«Καμπανάκι» Αβραμόπουλου για τους Ελληνες στρατιωτικούς – Θα παραμείνουν κρατούμενοι όλο τον Μάρτιο

«Καμπανάκι» Αβραμόπουλου για τους Ελληνες στρατιωτικούς – Θα παραμείνουν κρατούμενοι όλο τον Μάρτιο

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος του μήνα φαίνεται ότι θα έχουμε νεότερα για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές στον Εβρο.

Στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών θα συναντηθούν με δικαστή στην Αδριανούπολη για να εξεταστεί  το ζήτημα της προφυλάκισής τους.

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έγινε την 1η Μαρτίου ενώ πέρα από την κατηγορία παραβίασης πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής, το ένταλμα  βάσει του οποίου συνελήφθησαν περιείχε και ανάλογες οι οποίες συνδέονται με αυτή, όπως «υποψία διαφυγής», «υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων», «έλλειψη κατοικίας στην Τουρκία» και «πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό».

Προειδοποίηση Αβραμόπουλου

Περιττή κλιμάκωση που κινδυνεύει «να τεθεί εκτός ορίων», χαρακτήρισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Ο κ. Αβραμόπουλος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα EUobserver, προέτρεψε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους ελευθερώσει, λέγοντας: «Κανένα λογικό άτομο δεν θα ισχυριζόταν ότι κινδύνευσε η ασφάλεια της χώρας του επειδή δύο στρατιώτες έχασαν το δρόμο τους στα σύνορα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει άλλα 3 δισ. ευρώ για να κρατήσει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, παρά τις ανησυχίες για το τουρκικό καθεστώς. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ασκήσει «πιέσεις» σε αφρικανικά και ασιατικά κράτη να πάρουν πίσω τους ανεπιθύμητους στην ΕΕ, υπηκόους τους. Τα 3 αυτά δισ. ευρώ θα αντληθούν ως εξής, 1 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από τα κράτη – μέλη, όπως και με την προηγούμενη ισόποση δόση του 2017.

Τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη στέγαση, εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη των 3 εκατομμυρίων προσφύγων που ζουν τώρα στην Τουρκία, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας σήμερα την πρόταση στις Βρυξέλλες. Προέτρεψε τα κράτη – μέλη να στηρίξουν την πρόταση παρά το ρήγμα στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, λόγω της στάσης του Προέδρου Ερντογάν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στην καταστολή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο να υπάρχει αυτή η συμφωνία και θα πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται όπως πριν», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. «Προσφάτως, η ένταση έχει αυξηθεί κάπως παραπάνω, το παραδεχόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Επιστολή ευρωβουλευτών

Την ίδια ώρα, δεκαπέντε Ελληνες ευρωβουλευτές, με κοινή τους δήλωση, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Η δήλωση συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Κώστα Χρυσόγονου και αναφέρει τα εξής:

«Την 1η Μαρτίου 2018 δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονταν σε περιπολία ρουτίνας στα σύνορα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην περιοχή του ποταμού Έβρου, φέρονται να έχασαν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών και να βρέθηκαν λίγα μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Αντί όμως να τους προειδοποιήσουν και να τους καλέσουν να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό έδαφος, όπως συνηθιζόταν ως τώρα σε παρόμοια περιστατικά και από τις δύο πλευρές, οι Τούρκοι προτίμησαν να τους συλλάβουν και να τους θέσουν υπό κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας (!), χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί έως σήμερα ποιες ακριβώς κατηγορίες θα τους αποδοθούν. Η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι κράτος-μέλος.

Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ένωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Καλούμε συνεπώς την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς».

Τη δήλωση υπογράφουν:

• Ανδρουλάκης Νίκος, S&D

• Βόζεμπεργκ Ελίζα, EPP

• Γραμματικάκης Γιώργος, S&D

• Ζαγοράκης Θόδωρος, EPP

• Καϊλή Εύα, S&D

• Κεφαλογιάννης Μανώλης, EPP

• Κούλογλου Στέλιος, GUE/NGL

• Κούνεβα Κωνσταντίνα, GUE/NGL

• Κύρκος Μιλτιάδης, S&D

• Κύρτσος Γιώργος, EPP

• Παπαδημούλης Δημήτρης, GUE/NGL

• Σακοράφα Σοφία, GUE/NGL

• Σπυράκη Μαρία, EPP

• Χουντής Νίκος, GUE/NGL

• Χρυσόγονος Κώστας, GUE/NGL

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή