Drones ελέγχουν την ωρίμανση των κερασιών

Drones ελέγχουν την ωρίμανση των κερασιών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα λέγατε εάν βλέπατε ένα drone να πετά πάνω από μια καλλιέργεια με κερασιές; Οχι, δεν πρόκειται για φωτογράφιση. Το drone βοηθάει στον εντοπισμό των κερασιών στις οποίες ο καρπός έχει ωριμάσει και είναι έτοιμος για συγκομιδή! Αερομεταφερόμενη βοήθεια στον παραγωγό…

«Οι νέες ποικιλίες κερασιάς, οι οποίες σταδιακά εγκαθίστανται εντός των κερασεώνων, παρουσιάζουν την ιδιομορφία ότι ωριμάζουν από μέσα προς τα έξω, με αποτέλεσμα το ξεκίνημα της ωρίμανσης να μη γίνεται αντιληπτό από τους παραγωγούς», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πολύ περισσότερο δεν είναι εύκολο να βρεθεί ο σωστός χρόνος που τα κεράσια περιέχουν τα πολύτιμα καροτενοειδή και τις πολυφαινόλες στο υψηλότερο επίπεδο. Πρόκειται για εξαιρετικά ωφέλιμες ουσίες με αντιοξειδωτική λειτουργία και με αντικαρκινική επίδραση. Η χρήση μη επανδρωμένων εναέριων μέσων (UAV-drone) έρχεται να συμβάλει. «Λαμβάνουμε πολυφασματικές εικόνες από τα drones σε λειτουργικό συνδυασμό με λεπτομερείς μετρήσεις μικροκλιματικών παραμέτρων και δεδομένων προβολής στο πεδίο, καθώς και αποτίμηση της αντιοξειδωτικής δράσης του καρπού με πλήθος μοριακών τεχνικών», εξηγεί ο κ. Κουρέτας. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται ήδη από φέτος σε κερασεώνες της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία της εταιρείας Οικοανάπτυξη και του εργαστηρίου του κ. Κουρέτα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, όμως, μπορεί να έχει ευρύτερη συμβολή. «Η κερασιά παρουσιάζει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον διεθνώς, διότι παράγει φρούτα εύγευστα, αλλά και πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Οι συνθήκες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας ή περιορισμένης διαθεσιμότητας σε νερό δημιουργούν στην Ελλάδα προϋποθέσεις για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών με υψηλές συγκεντρώσεις καροτενοειδών και πολυφαινολών», υπογραμμίζει ο κ. Κουρέτας. «Είναι συχνό το φαινόμενο της ανάμειξης προϊόντων από άλλες χώρες με ντόπια και η πώλησή τους ως ελληνικά, συχνά σε υψηλή τιμή. Ο ορισμός συγκεκριμένων επιπέδων πολυφαινολών με αναλυτικές εργαστηριακές μεθόδους μπορεί να αποτελέσει ένα “διαβατήριο” για τα ελληνικά προϊόντα, ώστε να πωλούνται με premium τιμή στις αγορές του εξωτερικού και του εσωτερικού», σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Με εφαρμογές μεθόδων Γεωργίας Ακριβείας θα παρακολουθείται η εξέλιξη της καλλιέργειας και θα καταγράφονται τα κρίσιμα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κερασιών, πιστοποιώντας την αξία τους», συμπληρώνει.

Οι λήψεις πολυφασματικών εικόνων από τα drones βοηθούν επίσης στον σωστό χρόνο έναρξης χρήσης φυτοφαρμάκων κατά του εντόμου ραγολέτιδα, που πλήττει τις κερασιές. Σήμερα οι παραγωγοί περιμένουν την αλλαγή χρώματος του καρπού, χωρίς να αποφεύγονται λάθος υπολογισμοί. Ο ακριβής εντοπισμός του σωστού χρόνου μέσω τηλεπισκόπησης θα βοηθήσει στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τους συντελεστές του έργου, η συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία επιπλέον στο σταφύλι και στην ελιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή