Αντιτρομοκρατικός νόμος βλάπτει την ισπανική σάτιρα

Αντιτρομοκρατικός νόμος βλάπτει την ισπανική σάτιρα

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Για «κατακόρυφη αύξηση» στις διώξεις υπό την αμφιλεγόμενη διάταξη του άρθρου 578 κατά της τρομοκρατίας του ισπανικού ποινικού κώδικα προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία, για τον λόγο ότι επιφέρει αποτρεπτικά αποτελέσματα έναντι της σάτιρας και οδηγεί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιογράφους και μουσικούς στην αυτολογοκρισία.

Το άρθρο προβλέπει πως σε όσους αποδεικνύεται ότι «εκθειάζουν την τρομοκρατία, δικαιολογούν τρομοκρατικές πράξεις ή ταπεινώνουν τα θύματα τρομοκρατικών εγκλημάτων… θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης, πρόστιμο και απαγόρευση εργασίας στον δημόσιο τομέα».

Η οργάνωση ζητάει την κατάργηση του άρθρου και υπογραμμίζει πως οι υποθέσεις που έχουν φτάσει στα δικαστήρια αφορούν υποθέσεις για την εξύμνηση τοπικών τρομοκρατικών ομάδων όπως είναι η βασκική αυτονομιστική ομάδα ΕΤΑ.

Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ισπανία, Εστεμπάν Μπελτράν, δήλωσε πως «το να στέλνεις ράπερ στη φυλακή για στίχους τραγουδιών και να καθιστάς παράνομη την πολιτική σάτιρα καταδεικνύουν πόσο στενά είναι τα όρια του αποδεκτού διαδικτυακού λόγου». Η κυριότερη υπόθεση αφορούσε μια Ισπανίδα μαθήτρια, που καταδικάστηκε επειδή είχε αναρτήσει αστεία στο Twitter για τη δολοφονία ενός Ισπανού πρωθυπουργού που συνέβη το 1973.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή