Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/03/18)

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαιολογικά ευρήματα στις εργασίες για τον TAP

Σημαντικά ευρήματα από την Προϊστορική έως και τη Μεταβυζαντινή περίοδο έχουν φέρει στο φως οι περίπου 650 αρχαιολόγοι που απασχολούνται στις εργασίες για την κατασκευή του αγωγού TAP. Μέχρι σήμερα, ομάδες ειδικών έχουν πραγματοποιήσει περίπου 300 σωστικές ανασκαφές μικρής και μεγάλης κλίμακας και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές στη ζώνη εργασίας του ΤΑΡ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες επτά σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στις περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Mεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται νεκροταφεία ή μεμονωμένοι τάφοι, κάποιοι εκ των οποίων ήταν γεμάτοι κτερίσματα, τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων, όπως τείχη και εκκλησίες, μνημεία, εργαστηριακοί χώροι και ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας (κλίβανοι και πηγάδια). Κάποια από τα παραπάνω ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 31ο συνέδριο «Το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2017», που διεξήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2018, με την υποστήριξη του ΤΑΡ.

Δύο πρότζεκτ για τα κόκκινα δάνεια από την Πειραιώς

Δύο σημαντικά πρότζεκτ προωθεί η Τράπεζα Πειραιώς στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια και να επιτύχει τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM. Συγκεκριμένα, προωθεί την πώληση επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις 1,6 δισ., ποσό που φτάνει τα 2 δισ., συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων εκτός ισολογισμού. Παράλληλα, προωθεί την πώληση μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων ύψους 400 εκατ. (2,3 δισ. μαζί με τις εκτός ισολογισμού απαιτήσεις). Αυτές οι συναλλαγές αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στον δείκτη CET-1 κατά περίπου 20 μ.β.

Εισροές στα αμοιβαία από την αρχή του 2018

Σχεδόν 77 εκατ. ευρώ είναι οι εισροές κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων από τις αρχές του 2018. Η αξία του ενεργητικού διαμορφώθηκε την περασμένη Δευτέρα στα 6,731 δισ. ευρώ και από την αρχή της χρονιάς ενισχύεται 1,12%. Σε επίπεδο ημερήσιας απόδοσης, όλες οι κατηγορίες των Α/Κ σημείωσαν κέρδη την περασμένη Δευτέρα. Με την υψηλότερη μέση άνοδο καθαρών τιμών έκλεισαν τα μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,24% και ακολούθησαν τα 2 μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,93% και τα Funds of Funds μετοχικά με άνοδο 0,54%.

Η στάση του ΔΝΤ για το αφορολόγητο

Κλειστό κράτησε το στόμα του το ΔΝΤ στο Eurogroup προχθές, σχετικά με το αν θα πιέσει ή όχι για την επίσπευση των μέτρων μείωσης του αφορολογήτου κατά έναν χρόνο, ώστε να εφαρμοστούν από 1/1/2019. Ετσι, ελληνικές πηγές ανέφεραν χθες ότι δεν υπήρχε κάτι νεότερο σχετικά με τις προθέσεις του Ταμείου το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι στην Ουάσιγκτον δεν έχουν αλλάξει στάση και επιμένουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 πρέπει να γίνει διπλή θυσία τόσο του αφορολογήτου όσο και των συντάξεων. Υπομονή, τον Μάιο επιστρέφουν οι θεσμοί και τότε θα μάθουμε…

«Μήλον της Εριδος» οι μικρομεσαίες

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς για την ενασχόληση το τελευταίο διάστημα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Η πρόσφατη στροφή του ΣΕΒ, του μέχρι σήμερα και για πολλές δεκαετίες κατ’ εξοχήν εκπροσώπου των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, δείχνει ότι προσανατολίζεται με αποφασιστικό τρόπο στις ΜμΕ. Ο προγραμματισμός μας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην προστασία των συναδέλφων που είναι οιονεί μισθωτοί απασχολούμενοι, αλλά παράλληλα οφείλουμε να επικεντρωθούμε και στις επιχειρήσεις αυτές που, παρόλο που είναι μικρού μεγέθους, δείχνουν δυναμισμό. Αυτές οι δύο κατηγορίες επιχειρήσεων είναι και οι δύο παιδιά της ΓΣΕΒΕΕ», δήλωσε κατά τη γενική συνέλευση της συνομοσπονδίας. Aδικα χαρακτηρίζονται τόσο καιρό οι ΜμΕ ως η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας;

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή