Οι σπουδές πέρα από τα τετριμμένα άνοιξαν την πόρτα της BMW

Οι σπουδές πέρα από τα τετριμμένα άνοιξαν την πόρτα της BMW

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2009 ήταν μια μεταβατική χρονιά για τον Τάσο Βήχο. Είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, αλλά δεν έμενε αδρανής. Ηθελε να σιγουρέψει τα επόμενα βήματά του και έστελνε βιογραφικά για θέσεις εργασίας. Καμία από τις ελληνικές επιχειρήσεις όμως στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στις οποίες απευθύνθηκε τότε, δεν του απάντησε. Ούτε ένα «ευχαριστούμε για την αίτησή σας» δεν έλαβε. Τότε, αποφάσισε να στραφεί στο εξωτερικό.

Εξασφάλισε δύο συνεντεύξεις μέσα σε μία εβδομάδα στη Γερμανία, αυτή τη φορά πάνω στο βασικό αντικείμενο της διπλωματικής του εργασίας: την ηλεκτροκίνηση. Από το 2012 εργάζεται στα κεντρικά της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW στο Μόναχο, στον τομέα των ηλεκτρικών κινητήρων. Η πορεία του δεν ήταν τυχαία. Στο βιογραφικό του, μεταξύ άλλων, υπήρχε μια παράμετρος που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους μελλοντικούς του εργοδότες: η συμμετοχή του με την ερευνητική ομάδα «Προμηθέας» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο 32χρονος σήμερα Τάσος Βήχος ήταν μέλος της πρώτης ομάδας που συμμετείχε το 2009 στον διαγωνισμό «Shell Eco Marathon» κατασκευάζοντας εξ ολοκλήρου ένα ηλεκτροκίνητο όχημα. Συνιδρυτές του «Προμηθέα» ήταν ο φοιτητής τότε Μάνος Πολιούδης και ο Κωστής Λάσκαρης, επικεφαλής σήμερα της ομάδας σχεδιασμού ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla και βασικός συντελεστής της δημιουργίας τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Η «Κ» παρουσίασε πρόσφατα πως τουλάχιστον ακόμη τρία μέλη της ομάδας βρήκαν θέσεις εργασίας στην καινοτόμο εταιρεία ηλεκτροκίνησης. Η εξέλιξη όμως του κ. Βήχου, όπως και άλλων αποφοίτων του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, δείχνει ότι και άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες άνοιξαν τις πόρτες τους σε Ελληνες.

Βοήθεια από τον καθηγητή

«Ηταν σημαντικό ότι έκανες κάτι πέρα από τα τετριμμένα», λέει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία από το Μόναχο ο κ. Βήχος, ο οποίος κατάγεται από τη Μήλο. «Ηταν μια πρωτοβουλία που τη στήριξε πολύ και ο καθηγητής μας Αντώνης Κλαδάς. Υπήρχε όρεξη και ενθουσιασμός από τα παιδιά που συμμετείχαν στην ομάδα. Πρωτοβουλίες όπως αυτή βοηθούν πολύ τους προπτυχιακούς φοιτητές να βρουν αργότερα μια δουλειά».

Στην περίπτωσή του έπαιξαν ρόλο και πρακτικές που είχε πραγματοποιήσει παλιότερα στη Γερμανία, διακόπτοντας τις σπουδές του στην Ελλάδα για ένα έτος. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι πρακτικές δεν αναγνωρίζονταν στο πτυχίο του, ο χρόνος που επένδυσε αποδείχθηκε πολύ χρήσιμος.

Από το τέλος του 2010 ξεκίνησε να εργάζεται στη Γερμανία στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης μιας μικρής εταιρείας μηχανικών, η οποία παρείχε υπηρεσίες στην BMW. Ωσπου δύο χρόνια αργότερα βρήκε θέση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αλλοι τρεις Ελληνες, απόφοιτοι άλλων πανεπιστημίων, εργάζονται μαζί του στο τμήμα ηλεκτρικών κινητήρων της BMW. «Είχα αναγνωρίσει ότι το μέλλον βρίσκεται στην ηλεκτροκίνηση», λέει, εξηγώντας γιατί είχε επιλέξει και ως αντικείμενο της διπλωματικής του εργασίας τη σχεδίαση του ηλεκτρικού κινητήρα στο πρώτο αυτοκίνητο της ομάδας του «Προμηθέα».

«Εταιρείες οχημάτων που δεν έχουν κάνει ήδη σοβαρά βήματα στον χώρο της ηλεκτροκίνησης θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μελλοντικά», αναφέρει. «Πέρα από τη θετική περιβαλλοντική διάσταση, οι ηλεκτρικοί κινητήρες έχουν πλεονεκτήματα και στην αίσθηση οδήγησης. Νιώθεις τη ροπή από την αρχή, από πολύ χαμηλές ταχύτητες. Σε σχέση με έναν συμβατικό κινητήρα, ο ηλεκτρικός δίνει διαφορετικό αίσθημα επιτάχυνσης και έχει πιο δυναμική εκκίνηση». Μεταξύ άλλων πρότζεκτ, έχει εργαστεί και στο κομμάτι της αυτονομίας ηλεκτροκίνητου οχήματος της BMW.

Πολύτιμη εμπειρία

Το 2009, στην πρώτη συμμετοχή της ομάδας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό εξοικονόμησης ενέργειας, τους πρόδωσε ένας σένσορας την ώρα της εκκίνησης. Η εμπειρία που συγκέντρωσαν όμως οι φοιτητές από την εξάμηνη προετοιμασία τους τότε και τα ξενύχτια τους –παράλληλα με τις ακαδημαϊκές τους δραστηριότητες– αποδείχθηκε για τους περισσότερους πολύτιμη. «Ηταν κάτι που κάναμε στον ελεύθερο χρόνο μας», λέει ο κ. Βήχος. «Αυτό το πρότζεκτ όμως, μαζί και με τις πρακτικές στη Γερμανία, μου άνοιξε τον δρόμο για την BMW».


Δείτε το βίντεο της «Κ»: Από τον «Προμηθέα» στην Tesla

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή