Στήριξη στους νέους, η πρώτη επένδυση

Στήριξη στους νέους, η πρώτη επένδυση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ταν ένα θέαμα στο οποίο δυστυχώς δεν είμαστε συνηθισμένοι στην Ελλάδα. Ενας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, να μιλάει χωρίς ανάγκη μέτρων ασφαλείας, χωρίς απειλές και αντιδράσεις, σε Ελληνες φοιτητές, και μάλιστα στον χώρο της διδασκαλίας τους. Να απαντά σε ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων και στην κριτική ότι ήταν πολύ σκληρός με την Ελλάδα. Να παραδέχεται τα λάθη των Ευρωπαίων, τα οποία εντόπισε στο ότι άργησαν να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, κάτι που ανέβασε το κόστος της κρίσης για τους Ελληνες. Και βέβαια, να περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η ζητούμενη βιώσιμη ανάκαμψη.

Λόγω του ρόλου και της εξοικείωσής του με την Ελλάδα, ο κ. Κοστέλο θα ήταν ιδανικός ομιλητής στα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας. Ομως η ομιλία του δεν έγινε σε κάποια από τις πολυτεχνικές σχολές που στέλνουν τους αποφοίτους τους μέχρι (και) στην Tesla, ούτε σε κάποια από τις σχολές οικονομικών ή διοίκησης που στελεχώνουν τις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις της χώρας, ούτε σε κάποιο οικονομικό πανεπιστήμιο από αυτά έχουν περάσει υπουργοί Οικονομικών και στελέχη διεθνών οργανισμών.

Αντιθέτως, ήταν προσκεκλημένος σε ένα μη πανεπιστήμιο, για την ακρίβεια σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο που στερείται του τίτλου στην Ελλάδα, λόγω της μη αναγνώρισης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μιλάμε για το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδος, το οποίο προσκάλεσε και φιλοξένησε τον εκπρόσωπο της Επιτροπής στο πλαίσιο της Επιχειρηματικής Εβδομάδας που διοργανώνουν οι φοιτητές του.

Με τίτλο «Οι νέοι ηγέτες αναπτύσσουν την Ελλάδα», οι φοιτητές Διοίκησης Επιχειρήσεων του Κολλεγίου Deree έδωσαν το στίγμα της φιλοδοξίας τους. Ο πρόεδρος του κολλεγίου Ντέιβιντ Χόρνερ δήλωσε ευτυχής με την επιλογή, διότι, όπως είπε, αυτός είναι και ο ρόλος του, να συνεισφέρει στην ανάκαμψη της χώρας. Ποιο ήταν όμως το μήνυμα του κ. Κοστέλο που αξίζει να ακουστεί από όλους τους νέους ανθρώπους της χώρας, οι οποίοι ανησυχούν για το μέλλον τους και την εργασιακή τους προοπτική στην Ελλάδα; «Μη σταματάτε να πιστεύετε στη χώρα σας. Μείνετε εδώ, δημιουργήστε, πληρώστε τους φόρους σας και μην αφήσετε κανέναν πολιτικό να σπαταλήσει τις θυσίες σας, αλλά επιμείνετε σε υψηλά κριτήρια διακυβέρνησης».

Διότι, όπως τόνισε κατά την ομιλία του, οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που μένουν να εφαρμοσθούν εξαρτώνται από την ίδια τη χώρα. Ως πρώτη και κύρια, ο κ. Κοστέλο ανέφερε τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα, με την επιτυχία του μέτρου της επιλογής τεχνοκρατών μάνατζερ να εξαρτάται από την αξιοκρατία, ή μη, της επιλογής τους. Δεύτερη, την πρόκληση των κόκκινων δανείων, που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και φρενάρουν τις εγχώριες επενδύσεις. Ο ίδιος ανέφερε επίσης την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και άρσης των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, στοιχεία που θεωρεί απαραίτητα για τη βιώσιμη ανάκαμψη. Ο κ. Κοστέλο υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και εκτίμησε ότι, αν δεν είχαν γίνει αυτές, η ανεργία θα ήταν ακόμη υψηλότερη. Μάλιστα, ήταν αισιόδοξος για τις προοπτικές απασχόλησης των νέων, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές. Αναγνωρίζοντας όμως ότι η μετανάστευση θα συνεχισθεί, εκτίμησε ότι το στοίχημα για τη χώρα είναι να διατηρήσει τους δεσμούς με όσους φεύγουν για να επιστρέψουν στο μέλλον στη χώρα – αν όχι με τη φυσική τους παρουσία, ως επενδυτές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή