Τουσκ σε Τραμπ: Κάντε εμπόριο, όχι πόλεμο

Τουσκ σε Τραμπ: Κάντε εμπόριο, όχι πόλεμο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρότρυνε τις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν τις εμπορικές συνομιλίες εν μέσω μιας επικείμενης εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο εμπορικών μπλοκ, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές του χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.

«Κάντε εμπόριο, όχι πόλεμο, κύριε πρόεδρε», δήλωσε ο Τουσκ, απευθυνόμενος στον Τραμπ, έπειτα από συνομιλίες που είχε σήμερα στο Ελσίνκι με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «ένα κακό σημάδι για τις διατλαντικές σχέσεις» και υπογράμμισε την ανάγκη για «επιστροφή αυτή τη στιγμή στις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ».

«Όταν ο πρόεδρος διαμαρτύρεται για πολλούς δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, τον καταλαβαίνω. Ούτε εμείς είμαστε χαρούμενοι», ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Υπενθύμισε παράλληλα τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και σημείωσε ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι «πραγματικοί φίλοι θα εξαιρεθούν από τα προτεινόμενα μέτρα».

«Θα ήθελα να τονίσω σήμερα ότι ο ελεύθερος κόσμος επέζησε τις πιο δύσκολες δεκαετίες χάρη μόνο στο γεγονός ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν πραγματικοί φίλοι, οπότε ας θρέψουμε αυτή τη φιλία, μην την προκαλούμε», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή