Ηχηρό μήνυμα μαθητών κατά της βίας

Ηχηρό μήνυμα μαθητών κατά της βίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Είμαστε ενωμένοι» φώναζαν οι Αμερικανοί μαθητές και τραγουδούσαν «Χέι, χέι, χο, το NRA πρέπει να φύγει», έξω ακριβώς από τον Λευκό Οίκο. Αλλοι τοποθέτησαν 14 θρανία και τρία πόντιουμ σε ένα κύκλο για να τιμήσουν τους συμμαθητές και εκπαιδευτικούς που σκοτώθηκαν στο γυμνάσιο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας της Φλόριντα. Αυτές οι σκηνές επαναλήφθηκαν χθες στις ΗΠΑ, καθώς οι μαθητές έβαλαν κάτω στιλό και μολύβια και απείχαν από τα μαθήματά τους για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη βία των όπλων. Ακτιβιστές ήλπιζαν πως θα είναι η μεγαλύτερη διαμαρτυρία που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μετά την αιματοχυσία του περασμένου μήνα στη Φλόριντα. Στο γυμνάσιο Ιστ Τσάπελ Χιλ στη Βόρεια Καρολίνα, η τελειόφοιτη Ταλία Πόμπ είπε ότι μία από τις καλύτερες φίλες της πάει στο σχολείο της Φλόριντα και της έστελνε μηνύματα στη διάρκεια της επίθεσης, επηρεάζοντάς την για πάντα. «Αυτή η προσωπική σχέση έκανε την επίθεση ιδιαίτερα πραγματική για μένα. Πρέπει να είναι η τελευταία επίθεση», είπε η Πομπ, η οποία μοίραζε μπλουζάκια που έγραφαν #enough (αρκετά) στους συμμαθητές της. Στο γυμνάσιο Πάρκλαντ έξω από το Αλεντάουν της Πενσιλβάνια δύο από τους μαθητές είναι ξαδέρφια με τον Ντάνιελ Νταφ, ο οποίος επέζησε από την επίθεση, επειδή κρύφτηκε μέσα σε μια ντουλάπα. Εχασε, όμως, επτά φίλους. Τα ξαδέλφια, που επίσης φέρουν το ίδιο επώνυμο, πωλούν τις τελευταίες εβδομάδες βραχιόλια, συγκεντρώνοντας 10.000 δολάρια για την υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Στη διαδήλωση προβλήθηκε βίντεο με τον Ντάνιελ Νταφ να περιγράφει πώς είναι να επιβιώνεις από μια τέτοια επίθεση. «Πόσες ακόμη επιθέσεις πρέπει να σημειωθούν μέχρι να υπάρξει αληθινή αλλαγή;».

Απειλές για τιμωρία

Αν και κάποια σχολεία ενθάρρυναν την αποχή και διευθέτησαν το χθεσινό πρόγραμμα με βάση τις κινητοποιήσεις, άλλα ιδρύματα αντιτάχθηκαν στις διαμαρτυρίες και απείλησαν με τιμωρίες. Στο γυμνάσιο Κελ στη Μαριέτα, βορειοδυτικά της Ατλάντας, μόλις τρεις από τους 1.000 και πλέον μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους και στη συνέχεια επέστρεψαν έπειτα από 17 λεπτά διαμαρτυριών. Το σχολείο είπε ότι οι ακτιβιστές μαθητές θα τιμωρηθούν, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι οι συνέπειες. Η αστυνομία περιπολούσε απέξω. Ενα ζευγάρι Βρετανών που είχε βγάλει τον σκύλο βόλτα κοντά στο σχολείο, θέλησε να παροτρύνει τους μαθητές, αλλά δέχθηκε απειλές ότι θα συλληφθεί αν δεν εγκαταλείψει τον χώρο. Στο Μέιν οι περισσότερες κινητοποιήσεις αναβλήθηκαν εξαιτίας της χιονοθύελλας. Παρ’ όλα αυτά, στο γυμνάσιο Γιάρμουθ 200 μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, αψήφησαν τις χοντρές νιφάδες που έπεφταν και τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. «Αυτό δεν έχει σχέση με την πολιτική. Αυτό είναι η ζωή και η απώλειά της. Είναι πλέον γεγονός ότι κάθε μαθητής στην Αμερική πάει στο σχολείο με ένα σακίδιο γεμάτο φόβο. Είναι εξαντλητικό», είπε η Σέιτζ Ουάτερσον, διαβάζοντας ένα πρωτότυπο ποίημα με τίτλο «Ποτέ ξανά». Οπως ανέφερε, θα ήθελε να πιάσει τον Τζέιμς Μάντισον από την περούκα και να του πει πως η χρήση ενός κόμματος στο δεύτερο άρθρο του Συντάγματος άνοιξε την πόρτα στη βία των όπλων, όπως ουδέποτε θα μπορούσε να φανταστεί. «Μη χρησιμοποιείτε τα λόγια των προγόνων μας για να σκουπίσετε το αίμα από τα χαλιά των βιβλιοθηκών και τα πατώματα της καφετέριας», κατέληξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή