Επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού μέσω της Novartis

Επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού μέσω της Novartis

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο άρωμα προσπάθειας «αντιπερισπασμού» εξέπεμψε, κατά την εκτίμηση πολλών χθες στη Βουλή, με την έναρξή της κιόλας, η νέα συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Θ. Δρίτσας ενημέρωσε με συνοπτικό τρόπο τα μέλη της ότι από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς στάλθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για έγγραφα τα οποία σχετίζονται με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Οπως καταδείχθηκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, επρόκειτο για δύο επίσημα και τυπικού χαρακτήρα έγγραφα της εταιρείας μέσω των οποίων ζητούσαν από τον τότε πρωθυπουργό συνάντηση προκειμένου να τον ενημερώσουν για το έργο της, προτείνοντας εναλλακτικά συνάντηση μαζί του στο Νταβός (το 2013) όπου αναμενόταν να μεταβεί για να συμμετάσχει στο εκεί οικονομικό φόρουμ. Ωστόσο, ούτε εκείνη τη χρονιά ούτε την επόμενη μετέβη ο κ. Σαμαράς στο Νταβός, ενώ ούτε ειδική συνάντηση υπήρξε στην Αθήνα. Τούτων δοθέντων, στελέχη προσκείμενα στον κ. Σαμαρά σχολίαζαν: «Συνεχίζονται οι γελοιότητες της συμμορίας».

Η επιλεκτική πρώτη «διαρροή» περί του περιεχομένου των «νέων» στοιχείων αφορά, επίσης, μία λευκή σελίδα του γραφείου του πρωθυπουργού με γραμμένα πάνω της το όνομα του κ. Χρ. Σταϊκούρα –τότε υπουργού– και δύο τηλέφωνά του, καθώς και ένα cd με δεκάδες «ηλεκτρονικά αρχεία», στα αγγλικά, από όσα είχαν κατασχεθεί από τις Αρχές σε έρευνα που έγινε στα γραφεία της Novartis.

Αν και προγραμματισμένη για τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η προσέλευση του πρώην υπουργού Ευ. Βενιζέλου, προκειμένου να εκθέσει και προφορικά τις ενστάσεις του περί ακυρότητας της όλης διαδικασίας, και ενώ στους διαδρόμους της Βουλής αντηχούσε ο δυσμενής για την κυβέρνηση πολιτικός θόρυβος αναφορικά με τα πρωτοφανή έκτροπα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ, η συνεδρίαση ξεκίνησε με την αναγγελία της άφιξης στη Βουλή «συμπληρωματικών στοιχείων» από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Η σύντομη αυτή ενημέρωση, εκ μέρους του κ. Δρίτσα, προκάλεσε ένταση στην αίθουσα της συνεδρίασης, με βουλευτές της πλειοψηφίας να φέρονται να επισημαίνουν ότι πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη. Μάλιστα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παρασκευόπουλος φέρεται να ζήτησε έως και την αναβολή της ακρόασης του κ. Βενιζέλου, αίτημα το οποίο κατόπιν αντιδράσεων της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε.

Ο πρώην υπουργός έως αργά χθες το βράδυ εξέθετε τις γνωστές θέσεις και ενστάσεις του. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των πιέσεων της αντιπολίτευσης η προκαταρκτική επιτροπή να προχωρήσει σε βάθος έρευνα της υπόθεσης –και να ακυρωθούν τα όποια σχέδια για «κλείσιμο του φακέλου» από την πλειοψηφία, και επιστροφή του στη Δικαιοσύνη με την επίκληση της θεωρίας της «αναρμοδιότητας» της Βουλής–, ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) φέρεται να ζήτησε και εγγράφως την αποστολή πρόσκλησης για να προσέλθουν και να καταθέσουν, «σε πρώτη φάση», οι: Κ. Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Suzanne Kohout σημερινή πρόεδρος της εταιρείας και οι τρεις «προστατευόμενοι» μάρτυρες.

Την ίδια στιγμή, σημαντική χαρακτηρίζεται η εξέλιξη σε μιαν άλλη υπόθεση που απασχολεί τον πολιτικό κόσμο, μάλιστα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο: Το Επιστημονικό Συμβούλιο σε έκθεσή του φέρεται να στηρίζει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, βουλευτές της οποίας είχαν ζητήσει να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Π. Καμμένος για την υπόθεση των βλημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία, διά της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, επιχείρησε πολλές φορές να ακυρώσει αυτή την πρόσκληση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, έως και επιστολή διαμαρτυρίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή