ΟΟΣΑ: Κίνδυνος εκτροχιασμού λόγω εμπορικού πολέμου

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος εκτροχιασμού λόγω εμπορικού πολέμου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ και η πιθανή λήψη αντιμέτρων από όσους θίγονται απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι φέτος και του χρόνου η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται ότι θα επιστρέψει στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραφε πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ αναθεώρησαν χθες προς το καλύτερο τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 3,9% το 2018 και το 2019, από ρυθμό ανάπτυξης 3,6% που προέβλεπαν τον Νοέμβριο του 2017. Εφόσον επαληθευθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,9%, θα έχουμε την ταχύτερη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας από το 2011. «Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της οικονομίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χθες ο Αλβαρο Περέιρα, ο οποίος εκτελεί χρέη επικεφαλής οικονομολόγου του διεθνούς οργανισμού. Η ανάκαμψη των επενδύσεων παγκοσμίως θα βοηθήσει ώστε το παγκόσμιο εμπόριο να αναπτυχθεί με ρυθμό 5%. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη για όλες τις χώρες του G20, πλην της Ρωσίας. Ωστόσο δεν είναι όλα ρόδινα. Η παγκόσμια οικονομία είναι ευάλωτη στην πολιτική του οικονομικού προστατευτισμού, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ. Η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ είναι πιθανόν να προκαλέσει αντίποινα με τη μορφή δασμών από την Ευρώπη και από άλλα κράτη που θίγονται, και το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την παγκόσμια οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε την κλιμάκωση του προστατευτισμού στο εμπόριο και θεωρούμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η (ύπαρξη) παγκόσμιου διαλόγου σχετικά με την πλεονάζουσα παραγωγή (χάλυβα)», δήλωσε ο κ. Περέιρα μιλώντας στους Financial Times. Η οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% (από 2,1% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο) το 2018 και 2,1% (από 1,9% τον Νοέμβριο) το 2019, ενώ το 2017 είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%. Πολύ μεγάλη αναθεώρηση προβλέπει ο ΟΟΣΑ για τις ΗΠΑ. Την αποδίδει στην προσδοκία ότι η μείωση της φορολογίας από τον Τραμπ θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη στο 2,9% το 2018 (από 2,5% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου) και στο 2,8% το 2019 (από 2,1% προηγουμένως). Στην περίπτωση της Γερμανίας θα διατηρηθεί ο υψηλός (σχετικά) ρυθμός ανάπτυξης, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει μεταβολή 2,4% το 2018 και 2,2% το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή