Ετοιμάζονται για την τελική έφοδο στο Αφρίν

Ετοιμάζονται για την τελική έφοδο στο Αφρίν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Τη λαϊκή σοφία επιβεβαίωσε χθες για νιοστή φορά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βιάστηκε να αναγγείλει την άλωση της κουρδικής πόλης Αφρίν από τα τουρκικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στη βόρεια Συρία, για να αναγκαστεί να διορθώσει τον εαυτό του λίγες ώρες αργότερα.

«Ελπίζω ότι το Αφρίν θα πέσει ολοκληρωτικά απόψε (χθες)», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντηση τοπικών αρχόντων (μουχτάρηδων), στην Αγκυρα, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα από τον τουρκικό στρατό για την ασφαλή αποχώρηση των αμάχων.

Αντιδράσεις Κούρδων

Την εκτίμηση-υπόσχεση του Ερντογάν χαρακτήρισε εξόφθαλμα μη ρεαλιστική ο Νούρι Μαχμούντ, εκπρόσωπος Τύπου της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, που υπερασπίζεται την πόλη. «Ο Ερντογάν λέει ψέματα στον λαό, δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Κούρδος μαχητής. Λίγο αργότερα, η τουρκική προεδρία αναδιπλώθηκε με δήλωση εκπροσώπου της, στην οποία διευκρινίζεται ότι «το σχόλιο του προέδρου αναφερόταν στην ολοκλήρωση της περικύκλωσης της πόλης μέχρι σήμερα (χθες) το βράδυ και όχι στην πτώση της».

Γεγονός είναι ότι ο τουρκικός κλοιός σφίγγει γύρω από την πόλη του Αφρίν, όπου σημειώνεται μεγάλη έλλειψη τροφίμων, ακόμη και ψωμιού, καθώς ο μοναδικός φούρνος που λειτουργεί δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση. Εξάλλου, Σύροι ακτιβιστές και Κούρδοι μαχητές ανέφεραν ότι οκτώ άνδρες της πολιτοφυλακής που μάχεται στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Ασαντ και ενισχύει την άμυνα του Αφρίν, σκοτώθηκαν χθες από τουρκικά πυρά.

Εκστρατεία στο Ιράκ

Σε άλλα σημεία των χθεσινών του δηλώσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει την εκστρατεία εναντίον των Κούρδων μέχρι και τα σύνορα με το Ιράκ. «Θα καθαρίσουμε το Αφρίν από τους τρομοκράτες (δηλαδή, τους Κούρδους μαχητές), έπειτα θα καθαρίσουμε το Μανμπίτζ και το κομμάτι στα ανατολικά του Ευφράτη, μέχρι τα σύνορα με το βόρειο Ιράκ», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει ότι η χώρα του σκοπεύει να προχωρήσει σε κοινές επιχειρήσεις με τον ιρακινό στρατό στο βόρειο Ιράκ εναντίον των Κούρδων μαχητών της οργάνωσης ΡΚΚ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή