Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο

Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο

4' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από την Alpha Banκ για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα.

Λένε ότι πίσω από κάθε παιδί, που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό. Αν και η ανθρωπιά των σύγχρονων κοινωνιών κρίνεται πρωτίστως από το πώς αντιμετωπίζουν τους αδύναμους, υπάρχουν σήμερα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, που όχι μόνο δεν έχουν έναν ενήλικα να πιστέψει σε αυτά, αλλά στερούνται ακόμη και τα απολύτως απαραίτητα και, κυρίως, την ίδια την παιδικότητά τους.

Στη χώρα μας, τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα μετρούν -τουλάχιστον στη γλώσσα των επίσημων αριθμών- κάποιες χιλιάδες. Παιδιά τα οποία καλύπτουν μεν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, ωστόσο αναγκαστικά στερούνται αυτό που έπρεπε να είναι δεδομένο για κάθε παιδί: την κοινωνικοποίηση και ένα παράθυρο επαφής με τον έξω κόσμο.

Μια τεράστια αγκαλιά για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα στην Ελλάδα έχει ανοίξει -και την κρατά «ζεστή» χρόνια τώρα- η Alpha Bank, μέσα από μια σειρά δράσεων. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο», ήδη από το 2015, η Alpha Bank υποστηρίζει τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και ξεναγήσεων σε μουσεία, αποκλειστικά για παιδιά που φιλοξενούνται σε Ιδρύματα.

Μέσα από τη δράση, η Τράπεζα προσπαθεί με συνέπεια, εδώ και μία τετραετία, να προσφέρει στα λιγότερο ευνοημένα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας την ευκαιρία που έχουν εκατομμύρια άλλα: να γνωρίσουν τον κόσμο και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από το θέατρο και τα μουσεία της χώρας.

Αναγνωρίζοντας ότι το θέατρο και η επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου έχει τη δύναμη να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου, η Alpha Bank στηρίζει την επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό, προσφέροντάς τους ένα ισχυρό διδακτικό και ψυχαγωγικό εργαλείο.

Πολιτισμός και ψυχαγωγία

Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο-1

Μέσω του προγράμματος «Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο», η Τράπεζα πραγματοποίησε τον Μάρτιο δύο νέες δράσεις. Παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS της Βάρης ξεναγήθηκαν στις 3 Μαρτίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο πλαίσιο της Έκθεσης «Χρήμα. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα». Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Μέσα από την ξενάγηση τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την αρχαία ιστορία του τόπου, να γνωρίσουν την πορεία του νομίσματος, που ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα, να εξοικειωθούν με την εικονογραφία του, την κυκλοφορία του και τη χρήση του ως μέσου συναλλαγής. Οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, τα ίδια τα παιδιά, την αγκάλιασαν με ενθουσιασμό, άφησαν τη φαντασία τους να ταξιδέψει και ανέπτυξαν την κοινωνικότητά τους, αποκτώντας νέα ερεθίσματα.

Τη σκυτάλη πήρε στις 11 Μαρτίου η Θεσσαλονίκη, όπου παιδιά από τα Παιδικά Χωριά SOS στο Πλαγιάρι, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (σ.σ. η Τράπεζα έχει αναλάβει τη χορηγία των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου). Τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν και περιηγηθήκαν στα άδυτα μιας άλλης μορφής έκφρασης, του Κινηματογράφου. Μέσα από την προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της χώρας, τα παιδιά αποδέσμευσαν τη φαντασία τους και μυήθηκαν στη μαγεία του ελληνικού σινεμά, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας άλλων εποχών.

Πολύχρονη προσφορά

Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο-2

Η επαφή με τα μουσεία της χώρας και τη θεατρική της παράδοση είναι ο καλύτερος τρόπος να ψυχαγωγήσεις ένα παιδί για να ελαφρύνεις την ψυχή του από οτιδήποτε μπορεί να τη βαραίνει, διδάσκοντας πραγματικά σημαντικές αξίες. Με αυτό το σκεπτικό, ήδη από το 2015, η Alpha Bank στηρίζει αδιάλειπτα τα παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα μέσα από το πρόγραμμα «Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο», δίνοντας τους την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν μέσα από τουλάχιστον 15 έως σήμερα θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις σε μουσεία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις στις δράσεις έχουν συμμετάσχει και εθελοντές από το Προσωπικό της Alpha Bank.

Το 2015 διοργανώθηκαν παραστάσεις Θεάτρου Σκιών στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ τα παιδιά του ιδρύματος, μαζί με εκείνα από το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού», συμμετείχαν στη δράση «Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευμένες Περιοχές» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Παραστάσεις Θεάτρου Σκιών οργανώθηκαν και στα Παιδικά Χωριά SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, ενώ μαζί με τα παιδιά από τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες και το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Παραμύθι χωρίς Όνομα».

Το 2016, παράλληλα με τις παραστάσεις Θεάτρου Σκιών και στις δύο πόλεις, στην Αθήνα τα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Γουλανδρή και την έκθεση ζωντανών ερπετών και αμφιβίων, ενώ το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς παιδιά από το Χατζηκυριάκειο, το Λύρειο και το σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού» παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ένας Δράκος… μα ποιος Δράκος;». Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η MOYSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε τα Παιδικά Χωριά SOS στο Πλαγιάρι, ενώ την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων παιδιά από τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» και τα Παιδικά Χωριά SOS παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «O Κουρέας της Σεβίλλης».

Μαζί με τα παιδιά στο Μουσείο και στο Θέατρο-3

Η Alpha Bank συνέχισε και το 2017 τη δράση της, με νέες παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών στις δύο πόλεις, ενώ τα παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Αθήνα επισκέφθηκαν την έκθεση «Τα ορυκτά και ο άνθρωπος» στο Μουσείο Γουλανδρή και τα Χριστούγεννα οι μικροί φιλοξενούμενοι στα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη, το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα και το σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού» παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Δύο Ξεροκέφαλες Κουτάλες». Στη Θεσσαλονίκη, η MOYSA επισκέφθηκε για ακόμη μία φορά τα Παιδικά Χωριά SOS στο Πλαγιάρι, ενώ για τις γιορτές των Χριστουγέννων παιδιά από τον Σύλλογο Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» και τα Παιδικά Χωριά SOS παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Μαγικός Αυλός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή