Στο Αφγανιστάν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις

Στο Αφγανιστάν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Το Αφγανιστάν επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες εύρεσης κοινών σημείων επαφής με την πλευρά των Ταλιμπάν και να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί πάνω από 16 χρόνια.

Ο Μάτις δήλωσε λίγο πριν προσγειωθεί στην Καμπούλ ότι «έχουμε αντιληφθεί πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά των Ταλιμπάν». Η σοβαρότητα της επίσκεψης φάνηκε από το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων, για λόγους ασφαλείας, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση στους δημοσιογράφους που κάλυπταν την επίσκεψη ώστε να μη μεταδώσουν πληροφορίες προτού μεταβεί ο Μάτις στο αρχηγείο του στρατιωτικού συνασπισμού. Hδη το ενδιαφέρον που είχε δείξει από τον προηγούμενο μήνα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Aσραφ Γάνι, να εισέλθει σε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν, είχε αποτιμηθεί θετικά από αμερικανικές πηγές.

Ως προς τις αμερικανικές βλέψεις, ο Μάτις τόνισε πως «επιδιώκουμε τη νίκη στο Αφγανιστάν. Oχι μια στρατιωτική νίκη, αλλά την πολιτική συμφιλίωση με τους Ταλιμπάν». Η νέα αμερικανική στρατηγική εστιάζεται στην αποδυνάμωση των τάξεων των Ταλιμπάν, ώστε να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να κερδίσουν στο πεδίο μάχης και σταδιακά να επέλθει ο συμβιβασμός ορισμένων αρχηγών τους με την αφγανική κυβέρνηση.

Ο Μάτις υπογράμμισε σχετικά με την ύπαρξη προόδου πως «έχουμε ορισμένες ομάδες των Ταλιμπάν, μικρές ομάδες, που είτε έχουν ξεκινήσει να έρχονται στο μέρος μας είτε έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να διαπραγματευτούν».

Από την άλλη, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επιτέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε φυλάκιο του δυτικού Αφγανιστάν προκαλώντας τον θάνατο 15 στρατιωτών, δεν έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της πρότασης του Γάνι, αντιθέτως προβαίνουν σε ανακοινώσεις με τις οποίες εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή