Χαλασμένες πόρτες και χυμένοι καφέδες

Χαλασμένες πόρτες και χυμένοι καφέδες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατεβαίνει κάποιος στην πλατεία Βικτωρίας στον ομώνυμο σταθμό. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει; Εναν σταθμό του προηγούμενου αιώνα, με πινακίδες φερμένες από το Βερολίνο, το υπερσύγχρονο –ημιλειτουργικό προς το παρόν– σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και χυμένους καφέδες που δεν βρίσκουν κανέναν πρόθυμο να τους σκουπίσει.

Οι αντιθέσεις που συναντά κανείς στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας προκαλούν σύγχυση στους χρήστες, μεγαλύτερη ακόμη και από ό,τι η έκδοση ενός ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Η ασυμβατότητα μεταξύ του στόλου, της κατάστασης ορισμένων σταθμών και της απόπειρας εισαγωγής της νέας υψηλής τεχνολογίας στη ζωή των αστικών συγκοινωνιών αγγίζει τα όρια… διπολικότητας.

Το εγχείρημα εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εμφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς ο μηχανισμός αποδείχθηκε ανέτοιμος να το εφαρμόσει. Την ίδια στιγμή, η οικονομική στενότητα των συγκοινωνιακών φορέων αφήνει έντονα σημάδια παρακμής. Ξηλωμένα εκδοτικά μηχανήματα του χάρτινου εισιτηρίου θυμίζουν μια άλλη, όχι μακρινή εποχή, όπου όλα λειτουργούσαν λίγο πιο εύρυθμα. Οι χυμένοι καφέδες, από την άλλη, αλλά και η εικόνα ενός απελπισμένου οδηγού του ηλεκτρικού, που προσπαθεί να κλείσει χειροκίνητα –και όχι μόνο– τις πόρτες του συρμού, μόνο θλίψη μπορούν να προκαλέσουν.

Ηταν γύρω στις 6.15 το απόγευμα όταν οδηγός συρμού του ηλεκτρικού σε κάθε στάση ανοιγόκλεινε τις πόρτες δύο και τρεις φορές. Η πρώτη σκέψη επιβάτη που έκανε την καταγγελία στην «Κ» ήταν ότι ο οδηγός ανοίγει ξανά τις πόρτες, προκειμένου να αφήσει και τους τελευταίους επιβάτες να ανεβούν στον συρμό. Διαψεύσθηκε.

Ο οδηγός, αφού ανοιγόκλεισε τις πόρτες λίγες φορές ακόμα, κατέβηκε από την καμπίνα του οδηγού, πλησίασε την πόρτα του πρώτου βαγονιού –και στη συνέχεια εκείνες όλων των υπόλοιπων βαγονιών– και κρατώντας αντίσταση με τα χέρια στο αμάξωμα του βαγονιού κλωτσούσε με το πόδι την πόρτα ώστε να κλείσει. Οι πόρτες ήταν λίγο χαλασμένες, όπως απάντησε ο ίδιος σε επιβάτη που ρώτησε τι συμβαίνει. Εικόνες παρακμής –παρατημένοι σταθμοί και συρμοί– που έρχονται να προστεθούν στο χάος που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή