τα εκρηκτικά σε βάθος δύο μέτρων» είπε ο Χαμντάλα, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι θεωρεί ότι μπορεί να ήταν οι δράστες.

«Η επίθεση στην αποστολή της Παλαιστινιακής Αρχής που εγκαινίαζε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων είναι μια επίθεση στην ευημερία του λαού της Γάζας», δήλωσε ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Τζέισον Γκρίνμπλατ. «Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ανενεργή για τέσσερα έτη

Η μονάδα, που χρηματοδοτήθηκε με 75 εκατ. δολάρια από την Ε.Ε., παρέμεινε ανενεργή επί τέσσερα χρόνια, κυρίως εξαιτίας του αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ κάθισαν πριν από λίγες ημέρες γύρω από το ίδιο τραπέζι με τους εταίρους τους από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν και τα Εμιράτα, όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα «Τζερούζαλεμ Ποστ». Οι επαφές του Ισραήλ με τις χώρες του Κόλπου περιστρέφονται κυρίως γύρω από το Ιράν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα της συζήτησης ήταν «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή